Már százezer autópálya-matricát vásároltak mobilon a Pannon és a T-Mobile ügyfelei

forrás Prim Online, 2006. június 7. 13:23
A Pannon és a T-Mobile előfizetői március óta SMS-ben is vásárolhatnak 4 napos autópálya-matricát. Az SMS-ben kapható matricák köre a jövőben várhatóan bővülni fog.
A két meghatározó hazai mobilszolgáltató, valamint az ÁAK és a GKM összefogásának eredményeként március 17-től a Pannon- vagy T-Mobile-előfizetéssel rendelkező autósok rendszámukat SMS-ben elküldve vásárolhatnak személyautókra 4 napos (D1-es) autópálya-matricát. A szolgáltatás a közreműködő szereplők várakozásainak megfelelően hamar népszerű lett, alig két és fél hónap leforgása alatt az ÁAK 100 000 autópálya matricát - a megvásárolt matricák közel 6,5 százalékát - már mobiltelefonon keresztül értékesített. A T-Mobile számára a Nokia, valamint a Pannon számára a Cellum által kifejlesztett vásárlási platformok, illetve a Cleware és New Wave Socket kiegészítő alkalmazásai a szolgáltatás bevezetését követően jól vizsgáztak.

Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a vásárlási folyamat egyszerű, könnyen érthető. Ezzel együtt a tranzakciók egy része a megerősítő SMS visszaküldésének hiányában, illetve az erre rendelkezésre álló 3 perces időtartam túllépése miatt meghiúsul. A megerősítésre azonban fontos figyelni, mert annak hiányában a vásárlás érvénytelen, és az autós az autópályára hajtva nem rendelkezik majd érvényes matricával sem. A mobilos matricavásárlás során a pannonosoknak és a T-Mobile-osoknak a 8-100-100-as számra kell elküldeniük a rendszámot SMS-ben úgy, hogy az egyes karakterek között ne legyen szóköz (például: ABC123). Ezt követően a felhasználó SMS-ben visszakapja a vásárlás részleteit, mely üzenetre küldött válasz SMS-ben (pl. igen, ok) jóváhagyja a vásárlást. A sikeres vásárlásról visszaigazoló SMS érkezik, melynek kézhezvételétől az azt követő harmadik naptári nap 24:00-ig érvényes az igényelt autópálya használati jogosultság. A vásárláshoz emellett elengedhetetlen, hogy a kártyás ügyfelek a Pannon esetében univerzális, a T-Mobile esetében pedig m-com egyenlegüket elektronikus úton feltöltsék, melyre például bankautomatáknál van lehetőség. Fontos információ, hogy SMS-ben történő vásárlással kapcsolatos kérdések esetén elsősorban a mobiltelefon-társaságok ügyfélszolgálatain tudnak segítséget nyújtani.

Az érintett társaságok közösen felkérik a mobilmatrica-vásárlókat, hogy a biztonságos közlekedés érdekében a tranzakció idejére a vezetők gépkocsijukkal álljanak félre, vagy kérjék meg útitársukat az SMS-ek elküldésére és ellenőrzésére.

Az úthasználati díj megfizetését egyébként az ÁAK - a gépjárművek megállítása nélkül - rendszám alapján, elektronikus úton a matrica-köteles autópálya-szakaszok bármely pontján, például mobil ellenőrző csoportok segítségével ellenőrizheti.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05