IVSZ: adókedvezményt a high-tech iparnak

MTI Sajtóadatbank, 2006. június 9. 09:18
A tudásintenzív gazdasági szektornak feltétlen valamiféle adókedvezményt kell biztosítani, még akkor is, ha az államháztartási kiigazítás szükségessége miatt az általános adóreformot a kormány kénytelen elhalasztani - mondta Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke csütörtökön a 7. Internethajón tartott előadásában Budapesten.
Az elnök utalt azokra a valószínűsíthető kormányzati lépésekre, amelyek nyomán a korábban tervezett adócsökkentések az államreform végrehajtása miatt 1-2 évet csúsznak.

A gazdaság növekedését biztosító high-tech iparág kis- és közepes vállalkozásai nem tudnák kivárni ezt az időszakot - mondta az elnök. Jelezte, hogy a szektor magyarországi cégei egyre kevésbé állják a versenyt a régióban az adóterhek miatt.

Kovács Zoltán az iparág gazdasági súlyát érzékeltetve azt közölte, hogy a gépkocsigyártók, illetve a biotechnológiai és az infokommunikációs vállalkozások adják az export 17-18 százalékát és 5-10 éven belül a munkahelyek jelentős részét.

Az elnök a lehetséges adókedvezmények között említette azt a Franciaországban bevált gyakorlatot, amely szerint a 10 évnél fiatalabb, kutató-fejlesztő cégek az élőmunka után nem adóznak.

Kovács Zoltán az államreform kapcsán szorgalmazta, hogy az ne csak létszámleépítést és az eszközbeszerzések visszafogását jelentse.

A hatékony szolgáltató államot csak úgy lehet létrehozni, ha az új struktúra modern informatikai megoldásokon alapul - mutatott rá az elnök. Hozzátette, hogy az IVSZ konkrét javaslatokat dolgoz ki a reformhoz a kormány számára.

Szavai szerint bizakodásra ad okot az ágazat számára, hogy a formálódó Nemzeti Fejlesztési Terv II.-ben az IVSZ által javasolt "vertikális-horizontális" megközelítés tükröződik. A dokumentumban egyrészt külön fejezet tartalmaz pályázatokat infokommunikációs célokkal, másrészt a többi fejezetben is előfordulnak közvetett módon ilyen jellegű tenderek.

Kovács Zoltán kedvező jelenségnek nevezte, hogy elindult az internetes tartalompiac konszolidációja, egyre gyakoribbak a befektetések ilyen célokkal. Nagy invesztíciókra példaként a nemrég csaknem 1 milliárd forint értékben elkelt, kapcsolatfenntartást lehetővé tevő WIW honlap sikerére utalt, ahova már 850 ezer ember regisztrálta magát.

Ma már egyre kevesebb médiapiaci vállalat engedheti meg magának, hogy ne rendelkezzen internetes portfólióval - vélekedett az elnök.
Kulcsszavak: IVSZ Internethajó

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05