IVSZ: adókedvezményt a high-tech iparnak

MTI Sajtóadatbank, 2006. június 9. 09:18
A tudásintenzív gazdasági szektornak feltétlen valamiféle adókedvezményt kell biztosítani, még akkor is, ha az államháztartási kiigazítás szükségessége miatt az általános adóreformot a kormány kénytelen elhalasztani - mondta Kovács Zoltán, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke csütörtökön a 7. Internethajón tartott előadásában Budapesten.
Az elnök utalt azokra a valószínűsíthető kormányzati lépésekre, amelyek nyomán a korábban tervezett adócsökkentések az államreform végrehajtása miatt 1-2 évet csúsznak.

A gazdaság növekedését biztosító high-tech iparág kis- és közepes vállalkozásai nem tudnák kivárni ezt az időszakot - mondta az elnök. Jelezte, hogy a szektor magyarországi cégei egyre kevésbé állják a versenyt a régióban az adóterhek miatt.

Kovács Zoltán az iparág gazdasági súlyát érzékeltetve azt közölte, hogy a gépkocsigyártók, illetve a biotechnológiai és az infokommunikációs vállalkozások adják az export 17-18 százalékát és 5-10 éven belül a munkahelyek jelentős részét.

Az elnök a lehetséges adókedvezmények között említette azt a Franciaországban bevált gyakorlatot, amely szerint a 10 évnél fiatalabb, kutató-fejlesztő cégek az élőmunka után nem adóznak.

Kovács Zoltán az államreform kapcsán szorgalmazta, hogy az ne csak létszámleépítést és az eszközbeszerzések visszafogását jelentse.

A hatékony szolgáltató államot csak úgy lehet létrehozni, ha az új struktúra modern informatikai megoldásokon alapul - mutatott rá az elnök. Hozzátette, hogy az IVSZ konkrét javaslatokat dolgoz ki a reformhoz a kormány számára.

Szavai szerint bizakodásra ad okot az ágazat számára, hogy a formálódó Nemzeti Fejlesztési Terv II.-ben az IVSZ által javasolt "vertikális-horizontális" megközelítés tükröződik. A dokumentumban egyrészt külön fejezet tartalmaz pályázatokat infokommunikációs célokkal, másrészt a többi fejezetben is előfordulnak közvetett módon ilyen jellegű tenderek.

Kovács Zoltán kedvező jelenségnek nevezte, hogy elindult az internetes tartalompiac konszolidációja, egyre gyakoribbak a befektetések ilyen célokkal. Nagy invesztíciókra példaként a nemrég csaknem 1 milliárd forint értékben elkelt, kapcsolatfenntartást lehetővé tevő WIW honlap sikerére utalt, ahova már 850 ezer ember regisztrálta magát.

Ma már egyre kevesebb médiapiaci vállalat engedheti meg magának, hogy ne rendelkezzen internetes portfólióval - vélekedett az elnök.
Kulcsszavak: IVSZ Internethajó

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A BME és a HONOR az egyetemi alkalmazásfejlesztést támogatja

A Honor nemzetközi technológiai márka okostelefonokkal és pályázati lehetőséggel támogatja az alkalmazásfejlesztést a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszékén. A megállapodás részeként a mobilszoftver-fejlesztés mellékspecializációval bíró hallgatók tanulmányaik során Honor 9X Pro és Honor 9A készülékeket használva fejleszthetnek alkalmazásokat.

2020. december 4. 19:26

Jelentős napenergia céggel bővült a Bravogroup portfóliója

Magyarország egyik legnagyobb magyar magántulajdonban lévő infokommunikációs vállalatcsoportja lezárta azt a portfólióbővítési tranzakciót, amelynek keretében 50%-os tulajdonrészt vásárolt a miskolci székhelyű PV Napenergia Kft.-ben. A cég jelentős szereplő a lakossági-, vállalati-, valamint a naperőmű piacon, továbbá az AEG szolártermékek hivatalos magyarországi forgalmazója. 

2020. december 4. 17:59

Hogyan triplázhatják meg mobil robotok egy feldolgozó vállalat termelékenységét?

Az automatizálás egyre nagyobb lendülete az FMCG szektort is elérte. A modern gyártóvállalatok élnek a digitális átalakulás által kínált lehetőségekkel, hogy ezzel lean gyártást érjenek el, kihasználva a növekedés kulcsfontosságú mozgatórugói, az automatizálás és a mesterséges intelligencia által nyújtott előnyöket. A gyógynövények feldolgozásával foglalkozó Infinitus az automatizálásnak köszönhetően tett szert versenyelőnyre: autonóm mobil robotokkal (AMR-ekkel) sikerült megtripláznia a termelékenységét.

2020. december 4. 15:32

Debrecenben nyílik az első vidéki Xiaomi Mi Store

Tovább terjeszkedik a Xiaomi Magyarországon: első ízben lesz hivatalos márkaképviselete Budapesten kívül, Debrecenben. A december 5-én megnyíló üzlet lesz a harmadik Mi Store az országban, ahol közvetlenül a gyártótól és gyártói garanciával lehet majd Xiaomi termékeket vásárolni. 

2020. december 4. 14:13

MI TUDÁSKÖZPONTOK: Robotszimuláció támogatja az önvezető járművek fejlesztését

Az autonóm járművekkel kapcsolatos kutatásokat teszi gyorsabbá és hatékonyabbá a műszaki képzésekben kiemelkedő győri Széchenyi István Egyetem mesterséges intelligenciára (MI) építő projektje, amelyben robotokat vizsgálnak virtuális, szimulációs környezetben. A járműipar nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű ágazat, s ennek fejlesztési tevékenységét a legmodernebb technológiák támogatják, mint amilyen a mesterséges intelligencia. A Microsoft és a Széchenyi István Egyetem együttműködésével, a Mesterséges Intelligencia Tudásközpont program keretében megvalósuló projekt a jövőben több száz mérnökhallgatónak teszi lehetővé, hogy megtanulják és saját kutatásaikban is alkalmazzák a mesterséges intelligenciára épülő technológiákat. 

2020. december 4. 12:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás