Cselekvési terv az információs társadalom fejlesztésére

forrás Prim Online, 2006. július 3. 14:03
2006. július 21-én kerül sor az Informatikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) által életre hívott "Magyarország i2010" workshopra, ahol a gazdasági élet prominens személyiségei az új kormány szakmai vezetőinek bevonásával dolgoznak ki cselekvési tervet az információs társadalom és tudásintenzív gazdaság fejlesztése érdekében.
Az Informatikai Vállalkozások Szövetségének kezdeményezésére és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közreműködésével létrejövő workshop célja, hogy megteremtse azt a közös kiindulópontot, amelyek a gazdaságpolitikai irányok meghatározásában és a fejlesztési források allokálásában alapként szolgálhatnak, valamint hogy feltérképezze a gazdasági fejlesztés helyzetét és lehetőségeit az ikt fogyasztás és ágazat tekintetében.

A workshop elsődleges célja, hogy meghatározza az IKT szektort érintő és szükséges nemzetgazdasági, kormányzati, társadalmi és ágazati feladatköröket, valamint a következő 4 év fejlesztési irányvonalait. A workshop feladatának tekinti, hogy a korábban már több fórumon megfogalmazott és hangoztatott általános jelmondatok helyett olyan konkrét programpontokat és csapásirányokat fogalmazzon meg, amelyek operatív kiindulási pontot és javaslattervet tartalmaznak.

A magyarországi infokommunikáció jelenlegi helyzetének meghatározásánál az IVSZ Iparpolitikai Ajánlása, az ITTK 2005. évi jelentésére (KÉK Notesz) támaszkodnak a szakemberek. A workshop célja ezúttal nem elsősorban a jelenlegi problémák feltárása, hanem az azokra adott válaszok közös keresése. A workshop témái között szerepel a magyar IKT piac helyzetjelentése - mi az IKT szerepe a növekedésben, hol tart e tekintetben, Magyarország 2006-ban.

A workshop bemutatja az ágazat lehetőségeit, ezen belül a II. Nemzeti Fejlesztési Terv részeként a tudásalapú gazdaság fejlesztésének jelentőségét; milyen beruházási és fejlesztési lehetőségei vannak az IKT ágazatnak, ehhez milyen költségvetési lehetőségek adottak. A workshop arra is keresi a választ, hogy a VEGOP adta lehetőségek miként befolyásolják a belső fogyasztást és az IKT eszközök felhasználást. Szó esik majd a szektor munkaerőpiacra gyakorolt hatékonysági és termelékenységi hatásáról, exporttermelő és erősítő, belföldi kereslet növelő szerepéről is.

A piac és a kormány prominens személyiségei beszélnek a hozzáférés lehetőségeiről, a szélessáv szükségességéről, a szabályozás meglévő kereteiről, a közháló bővítésének szükségességéről, az elektronikus közigazgatás és kereskedelem teljes kialakításának fontosságáról, valamint a digitális írástudás és a megosztottság leküzdésének jelentőségéről. A szakértők által közösen kidolgozott javaslattervek és rövidtávú programok a workshop után összegezésre kerülnek, amit a kormányzat kap kézhez.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás