Csip mágneses memóriával: Az évtized áttörése?

Milkovits Gábor, 2006. július 10. 14:03
A Freescale Semiconductor csipgyártó egy olyan áttörésnek számító újfajta lapkát mutatott be, amely elektromos töltés helyett mágneses formában raktározza és kezeli az adatokat.
A „Magnetoresistive random-access memory” (Mram) elnevezésű újfajta szilíciumlapka egyes elemzők szerint az évtized áttörésének számít a számítógépes memóriák terén. A csip fő előnye, hogy a PC vagy egyéb eszköz kikapcsolása után is képes tárolni az információt, akár a merevlemez, vagy a flashmemória. Az Mram ugyanakkor a flash-sel szemben jóval gyorsabb írási és olvasási sebességet biztosít, ráadásul az adatok nem sérülnek az idővel. A számítógépeknél és más eszközöknél a hagyományos ram csipeken lévő adatok kikapcsoláskor rendszerint elvesznek. Több cég, például az IBM is évek óta dolgozik már hasonló megoldásokon, azonban a Freescale az első, amelynek sikerült nagyobb, piacképes mennyiségű Mram terméket előállítania.

Az újfajta Mram lapka lehetővé teheti a PC-k esetében akár a teljes operációs rendszer tárolását és gyors betöltését, a hordozható eszközöknél pedig idővel teljesen fel is válthatja a nehézkes merevlemezt vagy a drága flashmemóriát. A Freescale részéről úgy nyilatkoztak, hogy vannak már megrendeléseik a csipre, a konkrét termékről és a forgalmazásról azonban egyelőre nem közöltek információt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46