Szaftos AOL keresési adatok a weben

Genda Csongor Zoltán, 2006. augusztus 9. 19:07
Az AOL internetes szolgáltatót éles bírálat érte a napokban amiatt, mert véletlenül több mint 650.000 ügyfelüknek a keresési adatait nyilvánosságra hozták. A cég a március és május között begyűjtött információkat egy a kutatóknak számára létrehozott webhelyen raktározta , azonban néhány blogger ráakadt a titkos fájlokra, és megkezdték azok letöltését valamint terjesztését is.
Andrew Weinstein, az AOL szóvivője kijelentette, hogy ezen adatok egy tudományos elemzést végző kutatócsoport munkáját segítették volna, és gondatlanságukért bocsánatot kért az érintett kliensektől. A szolgáltató azzal védekezik, hogy a keresési naplókat anonimizálták, azonban biztonsági szakemberek mégis úgy vélik, hogy ez édes kevés, ugyanis a részletek alapján következtetni lehet az ügyfelek kilétére. Sokan például saját nevük vagy éppenséggel társadalombiztosítási számuk után kutattak, ám fegyverek, gyermekpornó, illetve drogok iránt érdeklődő személyek is akadnak a felhasználók között.

Egyelőre még nem lehet tudni, hogy ki a felelős a mintegy húszmillió lekérdezési adatot tartalmazó fájlok nyilvánosságra hozataláért.
Kulcsszavak: hacker security AOL

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiberbűnözési toplista és útmutató rosszindulatú hackerek ellen

Az elmúlt napok hacker támadásai is bizonyították, hogy a kiberbűnözők a számítógépet fegyverként használják, amivel komoly károkat képesek okozni. A kiberbiztonsági szolgáltatásokat nyújtó, iparágvezető BlueVoyant szerint az internetes bűnözés öt legelterjedtebb típusa 2022-ben az adathalászat, a weboldal-hamisítás, a zsarolóvírusos támadás, a rosszindulatú szoftverek bevetése és az IoT hacking, vagyis a dolgok internetének feltörése. A vállalat nevében Csendes Balázs, a BlueVoyant kelet-közép-európai, valamint a közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgatója ad tanácsokat a hatékony védekezéshez.

2022. október 1. 14:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38