Nemzetközi tudományos számítási hálózat 2007-től

forrás Prim Online, 2006. március 23. 13:48
Február 17-én sikeresen lezárult az első igazán nemzetközi grid számítási infrastruktúra több hónapos próbaüzeme, mely során fizikai kutatóintézetek a világ különböző pontjairól másodpercenkénti egy gigabyte sebességű adatcserére voltak képesek egymás közt. A Worldwide LHC Computing Grid (WLCG) a világ legnagyobb tudományos létesítménye, és a svájci Genfben épülő Large Hadron Collider (LHC) részecskeütköztető berendezés 2007-es működésbe lépését követően fog üzemelni – írta a The Star malajziai napilap nyomán az InfoPark Rt. innovációs hírlevele.
A próba során adatokat továbbítottak az Európai Részecskefizikai Kutatólaboratóriumból (CREN) 12 nagy kapacitású, különböző országokban található adatfeldolgozó központnak: a tengerentúlon a Brookhaven Nemzeti Könyvtárnak és a Fermi Nemzeti Részecskegyorsító Könyvtárnak, valamint több mint 20 további számítási létesítménynek, melyek közül 10 amerikai egyetemeken található.

A program egyik gazdája az amerikai Energiaügyi Minisztériumtól a lapnak ismertette: a Fermilab és a Brookhaven a próbaidőszak alatt bebizonyították, hogy képesek lesznek az LHC-ből érkező terabájtnyi adatok fogadására és tárolására, illetve azok elérhetővé tételére több száz amerikai fizikus számára. A WLCG globális grid infrastruktúrát olyan nemzetközi, regionális és nemzeti számítóhálózatok összekapcsolásából hozták létre, mint az amerikai Open Science Grid (OSG) és az európai Enabling Grids for E-Science (EGEE). (A The Star nyomán)
Kulcsszavak: oktatás Grid tudomány

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05