Nemzetközi tudományos számítási hálózat 2007-től

forrás Prim Online, 2006. március 23. 13:48
Február 17-én sikeresen lezárult az első igazán nemzetközi grid számítási infrastruktúra több hónapos próbaüzeme, mely során fizikai kutatóintézetek a világ különböző pontjairól másodpercenkénti egy gigabyte sebességű adatcserére voltak képesek egymás közt. A Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) a világ legnagyobb tudományos létesítménye, és a svájci Genfben épülő Large Hadron Collider (LHC) részecskeütköztető berendezés 2007-es működésbe lépését követően fog üzemelni – írta a The Star malajziai napilap nyomán az InfoPark Rt. innovációs hírlevele.
A próba során adatokat továbbítottak az Európai Részecskefizikai Kutatólaboratóriumból (CREN) 12 nagy kapacitású, különböző országokban található adatfeldolgozó központnak: a tengerentúlon a Brookhaven Nemzeti Könyvtárnak és a Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Könyvtárnak, valamint több mint 20 további számítási létesítménynek, melyek közül 10 amerikai egyetemeken található.

A program egyik gazdája az amerikai Energiaügyi Minisztériumtól a lapnak ismertette: a Fermilab és a Brookhaven a próbaidőszak alatt bebizonyították, hogy képesek lesznek az LHC-ből érkező terabájtnyi adatok fogadására és tárolására, illetve azok elérhetővé tételére több száz amerikai fizikus számára. A WLCG globális grid infrastruktúrát olyan nemzetközi, regionális és nemzeti számítóhálózatok összekapcsolásából hozták létre, mint az amerikai Open Science Grid (OSG) és az európai Enabling Grids for E-Science (EGEE). (A The Star nyomán)
Kulcsszavak: oktatás Grid tudomány

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. 

2022. október 3. 15:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38