Internethajó: az egységes internethálózaté a jövő

MTI Sajtóadatbank, 2006. június 9. 09:37
Az internetpiacon az infrastruktúrák között zajló verseny a jövőben azért szűnik meg, mert egy egységes hálózat biztosít majd műszaki hátteret a világhálóhoz - mondta Hidasi István, a Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsának tagja a 7. Internethajón tartott előadásában csütörtökön, Budapesten.
Ismertetése szerint ma az internetfelhasználók megszerzéséért három infrastruktúra versenyez: a távbeszélő-, a kábel televíziós és a mobilhálózat.

A szakértő kifejtette, hogy a rendszerek szolgáltatási portfóliója folyamatosan változik. A távbeszélő hálózat eleinte csupán hangtovábbításra alkalmas rendszere ma már televíziózást is lehetővé tesz az internetezésen kívül, a kábeltévés infrastruktúra pedig éppen fordítva már hang továbbításra is szolgál.

A mobilhálózat esetében egyelőre még nem lehet tudni, hogy az újabb és újabb szolgáltatásokat képes lesz-e a másik két infrastruktúrán kínált színvonalon követni - jelezte Hidasi István. Hozzátette: a folyamatosan bővülő harmadik generációs mobilhálózat teljesítményétől, illetve az azon megjeleníthető új alkalmazások sikerétől függ az, hogy a mobilrendszerek talpon maradnak-e a fogyasztókért folyó küzdelemben.

A szakember megjegyezte, hogy a kiskereskedelmi tapasztalatok szerint a fogyasztók akkor hajlandóak infrastruktúrát váltani, ha a konkurencia legalább 20 százalékban alacsonyabb árat kínál számukra.

Hidasi István szerint a jövőt vetíti elő az Angliában kiépülő, úgynevezett új generációs hálózat, amely mindhárom hálózati forma rendszerelemeit egységesíti. A British Telecom (BT) által 10 milliárd fontos beruházással, 2009-re kiteljesedő új infrastruktúra lehetővé teszi azt, hogy a szolgáltató az otthon tartózkodó előfizetőnek vezetékes, az úton levőknek pedig mobilhálózaton szolgáltat hangot, adatot, tartalmat eszközre.

Ez a hálózat nem elsősorban kapcsolóközponton keresztüli adatátvitellel, hanem lényegében a fogyasztók saját számítógépeit is használva, IP-alapon működik - magyarázta az NHH tanácsának tagja.

Hidasi István nem tudta megjósolni, hogy ez a rendszer mikor jelenik meg Magyarországon, de már látni vél erre előkészítési lépéseket. Ezek között említette a piacon a Deutsche Telekom (DT) cégeinek összevonásával létrejövő T-csoportot és az IP-televíziózás elindítását, ami mind a szolgáltatások és az infrastruktúrák egységesülése, konvergenciájának irányába hat.

Az infokommunikációs piacon egyedül eléggé tőkeerős Magyar Telekomtól, illetve az azt tulajdonló DT-től függ elsősorban, hogy mikor épít ki új generációs hálózatot az országban - vélekedett a szakértő. Szerinte a társaság megvárja a BT angliai tapasztalatait, és azt követően dönt az egyébként 3-4 év alatt kialakítható hálózat bevezetéséről.
Kulcsszavak: NHH Internethajó

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hiánypótló applikációval segíti hallgatóit az egyetem

Egyszerűbbé és átláthatóvá teszi a diákok mindennapjait a Budapesti Corvinus Egyetem. Az intézmény a digitális megújulás projekt részeként olyan, a meglévő egyetemi rendszerek integrációján alapuló applikációt fejlesztett ki, amely segíti a diákokat eligazodni az egyetemi mindennapokban, mobiltelefonon elérhetővé teszi az órarendet, kurzusadatokat, átlagokat, kapott érdemjegyeket és egy helyre gyűjti az egyetemen elérhető lehetőségeket. A MyCorvinus mobilapp ugyanakkor a tanulmányi ügyintézést is felgyorsítaná.

2020. december 1. 19:41

Újabb előfizetői körnek nyújt segítséget a Telenor

Bár a Telenor szolgáltatásai nem esnek az ingyenes internet-hozzáférést biztosító kormányrendelet hatálya alá, a mobiltársaság november 27-ével díjmentessé tette hálózatán az oktatási oldalak elérését, most újabb kedvezményt nyújt a vészhelyzetben: 100GB ingyenes, szabadon felhasználható adatforgalmat biztosít Magyarországon Hipernet Home+, Hipernet Home, Hipernet és MyHipernet Home, Digitális Jólét 2GB tarifacsaládok tarifáit használó lakossági ügyfeleink számára. Az ingyenes adatkeret igénybevételéhez iskolai igazolás sem szükséges.

2020. december 1. 13:33

Az idősek biztonságát szolgálják a Telenor újításai

A karanténhelyzet óta kiemelt figyelem hárul az idősekre, akikkel a fokozott védelem miatt sok családban ritkábban, vagy csak online módon tartják a kapcsolatot. A Telenor friss reprezentatív kutatása szerint ez az idei karácsonyra is rányomhatja a bélyegét, így még fontosabb az igény: biztonságban tudni az idős hozzátartozókat. A szolgáltató karácsonyi ajánlataiban több, kifejezetten az időseknek szóló megoldást kínál; ilyen a 0-24-ben hívható, országos segítségnyújtó SOS Központ szolgáltatás.  

2020. november 26. 19:38

A POCO piacra dobja vadonatúj készülékét, a POCO M3-at

Méltán híres okostelefon-kínálatára építve, a POCO Global bejelentette a márka függetlenedését és bemutatta vadonatúj, belépő szintű okostelefonját, a POCO M3-at. A 48MP-es, háromtagú kamerával felszerelt, 6000 mAh kapacitású akkumulátorral, gyönyörű FHD + kijelzővel és Qualcomm Snapdragon 662 chipsettel érkező POCO M3 tökéletes eszköz lesz azok számára, akik út közben is a szórakoztató tartalmakat nézik a telefonjukon.

2020. november 26. 14:56

Újabb jelentős 5G-hálózat kiépítésében vesz részt az Ericsson a régióban

Az Ericsson és a távközlési infrastruktúra nagykereskedelemmel foglalkozó CETIN ötéves szerződést írt alá az 5G csehországi kialakításáról. A szerződés értelmében a CETIN hálózatának modernizációjához az Ericsson szállítja a szükséges eszközöket, így a meglevő, hagyományos hálózatot gyors és nagykapacitású 5G hálózattá alakítják át. 

2020. november 25. 19:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás