Nagy Zsolt: elindítottuk a vidék és a kisvárosok informatizálását célzó legnagyobb projektet

Két éven belül a vidéki települések 10%-a csatlakozik a világhálóhoz

forrás Prim Online, 2006. augusztus 10. 17:17
A román Távközlési és Információs Technológiai Minisztérium székhelyén tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Nagy Zsolt miniszter bemutatta a vidéki és kisvárosi önkormányzatoknak meghirdetett pályázati kiírást, mely a „Tudásalapú Gazdaság” projekt része. Mint mondotta, a minisztérium több mint 3000 polgármesteri hivatalt kért fel, hogy pályázzon, és augusztus 23-ig küldjék el az ehhez szükséges szándéknyilatkozatot.
"A Tudásalapú Gazdaság projekt által a vidéki térség mintegy 10%-át informatizáljuk. Az európai integrációs kormánystratégiával összhangban, a most elindított projekt a legnagyobb és legjelentősebb, amely a vidék-város IT&C területén a lemaradás csökkentését célozza." - nyilatkozta Nagy Zsolt miniszter.

A 2005-ben elindult „Tudásalapú Gazdaság” projekt célja 200, hangsúlyos kommunikációs hátránnyal küszködő település önkormányzatának, oktatási és kulturális intézményeinek, vállalkozásainak távközlési infrastruktúra-fejlesztése.

„A program fő célja nem csupán az infrastruktúra-fejlesztés, vagy ingyenes számítógép-osztogatás, hanem egy olyan önfenntartó közösségi hálózat létrehozása, amely hosszú távon megteremti ezeken a településeken az információhoz, a tudáshoz való hozzájutás lehetőségét, és növeli a közösség versenyképességét.

A Távközlési és Információs Technológiai Minisztérium által kezdeményezett „Tudásalapú Gazdaság” nevű projektbe tavaly 9 települést kapcsoltak be kísérleti jelleggel: Albestii de Muscel – Arges megye, Aninoasa – Hunyad megye, Korond – Hargita megye, Nagylaposnok – Krassó-Szörény megye, Ostra – Suceava megye, Nagypél – Arad megye, Ósinka – Brassó megye, Magyarlápos – Máramaros megye valamint Jurilovca – Tulcea megye.

A nagy sikernek örvendő projekt kísérleti jellegű szakaszának költségvetése 2 millió dollár volt. A most meghirdetett, második szakasz költségvetése 67,4 millió USD. A közeljövőben mintegy 200 település számíthat ilyen jellegű beruházásra.

Bővebb információk a www.ecomunitate.ro valamint a www.mcti.ro honlapokon találhatók.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A legolcsóbb mobilokból a legjobbakat a boomerek veszik a Rejoynál

Bár sokan azt gondolhatják, hogy a felújított készülék piacterén főleg a legolcsóbb készülékeket keresik a magyar vásárlók, a Rejoy.hu-nál gazdára találó készülékek kétharmada közép vagy felső árkategóriájú, és csak egyharmada alsó kategóriás. Míg összességében a kilencvenes években született vásárlók rendelik a legnagyobb tudású, így legmagasabb árú mobilokat a Rejoytól, a baby boomer és X generációs vásárlók a belépő szintű készülékekből választják maguknak a legjobbakat.

2024. március 16. 12:18

A HONOR még izgalmasabbá teszi a tavaszt

Végre megérkezett a tavasz, ami meleget, szép időt és persze több lehetőséget jelent! Ezek kihasználásához pedig a HONOR most pár hasznos alkalmazást ajánl, amik segítenek a maximumot kihozni most, hogy végre ki lehet mozdulni otthonról – de akkor is, ha maradnánk.

2024. március 14. 19:31

Hibrid munkarend hozta el a FERLING-nél az innovációt

A Covid-járvány óta nyilvánvalóvá vált, hogy a munkavégzés paraméterei örökre megváltoztak. A home office, majd a hibrid munkarend bevezetése számos szervezetnél radikálisan felgyorsította és támogatta a technológiai fejlődést. Köztük a FERLING-nél is, ahol a hibrid munkavégzés innovációját a HotDesk helyfoglaló applikáció létrehozása jelentette.

2024. március 13. 15:54

A HONOR Magic6 Pro az első okostelefon, ami öt DXOMARK 2024 Golden Label címet nyert el

A HONOR ismét szintet lépett legújabb csúcskategóriás telefonjával, a HONOR Magic6 Pro-val. A készülék lett ugyanis az első okostelefon, ami öt 2024 Gold Label címet nyerhetett el a DXOMARK-tól. Ez egyértelműen szemlélteti, hogy az eszköz minden tekintetben kiemelkedő: kitűnő hátlapi és szelfi kameráival, magával ragadó hangélménnyel, élénk kijelzővel és hosszú üzemidejű akkumulátorral rendelkezik. Ez az elismerés is azt jelzi, hogy a HONOR továbbra is elkötelezett az innováció terén.

2024. március 12. 14:33

Továbbfejlesztett biztonsági funkciókkal és élénkebb megjelenítéssel érkezik az új Galaxy A széria

A Samsung bemutatta a Galaxy A55 5G és Galaxy A35 5G okostelefonokat, amelyekkel a vállalat még több felhasználóhoz juttathatja el kiemelkedő újításait. A készülékek olyan átfogó biztonsági funkciókkal rendelkeznek, mint például a Knox Vault. A Galaxy csúcsminőségű kameraújításaival érkező új fotózási lehetőségek a készülékeken is elérhetők, a láthatóságfokozó Vision Booster technológiával pedig a kijelző igazodik a környezeti fényviszonyokhoz.

2024. március 12. 12:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15