A mérhető siker - Avagy a honlapelemzés alapjai

forrás Prim Online, 2006. március 30. 14:31
Egy weboldal üzemeltetésének az egyik legfontosabb eleme a honlap látogatottságának mérése és elemzése. Amíg nem tudja pontosan meghatározni, honnan jönnek a látogatói és körülbelül hányan vannak, addig nem lesz képes hatékonyan népszerűsíteni weboldalát és azt sem tudhatja meg, hogy jelenlegi népszerűsítési erőfeszítései milyen eredményt hoznak. Honlapja statisztikáinak nézegetése napi rutinná kell váljon! Ha még nem az, akkor itt az ideje, hogy elkezdje.

A látogatottságmérés során használt kifejezések

Gyakori probléma, hogy mindenki mást ért az egyes statisztikai kifejezéseken. Az ilyen félreértések akár kommunikációs zavarokat is okozhatnak, ami senkinek sem hiányzik, például egy fontos üzleti tárgyaláson. A következőkben letisztázzuk, mit jelentenek pontosan a leggyakrabban használt kifejezések.

Találat

A találat egy HTTP kérés az Ön szerveréhez. A találatot gyakran összekeverik az oldalletöltéssel, ami nem helyes. Ez a kérés az Ön szerveréhez nem csak a HTML file-okra vonatkozik, hanem az összes képre, video file-ra javascript- vagy css file-ra. Az emberek a találatok nagy száma láttán gyakran ok nélkül izgalomba jönnek, mert azt gondolják, hogy az összes oldalletöltésüket jelenti ez az érték. Ne essen Ön is ebbe a hibába.

Oldalletöltés

Oldalletöltésnek azt nevezzük, ha valaki az Ön egyik konkrét HTML oldalát nézi meg.

Látogatás

A látogatás egy látogató azon oldalletöltéseit tartalmazza, amelyek közt kevesebb, mint 20 perc telik el. Amennyiben két oldalletöltés között eltelik legalább 20 perc, akkor az utóbbi már egy újabb látogatásba tartozik. (Talán itt van a legtöbb eltérés az egyes cégek által alkalmazott fogalmak közt, sokan pl. 30 percet vesznek alapul 20 helyett.)

Új látogatók látogatásai

Azon látogatók látogatásait jelenti, akik az aktuális időszakot megelőzően még nem jártak a honlapon.

Visszatérő látogatók látogatásai

Azon látogatók látogatásai, akik az aktuális időszakot megelőzően is jártak már a weboldalon.

Fontos a megfelelő monitorozó eszköz használata

Egy megfelelő szoftverrel tökéletesen átláthatja a weboldalán történő eseményeket és kiderítheti miértjüket. A statisztikai adatokat visszamenőleg is elemezheti, ugyanis a monitorozás elindulásának dátumáig visszamenőleg minden statisztikai adata folyamatosan elérhető.

A legtöbb szoftver alap-kimutatásaiban napra lebontva megtekintheti, hogy oldalán hány látogató járt és ugyanígy meg tudja nézni azt is, hogy hányan jártak Önnél először és mennyi a visszatérők száma. Már ebből az adatból is komoly következtetéseket lehet levonni. Ugyanis ha sok a visszatérő látogató, akkor érdemes őket egyéb plusz marketing akciókkal is megcélozni.

Például, ha sok olyan látogató bonyolít le megrendelést (ha van ilyen lehetőség az Ön oldalán), aki már többször megtette ezt, akkor érdemes egyedi kedvezményeket felajánlani a számukra, vagy törzsvásárlói akciókat kitalálni. Ha sokkal több a visszatérők száma, mint az új látogatóké, akkor érdemes elgondolkozni azon is, hogy miért nem domináns az új látogatók száma és fókuszálni esetleg az új vevő szerzésre.

Következő cikkünkben bemutatjuk, hogy a mérőszámok segítségével miként tudja úgy alakítani weboldalát, hogy az összes látogatója egyforma élményben részesüljön amikor az Ön honlapját nézegeti - függetlenül számítógépe paramétereitől.

A témában további információkat talál a www.internet-marketing.hu weboldalon.

Kulcsszavak: =internetmarketinghu

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20