Arcfelismerésen alapuló jegyrendszert tesztelnek Japánban

Kiss Ádám Zoltán, 2006. április 27. 20:41
A sci-fikbe illő megoldást a japánok korántsem tartják valóságtól elrugaszkodottnak, már meg is kezdték éles tesztelését egy metróállomáson.
A tokiói Kasumigaseki állomáson először üzembe helyezett megoldás lényege az arc azonosítójegyeinek beszkennelése. Elsősorban az utazás viteldíjának megfizetését ellenőrzik így. Az utasok gyakorlatilag elektromos jegyekkel rendelkeznek, azonban nem kell magukkal vinniük semmilyen kártyát, vagy érzékelővel, jeladóval ellátott jegyet. A rendszer felismeri a várakozókat, és megállapítja, hogy fizettek-e az utazásért, és ha igen, nem volt-e késedelmes a teljesítés. Az utasok ilyen módon tulajdonképpen bankszámlákhoz hasonló közlekedési számlákkal rendelkeznek, melyeket leutazhatnak.

A rendszer előnye, hogy rengeteg párhuzamos információt számon tart, mint például a vonatok késése, így a járatszervezés pontosítása sokkal könnyebb feladat. A személyiségi jogokat védő szervezetek elborzadva hallották az új elképzeléseket, és bár valóban alkalmas egy ilyen megoldás a terroristák kiszűrésére, igen megkérdőjelezhető az egyén szempontjából. A helyzet érdekessége, hogy az arcfelismerő rendszer az eddig alkalmazott, elavultnak éppen nem nevezhető RFID rádiófrekvenciás érzékelőkre épülő jegyrendszer váltotta fel, melyet szintén elleneznek a jogvédők, hiszen alkalmas lehet személyek nyomon követésére.
Kulcsszavak: személyazonosítás

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mindkét magyar csapat bronzérmes lett a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

2022. május 23. 19:40

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20