Decembertől nem újítja fel a Palm operációs rendszer licencét a Palm

Milkovits Gábor, 2006. augusztus 1. 21:06
Az okostelefonokat és PDA-kat gyártó Palm az operációs rendszert fejlesztő PalmSource-szal támadt nézeteltérés miatt december 2-ától nem újítja meg licencszerződését a Palm szoftverre.
Az eredeti Palm kettéosztása után létrejött Palm (egy ideig PalmOne) harver-, illetve PalmSource szoftvercég annak idején szerződést kötött arról, hogy előbbi használhassa a Palm OS rendszert készülékeiben. Ennek határideje azonban idén december 2-án lejár, és a Palm úgy tűnik, hogy nem ragaszkodik mindenáron az eredeti szoftverhez. A cég ugyanis még tavaly bemutatta első Microsoft Windows Mobile-alapú Treo okostelefonjait, amelyek egyébként Európában is hamarosan elérhetőek lesznek a Vodafone hálózatán. Azóta az együttműködést szemlátomást elmélyítették a redmondi szoftverkonszernnel, hivatalosan abból a célból, hogy versenyképesebbek legyenek a RIM Blackberry és más rivális termékekkel szemben. Szakértők szerint ez a fő oka annak, hogy a Palm megszakítja a konfliktusokkal terhelt kooperációt a PalmSource-szal.

A szakítás, illetve a licencdíj további folyósításának felmondása azt jelenti, hogy a Palm nem juthat majd hozzá az operációs rendszer következő verzióihoz. Szóvivőjük ugyanakkor közölte, keresik a módját annak, hogy a jelenlegi Palm OS platformon továbbra is forgalmazhassanak, illetve a PalmSource hozzájárulásával fejleszthessenek is újabb készülékeket.
Kulcsszavak: pda Palm

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05