Bírósági portál új célcsoportokkal

forrás Prim Online, 2006. június 7. 10:46
Arculata mellet szolgáltatásaiban és tartalmában is megújult a magyar bíróságok portálja. Az új portál több site összefonódása, illetve a bíróságokkal kapcsolatos közérdekű információk gyűjtőhelye. Egyik fő célja az állampolgárok és az érdeklődők célzott és széles körű tájékoztatása a hazai bírósági rendszerről és annak működéséről.
A nagyközönség tájékoztatására külön menüt szenteltek a készítők, mely a portálhoz tartozó különböző témájú site-okon is megjelenik az egyszerűbb navigáció és a könnyebb elérés kedvéért. Régóta szükség volt már egy olyan oldalra, mely letisztázza, egyben elérhetővé teszi a hazai bírósági rendszerrel kapcsolatos kérdéseket az emberek fejében - mondja Sándor Zsuzsa az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatalának sajtófőnöke. A sajtófőnök szerint egy nagyon fontos lépés, hogy a magyar állampolgárok végre tisztán láthatják a hazai jogrendszer működését, valamint hogy a bíróságok az új portál révén közvetlen kapcsolatot tudnak majd teremteni az állampolgárokkal.

"A Megmagyarázzuk a bíróságokat című menüpontban például kiderül, hogyan működik a magyar bírósági rendszer, mik a bíróságok feladatai, mi a különbség a polgári és a büntető perek között, vagy hogy hogyan kerülhetnek az állampolgárok kapcsolatba a bíróságokkal. Ami talán még ennél is hasznosabb lehet, hogy az ország bíróságai és bírái szabadon kereshetők elérhetőségeikkel és jogosultsági köreikkel megjelölve" - véli a sajtófőnök.

A portálon helyet kapott még egy az uniós jogi kérdésekkel foglalkozó oldal, a Magyar Bíróképző Akadémia siteja és a bíróságokkal kapcsolatos "Üvegzseb" törvény végrehajtását célzó oldal.

A Bírósági portál és a hozzá tartozó siteok egyik technikai különlegessége, hogy fizikailag egy rendszeren valósulnak meg, így biztosítva a kompatibilitást és a szabad átjárást az oldalak között. A Bírósági portál és a hozzá kapcsolódó oldalak egy olyan nagyvállalati rendszerre épültek, mellyel a jövőben egyszerűen bővíthető majd a már most is bőséges szolgáltatási skála. Ilyen például a Magyar Bíróképző Akadémia jelentkezéskezelő és képzéskereső alkalmazása, vagy a Bírósági Információs Rendszer automatikus publikáló megoldása.

A Bíróságok portál egy olyan rendszert tudhat magáénak, mely már több hazai és külföldi nagyvállalatnál is bizonyított. A Fővárosi Gázművek, a Magyar Villamos Művek, a Budapest Portál és a Magyar Nemzeti Bank portálja is Sense/Net Portal Engine 5.5 alapon fut.

Az új központi portál június 12-én indul.
Kulcsszavak: jog Sense/Net

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39

Harmadával nőttek a kibertámadások a koronavírus miatt

2020. július 16. 09:36

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53
online sportfogadás