A Ricoh egyesíti HD DVD-t és a Blu ray-t

Genda Csongor Zoltán, 2006. július 10. 18:11
A DVD utódformátumát illetően ezidáig nem sikerült megegyezniük a gyártóknak, és minden jószándékú törekvés ellenére az idei év első felében piacra kerültek az új kéklézeres szabványokat támogató készülékek. Az EETimes azonban hírül adta, hogy a japán Ricoh kifejlesztett egy olyan megoldást, amelynek segítségével egyesíteni lehet a Blu ray és HD DVD formátumokat. A lap értesülései szerint a héten bemutatásra kerülő technikával felszerelt univerzális optikai meghajtók kezelnék mind a két új szabványt és ezen kívül pedig kompatibilisek volnának a CD- illetve DVD-lemezekkel is.
Mint ismeretes, a különböző korongok esetében változik az olvasási mélység, így például a Blu ray-lemezeknél 0,1 mm, a HD DVD valamint a hagyományos DVD-k esetében 0,6 mm, míg a CD-k olvasási mélysége 1,1 mm. A Ricoh munkatársai azonban leküzdötték ezt a problémát, és kifejlesztettek egy olyan megoldást, amely megállapítja, hogy milyen formátumot helyeztek be a meghajtóba, és egy speciális diffrakciós rács pedig ennek megfelelően állítja be a lézerfejet.

Ugyan eddig még csak az olvasó készülékek esetében értek el sikereket a japán vállalat szakemberei, mivel az új komponens alkalmazásával a lézer veszít erejéből, és így az már nem alkalmas a korongok égetésére. Ebből kifolyólag eleinte csupán lejátszókba fogják beépíteni a kompatibilitást biztosító alkatrészt, amelyet év végéig leszállít a Ricoh a számítógépgyártóknak is. A későbbiekben viszont várható a mind a négy formátumot kezelő írók érkezése is.

Kulcsszavak: Blu-ray HD DVD Ricoh

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Évente több százezer forint megtakarítást hozhat a piezotintás nyomtatás

Öt év alatt megközelíti a 2 millió forintot az áramszámlán jelentkező megtakarítás, amelyet már egy közepes méretű cég is elérhet, ha lézertechnológiás irodai multifunkciós berendezéseit az Epson piezoelektromos tintasugaras eszközeire cseréli. A lépéssel csaknem 1,5 tonna CO2 emissziótól is meg lehet kímélni a környezetet, miközben a hőmentesen működő gépek egyéb szempontok alapján is lényegesen környezetkímélőbbek a lézereseknél.

2023. március 24. 18:00

Az új Legion laptopok a teljesítményt és a hordozhatóságot ötvözik

A Lenovo bejelentette a Lenovo Legion Slim laptopok legújabb, 8. generációját. A sorozat most bemutatott tagjai minden eddiginél nagyobb szabadságot nyújtanak a játékosoknak. A Lenovo Legion Slim sorozat lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy kibontakoztassák kreativitásukat és elérjék a játékokkal kapcsolatos céljaikat. 

2023. március 24. 16:43

Vadonatúj LOQ gaming laptopokat és torony PC-ket mutatott be a Lenovo

A játékok nem kizárólag csúcskategóriás számítógépeken élvezhetők. Erre bizonyíték a Lenovo újonnan bejelentett termékcsaládja, a LOQ (lock), amely a kezdő játékosokat támogatja a játékok és virtuális világok felfedezésében és abban, hogy valódi közösségekhez csatlakozzanak, olyan játékeszközökkel, amelyek számos funkcióval rendelkeznek, mégsem jelentenek megterhelő kiadást.  

2023. március 24. 15:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08

DEUTSCHE TELEKOM innovációk az idei Mobil Világkiállításon

2023. február 28. 12:48