Veszteségesek a vezető japán chipgyártók

MTI Sajtóadatbank, 2006. április 26. 09:55
Az Elpida Memory Inc. és a NEC Electronics Corp. japán chipgyártók a nagymértékű áresések miatt veszteséges pénzügyi évről számoltak be, és a NEC Electronics kissé megnövelte idei veszteség-előrejelzését is.
Az Elpida nem tett közzé eredmény előrejelzést, ám az elemzők arra számítanak, hogy a világ ötödik legnagyobb DRAM-chip gyártója a most folyó üzleti évben nyereségessé válhat, mert kapacitásai bővültek.

A veszteség kisebb meglepetést okozott, mert mindkét cég múlt héten frissítette eredmény becslését.

Az árcsökkenésen kívül a NEC Electronics eredményén tovább rontott egy adózási veszteség leírása is, az Elpida pedig a második félév gyors kapacitásnövelésével és költségcsökkentő intézkedéseivel sem volt képes ellensúlyozni az első félév jelentős veszteségeit.

A 2007 márciusáig tartó pénzügyi évben a - 70 százalékban a NEC Corp. tulajdonában lévő - NEC Electronics 5 milliárd jen (43,66 millió dollár) veszteségre számít, ami jócskán elmarad a Reuters Estimates által megkérdezett elemzők átlagosan 1,37 milliárdos várakozásától.

A cég az elkövetkező évben 5 milliárd jen üzemi eredményre számít a tavalyi 35,69 milliárd jen veszteség után; ez összhangban áll a társaság elnökének, Toshio Nakajimának korábbi nyilatkozatával, melyben a 2006-2007-es évre tette az üzemi nyereség visszaszerzésének határidejét.

A világ nyolcadik legnagyobb chipgyártójaként elismert, a szuperszámítógépektől Microsoft Xboxáig beszállító, a legtöbb japán elektronikai gyártót és autógyárat is vásárlói között számon tartó NEC Electronics - a március 31-én befejeződött pénzügyi évben 98,2 milliárd jen veszteséget szenvedett el az egy évvel korábbi 16,03 milliárd dolláros profit után.

A 19 százalékban a Hitachi Ltd. és 11 százalékban a NEC Corp. tulajdonában lévő Elpida vesztesége 4,23 milliárd jen lett, tavalyi eredménye 8,21 milliárd jen volt.

A folyó üzleti évben az elemzők átlagosan 18,53 milliárd dollár adózott eredményt várnak az Elpidától.

A tokiói tőzsde még bejelentések előtt bezárt: ma az Elpida árfolyama 0,6 százalékkal nőtt, míg a NEC Electronics részvénye 2,5 százalékot vesztett, miközben az ágazati index 0,85 százalékkal lett alacsonyabb. Az elmúlt egy év alatt az Elpida 3 százalékkal drágult, míg a NEC Electronics 4 százalékkal vált olcsóbbá; az ágazati index ugyanakkor 39 százalékkal jutott magasabbra.
Kulcsszavak: NEC Elpida Memory

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38