Nagy jelentőségű záródokumentum az RRC-06-on a digitális műsorszórásról

Kovács Attila, 2006. június 19. 00:14
Június 16-án, pénteken este, záródokumentum aláírásával ér véget Genfben Az ITU Regionális Rádiokommunikációs Konferenciája (RRC-06), melynek döntései egész Európában forradalmasítják és évtizedekre meghatározzák a rádiózást és televíziózást, és melynek nyomán hazánkban néhány éven belül akár több tucat új országos televízió- és rádióadó létesülhet.
A konferencián Magyarországot a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) és a szaktárca munkatársai képviselték. Pataki Dániel, az NHH elnöke június 19-én sajtótájékoztatón ismerteti a hazánkat érintő konkrét döntéseket, eredményeket, illetve beszámol a konferenciát megelőző itthoni előkészítő munkáról és a hazai elektronikus médiapiac előtt kínálkozó lehetőségekről.

Az ITU a következőkről tájékoztatta szerkesztőségünket. A záródokumentumot 104 ország hivatalos képviselője írta alá, az RRC-06-on több mint ezer küldött vett részt Európából, a Független Államok Közösségéből (FÁK), Afrikából, a Közép-Kelet országaiból és az Iráni Köztársaságból. A záródokumentum, amely az Európában 1961 óta hatályos analóg műsorszórás tervei helyébe lép, a digitális műsorszórás terveit tartalmazza a felsorolt régiókban, olyan szabványokat takar, mint a T-DAB (a hangra) és a DVB-T (a tévére).

Yoshio Utsumi, az ITU főtitkára úgy jellemezte az információs társadalom kialakítása szempontjából nagy jelentőségű dokumentumot, hogy az nemcsak új lehetőségeket nyújt a digitális földi műsorszórás strukturált fejlesztéséhez, de a változó telekommunikációs környezet adaptálásához is elégséges rugalmasságot nyújt. A digitális földi műsorszórásra való átállás ez év június 17-én kezdődött és 2015 június 17-ig megy végbe, de néhány ország kért és kapott további öt év kiterjesztési időt a VHF-csatornákra. A digitális szolgálatok regionális egyezménye a 174-230 MHz (VHF) és a 470-862 MHz-es (UHF) frekvenciasávokra terjed ki. Megegyezés született arról is, hogy a 2007 őszén tartandó WRC-07 konferencián foglalkoznak majd a DVB-H és HDTV spektrum-szabályozási aspektusaival.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új chatbotjával szabadítja fel a mesterséges intelligencia képességeit a Viber

A Viber AI Chat & Create chatbotja lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kérdéseket tegyenek fel és képeket tervezzenek közvetlenül az alkalmazáson keresztül, a DALL-E és a Davinci mesterséges intelligencia technológiák támogatásával.

2023. február 2. 20:16

Az új Galaxy S23 sorozat átírja a prémium felhasználói élmény fogalmát

A Samsung bemutatja a Galaxy S23, Galaxy S23+ és Galaxy S23 Ultra készülékeit, amelyek új korszakot nyitnak a Samsung Galaxy által nyújtott prémium élmények terén. Az új Galaxy eszközök kamerái a korábbinál is nagyobb szabadságot biztosítanak a felhasználóknak a bennük rejlő kreativitás felfedezésében és megélésében. 

2023. február 2. 11:20

Fotózási és videózási tippek a HONOR-tól a téli szezonhoz

A hideg téli hónapokban is számtalan lehetőség nyílik kiváló minőségű fényképek és videók készítésére. Az okostelefonok fejlődésének köszönhetően már nem csak a profi fényképezőgépekkel lehet lélegzetelállító felvételeket készíteni, hanem zsebünkben elférő készülékeinkkel is – akár otthon vagyunk, akár elutazunk sportolni valahova. 

2023. január 26. 12:39

A Rakuten Viber jelentős fejlesztésekkel lépte túl a szuper alkalmazások státuszát

A Rakuten Viber, az üzenetküldés és a hangalapú kommunikáció globális vezetője két jelentős újítást jelentett be világszerte, amely az alkalmazáson belüli márka és felhasználó közötti interakció fejlődésének új szakaszát vetíti előre. Az új funkciók közé tartozik ezentúl a Business Inbox és a kereshető Commercial Account (Kereskedelmi Fiók), amely a Viber hosszú távú szuperapp-stratégiájának következő lépését jelenti.

2023. január 23. 20:24

Januártól a MediaMarkt áruházakban is megvásárolhatóak a Vodafone mobil előfizetései

A tavaly év végén indult próbaüzem sikerét követően, január 18-tól már az összes magyarországi MediaMarkt áruházban megvásárolhatóak a Vodafone előfizetései mobilkészülékekhez. Magyarországon ez az első és egyetlen ilyen komplex, vásárlóbarát megoldás, melyben egy kiskereskedelmi egység a teljes mobiltelefon-választékát szolgáltatói támogatással, előfizetéssel kínálja vásárlói felé. 

2023. január 22. 14:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46