Ókori számítógép írja újra a számítástechnika történetét

Kiss Ádám Zoltán, 2006. június 6. 11:11
Száz évvel ezelőtt Görögország partjainál szivacshalászok merüléseik során érdekes leletet hoztak fel a víz alól, most úgy tűnik, a repülésbiztonságban használt speciális röntgenkészülék közelebb hozta a megfejtést, valójában egy ősi számítógépet találtak.
A töredékesen fennmaradt, cipődoboz-méretű szerkezet komolyan sérült állapotban került elő, így eddig a folyamatos kutatások ellenére nem sikerült megfejteni titkát. Nemrég azonban egy a hellén kulturális minisztérium felügyeletével és a Leverhulme alapítvány támogatásával nemzetközi tudóscsapatot szerveztek működésének megértésére. A munkát számos modern technikai eszköz és többek között a Hewlett-Packard szakmai segítsége mozdítja előre. A névadó görög sziget után csak Antikythera szerkezetként emlegetett berendezés megértéséhez a legnagyobb segítség talán egy a közelmúltban elvégzett vizsgálat volt.

A kiemelt értéke miatt szállíthatatlan lelethez az athéni múzeumba szállított speciális 3D-s CT vizsgálóberendezést eredetileg a repüléstechnikában használják, például elhasználódott repülőgépturbinák láthatatlan repedéseinek nyomon követésére. Az X-Tek 400kv nevű mikrofókuszos CT-je tizedmilliméteres háromdimenziós térképet készített a maradványokról. Ennek nyomán számos szabad szemmel nem látható jelölés és felirat vált feltérképezhetővé. Megállapították, hogy az időszámítás előtt 80 körül készített és 1900-ban egy hajóroncsmaradványban megtalált eszköz egy korai tárcsás számítógép volt.

A nemzeti archelógiai múzeumba szállított több mint 7,5 tonnás röntgen tomográf segítségével kiderült, hogy a szerkezet eredetileg 30 tárcsából állt, és az asztronómiai feliratok alapján szinte biztos, hogy a hajósok számára szolgált adatokkal a csillagok állása alapján. Az igen összetett eszköz bonyolultságában vetekszik az utána következő ezer év találmányaival, és felépítése kifejezetten a számítógép kezdeti elődjévé avatja. Az eredmények összegzése és elemzése most is folyik, a kutatók 2006 őszére terveznek egy tájékoztató konferenciát, az ott bejelentendő megerősített hivatalos adatok minden bizonnyal újraírják a számítástechnika történetét.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Okoskarkötővel a finom eleganciáért

Ha egy eszköz neve elé odatesszük, hogy “okos”, rögtön mindenki azt hiszi, hogy egy apró kütyüről van szó, amibe rengeteg hasznos, vagy annak ítélt funkciót sűrítettek bele. 

2022. november 15. 09:24

A legnépszerűbb szoftverek kreatív munkához

Ha olyan szoftvert keresünk, amellyel a kreatív munkát végző szakemberek csodálatos dolgokat hozhatnak egyszerűen létre, bizony nem kell sokáig kutakodnunk. Számos nagyszerű szoftver közül válogathatunk a világháló széles palettáján!

2022. augusztus 11. 11:42

Propaganda elleni védőoltás: Utazás!

Amerikai tudósítónk, Horváth László, olyan szemmel látogatta meg az év egyik legnagyobb turisztikai rendezvényét, az IPW Orlando 2022-öt, hogy közben szemügyre vette, mely fejlesztések könnyítik meg az ideérkezők utazását, és elfilozófált annak kapcsán, hogy miért érdemes útra kelni, és akár egy konferencia-részvételt is összekötni az adott hely felfedezésével, az ország - Amerika - felfedezésével.

2022. augusztus 8. 23:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48