SGI Altix 3700 szuperszámítógépre épül az induló szegedi regionális HPC központ

forrás Prim Online, 2006. május 3. 18:47
Óriási lendületet adhat Szeged gazdaságának, illetve tudományos életének az a beruházás, amely a Szegedi Tudományegyetemen valósul meg rövidesen. Csizmadia G. Imre, Szent-Györgyi ösztöndíjas vendégprofesszor ötletét – miszerint Szegeden kellene létrehozni a Délkelet-Európai Regionális Molekula- és Anyagtudományi Szuperszámítógép Központot – korábban sokan kétkedve fogadták, de most már tény, hogy az Egyetem az első lépéseket megtette a grandiózus terv megvalósítása felé.
Olyan tudományok számára, amelyekben a számítógépek számolókapacitása a kutatás szempontjából meghatározó jelentőségű, elengedhetetlen a sokprocesszoros computing-szerverek vagy kisebb gépekből felépített klaszterek (önálló számítógépes hálózatok) működtetése. Jelenleg a hazai gyakorlatban a néhányszor tíz, egyszerű személyi számítógép Ethernet-es összeépítésével létrehozott klaszterek a tipikusak, gyakran a szűkös anyagi források teszik őket preferált megoldássá. A kisgépes klaszterek sok, jól párhuzamosítható feladat megoldását hatékonyan segítik, de más típusú feladatok megoldására nem hatékonyak, és bizonyos problémák megoldására pedig gyakorlatilag alkalmatlanok. Az ilyen, személyi számítógépekből felépített rendszerek azonban kezdetlegesek a nyugaton már meglévő HPC-Európa szuperszámítógép-központokhoz képest. Óriási teljesítményű szuperszámítógép-központ működik például Bolognában, Barcelonában, Párizsban, és Amszterdamban. A felsorolásból is látszik, hogy Dél-Kelet-Európában nincs ilyen teljesítményű gép, ezért a megvalósíthatósági tanulmányt készítő Csizmadia G. Imre és Viskolcz Béla 12 térségbeli ország bevonását javasolta a projektbe.

Terveikről tájékoztatták Magyar Bálint oktatási minisztert is, aki közvetlen támogatást ugyan nem ígért, de a pályázati lehetőségek felderítését és ezek képviseletét garantálta. Az Egyetem indult is a felsőoktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt pályázaton, és a SZOTE Szolgáltató Kht. természettudományos kutatásra közel 60 millió forintot nyert. Ez az összeg már elegendő volt az első lépések megtételére.

A kezdeti elképzelés a lehető legtöbb, 4 processzormagot magában foglaló szerverből álló klaszter beszerzése lett volna, hiszen a – célkitűzésekhez képest – szűkös büdzséből valódi szuperszámítógép megvásárlása nem látszott lehetségesnek. A nagy gyártókkal folytatott tárgyalások során azonban az SGI annyira méltányolta a regionális HPC (High Performance Computing) központ kialakításának ötletét, hogy egy Altix 3700-as szuperszámítógépet ajánlott az induló projekthez, töredék áron.

Az SGI Altix 3700 nem csupán az SGI legnagyobb számítógépe, de ez a világ leginkább bővíthető, mikroprocesszor alapú SSI (Single System Image) számítógépe is, amely 512 processzorig bővíthető úgy, hogy egyetlen példányban fut rajta a 64 bites Linux operációs rendszer.

Az Altix szerverekben az Intel nagyteljesítményű Itanium 2 processzorai dolgoznak, amelyek rendkívül nagy memóriaterület közvetlen fizikai megcímzésére képesek, így hatékonyan támogatják az SGI GSM (Global Shared Memory) architektúráját. A GSM architektúra jelentősen lecsökkenti az alkalmazások futási idejét és erőforrás-szükségletét azáltal, hogy extrém méretű adathalmazokat képes kezelni egyetlen, egész rendszerre kiterjedő, közös memóriaterületen (akár 24 TB RAM!). Ez a memória az egész konfigurációban transzparens módon felhasználható, amely lehetővé teszi a memóriaigényesebb feladatoknak a hagyományos klaszter konfigurációkhoz képest nagyságrendekkel gyorsabb végrehajtását.

A gondos mérlegelés után meghozott döntés értelmében a pályázati pénz nagyobbik részéből az Egyetem egy 48 processzoros SGI Altix 3700-as szuperszámítógépet, kisebbik részéből pedig a nagyszámú, de egyenként kevesebb erőforrást igénylő feladatok megoldására egy 4 processzormagos FSI szerverekből felépített klasztert vásárolt. Az Altix-on futó, zömmel Intel alapú fejlesztőeszközök nagyrészét az Intel adományozta az Egyetemnek.

Az így beszerzett gépek – a jelenleg folyó beüzemelés és hangolás után – az év második felében kezdhetik meg a munkát, ami a szegedi kutatási kapacitás megtöbbszörözését jelenti. Ez azonban csak a kezdet, hiszen ezekkel a nagy teljesítményű gépekkel is csak a világ ezer legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépe közé került a szegedi, de a Tudományegyetemen felhalmozott tudástőke igényeinek dinamikus fejlődéséhez ennél jóval nagyobb kapacitásra lesz szükség a jövőben. A projektet vezető Dombi György ezért bízik abban, hogy rövidesen újabb pályázati pénzek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy továbbfejleszthessék a szegedi központot.

A szuperszámítógép lehetséges felhasználói között vannak a szegedi genomikai központ, a gyógyszerkutatás, az anyagtudományi kutatások, a kémia, a fizika, a geológia, a meteorológia, informatika, a közgazdaságtan, sőt a társadalomtudományok helyi és külföldi kutatói. Ezekben a tudományokban végeznek ugyanis olyan mennyiségű számolást vagy dolgoznak akkora adatmennyiséggel, hogy a szuperteljesítményű számítógép radikálisan lecsökkentené az erre fordított időt. Viskolcz Béla példaként említette az ember géntérképének néhány évvel ezelőtti megvalósítását, amely a szuperteljesítményű számítógépek nélkül lehetetlen vállalkozás lett volna, most pedig a fehérjék feltérképezése a legfőbb cél, amelyhez szintén elengedhetetlen egy ilyen szintű informatikai háttér kiépítése. A két kutató számításai szerint a szuperszámítógép-központ, a jelenlegi fejlesztéssel 20-25 kutatót tud egyszerre kiszolgálni. Bíznak abban, hogy a jövőben a szuperszámítógép központ működtetésére és dinamikus fejlesztésére az évi mintegy 200 millió Ft-ot, valamint a 20-30 főállású kutató és technikus bérének fedezetét elő tudják teremteni. Így az elkövetkező évek munkájával megnyílik annak lehetősége, hogy a régióban létrejöjjön egy valódi szuperszámítógép központ, amely a Szegedi Tudományegyetem vezetésével a határokon is átívelő tudományos központtá alakul.

További információ: http://www.hpc.u-szeged.hu és http://www.silicon.hu/

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így óvja a szemét, ha sokat ül kijelző előtt

Tudta, hogy a nyugati emberek naponta átlagosan 6 órát töltenek különböző képernyők előtt? Ha belegondol, egy kicsit furcsa is, hogy a telefonunk kijelzőjére védőfóliát teszünk, a laptop kijelzőjét folyamatosan törölgetjük, portalanítjuk, szóval óvjuk az eszközeinket, miközben a szemünk védelmére nem is gondolunk. Íme pár tipp, ami segíthet megtartani a szeme egészségét, ha sok időt tölt kijelző előtt.

2022. június 13. 17:17

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24