Szupergyors IBM mobilcsip

Milkovits Gábor, 2006. április 5. 21:17
Az IBM és a Rapport nevű technológiai cég egy olyan új technológiájú mobilprocesszort fejleszt Kilocore 1025 néven, amely egy Power lapkamagot és 1024 darab 8 bites független adatfeldolgozó egységet tartalmaz.
A cégek szerint az új lapka mintegy tízszer gyorsabb lesz a jelenleg hordozható eszközökben használatos processzoroknál, ugyanakkor energiafogyasztása jóval alatta marad azokénak. Az eljárás elsősorban az adat-intenzív alkalmazások esetében bizonyulhat különösen hasznosnak, és pontosan ezek a leggyakrabban igényelt megoldások a mobilkészülékek esetében. A két cég együttműködése keretében a Rapport szállítja gyakorlatilag a teljes „know-how-t”, vagyis a csipet a Power processzor kivételével valamint a szoftvert, míg az IBM mérnöki hátterét és gyártási kapacitását bocsátja a projekt rendelkezésére.

A fejlesztés része az IBM 2004 decemberében útjára indított Power kezdeményezésének, amelyben számos partnercég, például a Novell, a Red Hat és a Cadence Design Systems is részt vesz. A csoport eddig egyebek mellett a nagyteljesítményű 3D video és MPEG dekóderek terén végzett kutatásokat. Fő célja a projektben résztvevő cégek közös innovatív fejlesztéseinek előmozdítása, illetve a Power-alapú technológiák szabad megosztása és felhasználása.

Kulcsszavak: processzor IBM

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08