Kóka: infokommunikációval a versenyképesség fokozásáért

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 3. 09:02
A versenyképesség erősítéséhez az infokommunikációs technológiák elterjedését elő kell elősegíteni - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter kedden egy nemzetközi szakmai konferencián Budapesten.
A miniszter előadásában uniós, nemzeti és személyes szinten egyaránt új szemléletet sürgetett, amelynek középpontjában az internet, valamint a különböző informatikai és telekommunikációs megoldások állnak. Kóka János elmondta, hogy a szükséges államigazgatási reformot is ebben a szemléletben kell elvégezni.

A miniszter példaként említette az internetes adófizetést, az egészségügyben alkalmazható innovatív megoldásokat, a teleházakat, a közérdekű adatok közzétételét a világhálón, és az életen át tartó tanulás lehetőségének elektronikus úton való megteremtését.

Kóka János szólt arról is, hogy az infokommunikációs iparban tovább kell fokozni a versenyt, másrészt a magas hozzáadott érték előállítására kell törekedni. A verseny fokozásának eredményességét érzékeltetve megjegyezte, hogy 2002 és 2005 között a vezetékes telefon díjai 10 százalékkal, a mobil 35, a betárcsázós internet 20, a szélessávú internet tarifák pedig 50 százalékkal csökkentek.

A miniszter kitért arra is, hogy szükség van az újonnan kifejlesztett telekommunikációs megoldások szélesebb körű felhasználására, és az internet használatának általánossá tételére.

A széles körű felhasználást az autópálya-fejlesztésekkel összefüggő szolgáltatások elterjedésével szemléltette. A kamionok műholdas követése vagy az sms alapú matricavásárlás az infokommunikáció adta lehetőségeknek köszönhetően vált lehetővé - mutatott rá a miniszter.

Kóka János az internet általánossá tétele érdekében egyebek között azt tartja fontosnak, hogy a különböző infokommunikációs technológiák egységes kezelhetősége megvalósuljon, és lehetőleg egy eszközzel a technológiák minél széles tárházát igénybe lehessen venni.

Hangsúlyt kell fektetni az internetes tudásanyag bővítésére, továbbá hozzá kell segíteni a fiatalabb generációkat az infokommunikációs eszközökhöz, a világhálóhoz való hozzáféréshez - mondta a miniszter.
Kulcsszavak: e-government IHM trend

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

5G frekvencia: három jelentkező került az árverési nyilvántartásba

Három jelentkezőt – a Magyar Telekom Nyrt.-t, a Telenor Magyarország Zrt.-t és a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Zrt.-t – vett árverési nyilvántartásba szeptember 13-án a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az árverési eljárás az ötödik generációs (5G) mobiltechnológia bevezetésének támogatására és a vezeték nélküli szélessávú szolgáltatásokra alkalmas frekvenciák értékesítésére indult. Az eljárás a tartalmi vizsgálattal, majd a licitnapokkal folytatódhat, eredmény késő őszre várható.

2019. szeptember 13. 13:01

Az önkormányzatiság egy alkalmazásba költözött

A HelpyNet egy olyan magyar alkalmazás, ami a hazai önkormányzatok igényeire szabva lehetővé teszi a lakosoknak a kényelmesebb ügyintézést, illetve bajba jutásnál a gyors segítségkérést, segítségnyújtást. A rendszer egy mobilapplikáción keresztül összeköti a település lakosait a háttérben működő szervezetekkel (pl. közműszolgáltatók), illetve riasztás vagy bejelentés esetén azonnali segítséget nyújthat 0-24 órában.

 

2019. szeptember 11. 12:47

Jön az iPhone 11 és 11 Pro

Európai idő szerint szeptember 10-én este került megrendezésre az idei legnagyobb Apple rendezvény, ahol a gyártó minden évben bemutatja a legújabb telefonjait, iPhone telefontokjait és itt leplezik le az új okos-eszközöket is, például az Apple watch-ot is, tudtuk meg a Phonebox.hu újságírójától. Ez az őszi bemutató a legfontosabb az Apple-nek és ezen mutatja be a legnagyobb újításait. Nem meglepő, hogy az elmúlt napokban hihetetlen mennyiségű pletyka is szárnyra kelt a még be sem mutatott iPhone 11 telefonokról és legújabb szolgáltatásokról.

2019. szeptember 11. 09:11

Nő a mobilparkolás népszerűsége

Az elmúlt években dinamikusan növekedett a mobilparkolások száma az egész országban a Nemzeti Mobilfizetési Zrt. weboldalán keresztül elérhető adatok alapján, melyeket a Parkl dolgozott fel. Míg 2014 júliusában kevesebb, mint 40 ezer parkolást bonyolítottak átlagosan naponta mobilról, addig idén júliusban ez a szám már majdnem 100 ezer volt, derül ki statisztikákból. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a csúcsidőszak az ősz, így a következő hónapokban nehezebb parkolási körülmények várhatók. 

2019. szeptember 9. 11:48

A világ első felsőkategóriás 5G chipkészlete

A Huawei Fogyasztói Üzletága a berlini IFA (Nemzetközi Szórakoztatóelektronikai és Háztartási Gép Vásár) szakkiállításon mutatta be a világ első felsőkategóriás 5G lapkakészletét. A Kirin 990 (5G) minden korábbinál fejlettebb teljesítménnyel, energiahatékonysággal, valamint mesterséges intelligencia megoldásokkal érkezik. Az apró méretű chipkészlet 10,3 milliárd tranzisztorral rendelkezik és az iparágban elsőként egy integrált 5G modemet is tartalmaz.  

2019. szeptember 9. 10:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás