Románia: elektronikus lenyomatok az útlevélben

forrás Prim Online, 2006. május 11. 21:55
2007. január elsejétől lépnek érvénybe azok az új útlevelek Romániában, amelyek elektronikus adathordozón is tartalmazzák a tulajdonos adatait. Az erről szóló határozatot április 26-án fogadta el a kormány.
Az új útlevelek előállítását szabályozó törvénytervezetet tegnap tárgyalta a szenátus jogi, emberjogi és mentelmi bizottsága. Az ülésen Cseke Attila RMDSZ-államtitkár, kormányfőtitkár-helyettes ismertette a benyújtott tervezetet.

Az államtitkár elmondta, az elektronikus útlevelek bevezetése az Európai Unió szabályzata értelmében minden tagállamban kötelező, több országban már be is vezették. Románia két évvel ezelőtt a schengeni ütemtervben vállalta az elvárás teljesítését. Az előírás szerint az úti okmányba foglalt chip az ún. biometrikus adatokat tartalmazza, amelyek felnőttkorban nem változnak. Ilyen alapvetően az arcszerkezet és az ujjlenyomat.

Az útleveleket, az eddigi gyakorlathoz hasonlóan, központilag bocsátják ki, ezáltal biztosítják a személyi adatok védelmét és - mivel az adathordozó chip előállításához és beépítéséhez bonyolult berendezésre van szükség -, így a gyártással kapcsolatos költségek is csökkennek.

A 25 év felettiek elektronikus útlevele 10 évig lesz érvényes, 14 éves kor felettieknek 5 évre, annál kisebb gyerekeknek pedig 3 évre adnak ezentúl útlevelet. Ugyanakkor, sürgősségi esetben három nap alatt ideiglenes útlevelet állíthatnak ki. Ez egy évre érvényes és mindenki csak egyszer igényelheti - mondta az államtitkár, hangsúlyozva, hogy a jelenleg használatos útlevelek továbbra is érvényben maradnak lejártukig, ezeket fokozatosan vonják majd ki a forgalomból.

Az igénylő adatait a megyei kirendeltségeken veszik fel, érvényességüket a helyszínen ellenőrzik, majd zárt elektronikai rendszeren keresztül küldik a fővárosba, ahol felviszik azokat az adathordozóra, amelyet beépítenek az útlevélbe, egy többrétegű polikarbonát lapba. Az adatokat átvételkor a tulajdonos ellenőrzi.

Az elektronikus útlevél egyébként kinézetében nem tér majd el jelentősen a régitől: mérete 125x88 mm; 32 oldalas; száma az oldalakba bele lesz ütve, a polikarbonát lapba pedig lézerrel lesz beégetve. A turistaútlevél színe ezentúl is meggypiros, a szolgálati okmány színe továbbra is kék, a diplomáciai útlevél pedig fekete borítójú lesz.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Véget ért a XII. Nemzetközi Média- és Internetkonferencia

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) szeptember 26-án és 27-én 12. alkalommal rendezte meg „A média és az internet hatása a gyermekekre és fiatalokra” című konferenciáját, a Magyar Tudományos Akadémián. A két nap alatt 32 szakember tartott előadást aktuális témákról, egyebek mellett az álhírekről, a social media platformokról, az illegális tartalmakról, a deepfake-jelenségről és persze a média jövőjéről. Kerekasztal-beszélgetést is szerveztünk, ahová etikus hackereket hívtunk meg. 

2022. szeptember 28. 15:21

Rövid képzési programokat is kínál hallgatóinak a Széchenyi István Egyetem

Egyedülálló lehetőségként már rövid, akár egyhetes külföldi utazással járó kurzusokat is kínál hallgatói számára a győri Széchenyi István Egyetem, amelyeken a pályázók rugalmasan és könnyen bővíthetik szakmai tapasztalataikat, nemzetközi kapcsolataikat, idegennyelv-tudásukat. Érdemes jelentkezni – ajánlják az újdonságot azok a széchenyisek, akik már részt vettek valamelyik programon. 

2022. augusztus 28. 14:36

Alapítsd meg a cégedet akár otthonról

A cégek jogi ügyeit ma már online is intézhetjük, hiszen akár otthonról, akár az irodából lehetőségünk van megbízható jogi szolgáltatást igénybe venni a gyorsaság és rugalmasság érdekében, teljesen kötetlenül.

2022. március 22. 16:19

Minden újonnan nyíló ALDI parkolójában lesz e-töltő

Az ALDI és az E.ON Hungária Csoport 2018 óta működik együtt a magyarországi e-autózás infrastruktúrájának fejlesztésén, 2020 novemberében adták át a 100. telepített e-töltőt. Jelenleg összesen 89 áruház parkolójában 136 töltőponttal várják az e-autósokat országszerte. Az újonnan nyíló áruházaknál a megállapodás szerint – az igényektől függően – egy vagy két töltő telepítésére kerül sor, amelyek egy töltő esetében 2*22 kW-os, két töltő esetében pedig egyenként 2*11 kW-os névleges teljesítménnyel rendelkeznek. 

2022. február 22. 17:03

Az ipar átalakulásáról szól az új ABB-tanulmány

Az ABB közzétette a nemzetközi üzleti és technológiai vezetők körében, az ipari átalakulásról készített, a digitalizáció és a fenntarthatóság kapcsolódási pontjait vizsgáló új, globális tanulmány* eredményeit. 

2022. február 21. 11:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38