Jövőre új, takarékosabb CPU az Xbox 360-ba

Milkovits Gábor, 2006. április 23. 10:44
A Microsoft bejelentette, hogy jövőre megújult, energiatakarékosabb és gyorsabb processzorral szereli fel Xbox 360-as játékkonzoljait.
A lapkákat az IBM mellett gyártó szingapúri Chartered Semiconductor szerint az új CPU-k a korábbi processzornál alkalmazott 90 nm-es eljárás helyett 65 nm-es technológiával készülnek. Igen fontos tényező az energiatakarékos működéssel együtt járó kisebb hőkibocsátás, a konzolokra ugyanis több panasz érkezett amiatt, hogy a CPU túlmelegedése miatt néhány esetben a játékprogramok tönkrementek, vagy lefagytak. Mindez annak ellenére következett be, hogy az Xbox 360-as két nagyteljesítményű ventilátorral és több hűtőbordával is rendelkezik. A Microsoft hivatalosan elismerte a problémát, habár a cég szerint csupán elszigetelt esetekről van szó. Az új lapka mindenesetre segíthet a megoldásban, ráadásul anélkül, hogy ehhez változtatni kellene a játékkonzol eredeti hardverén.

Az új csip elméletileg gyorsabb is lehet, mint elődje, szakértők szerint azonban nem valószínű, hogy valóban az is lesz, mivel ez gondot okozhat a már meglévő játékprogramok futtatásánál. Fontos viszont, hogy a 65 nm-es lapkák általában olcsóbbak a 90 nm-es technológiával készülőknél, ami azért lényeges, mert a játékkonzolok gyártói eleinte mindig az előállítási ár alatt forgalmazzák készülékeiket, később azonban igyekeznek ezt a különbséget új technológiák segítségével lefaragni. Az első öt év során az ilyenfajta megtakarítás elérheti akár az 50%-ot is.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Lenny Kravitz és Marshmello is jön a VOLTra

A Telekom VOLT Fesztivál első fellépői között tucatnyi világsztár szerepel: többek között Lenny Kravitz, Marshmello, Passenger és Yungblud. Idén először jelentős kedvezménnyel diákbérlet is vásárolható, több kemping lesz, amelyek részeként a VOLT VILLAGE fullos szolgáltatásokat ígér, az early bird jegyakcióban pedig minden megvásrolt bérlet után egy fát ültet a VOLT. Aki pedig az idei emlékeket akarja felidézni, az aftermovie-t nézve itt megteheti.

2019. november 27. 10:16

Online sportfogadás a legjobb oldalakon

Számos online fogadóiroda van a piacon, és olykor nem egyszerű eldönteni, melyik is igazán megbízható ezek közül. A Pepebet erre kínál megoldást, és segít eligazodni az online sportfogadás útvesztőjében.

2019. november 20. 15:21

Már készülhetünk a 2020-as Szabadság Szigetére

Érdemes beírni a naptárba: 2020. augusztus 5-én indul az év legjobb hete, a Szabadság Szigetén. Aki a november 14-én déli 12 órától 24 órán át tartó “Szitizen Prime” akcióban vásárol bérletet a jövő évi Szigetre, nem csupán a legolcsóbban válthat hetijegyet, de exkluzív ajándékcsomagot is kap, a környezettudatosság jegyében.

2019. november 13. 11:30

A természetes fény és a beépíthető lámpák

A természetes fény lételemünk, pozitívan hat testi-lelki jóllétünkre. Nincs is szebb egy csodálatos napkelténél, mely beragyog otthonunk ablakán. A reggeli napfény képes az egész napunk hangulatát pozitívan befolyásolni. Viszont az évszakok és az időjárás váltakozása miatt sajnos nem érheti mindig kellő (nap)fény lakásunkat. Ezért is fontos nagy hangsúlyt fektetnünk a természetes és a mesterséges fények egyensúlyára. 

2019. október 16. 20:46

Az ideális őszi, otthoni program

Itt a zordabb, esős idő, tagadhatatlanul megérkezett az ősz. Még a gyerekek nagy kedvencét, a pocsolyákban való ugrálást is meg lehet unni egyszer. Ilyenkor a hűvös kinti program után nincs is jobb, mint a meleg szobában leülni és társasozni egy nagyot. Mikor a család apraja-nagyja összegyűlik, kezdődhet a maratoni társas party.

2019. október 16. 15:14

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás