Graphisoft, I. félév: 3,906 millió euró nettó profit

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 11. 11:03
A szoftver-fejlesztéssel és értékesítéssel, valamint ingatlanhasznosítással foglalkozó Graphisoft az év első felében 14,350 millió euró árbevétel mellett 3,906 millió euró nettó nyereséget ért el, szemben az egy évvel korábbi 446 ezer euró veszteséggel.
A nemzetközi számviteli szabvány alapján készült első félévi konszolidált gyorsjelentés szerint az árbevétel 23 százalékkal nőtt az előző év első feléhez képest. A második negyedévben a nettó profit 2,776 millió euró volt, meghaladva a portfolio.hu internetes portál által megkérdezett elemzők 2,365 millió eurós várakozását.

Az egy Graphisoft részvényre jutó nyereség az első félévi profit alapján 0,37 euró volt, szemben az egy évvel korábbi részvényenként 0,05 eurós veszteséggel.

A Graphisoft tulajdonosai a június 29-én megtartott rendkívüli közgyűlésen döntöttek a szoftverfejlesztési és az ingatlanhasznosítási üzletág szétválasztásáról, és a cég várakozásai szerint napokon belül megtörténik az ingatlanhasznosító  Graphisoft Park SE cégbejegyzése.

A gyorsjelentés az ingatlanüzletág gazdálkodását befejezett tevékenységként könyvelte el, és ezen az első félévben 335 ezer euró nyereséget számolt el az egy évvel korábbi 2,342 millió veszteséggel szemben.

A Graphisoft első félévi nyereséget a forint gyengülése is növelte, mert az üzemi költségekben ez 0,35 millió euró megtakarítást jelentett. Az építészeti üzletág nyeresége 2,9 millió euró volt csak a második negyedévben, de a Construction üzletág még mindig a befektetési fázisban van és veszteséges - közölte a társaság a gyorsjelentésben.

A jellemzően az ArchiCAD termékekkel kapcsolatos építészeti tervezés- és kapcsolódó szoftverek üzletág értékesítése a félév során 16,8 százalékkal 12,974 millió euróra nőtt, az üzemi szintű nyereség pedig 81 százalékkal 4,459 millió euróra emelkedett.

A tavaly piacra vezetett Construction termék, azaz az építőipari kivitelezést támogató Construction üzletág első félévi árbevétele 221,6 százalékkal 1,276 millió euróra emelkedett, az üzemi vesztesége pedig 2,26 millió euró volt. Egy évvel korábban ezen az üzletágon 1,015 millió euró veszteséget könyvelt el a társaság.

A Graphisoft az exportban a legnagyobb növekedést, 54,4 százalékot az Egyesült Államok piacán érte el, ahol 2,177 millió euró értékű terméket adtak el.

A Graphisoft konszolidált mérlegfőösszege június 30-án, az ingatlanokkal együtt 52,265 millió euró volt, az ingatlanok nélkül pedig 21,197 millió euró. Az ingatlanok nélkül számított eszközök 88,4 százaléka egy éven belül készpénzzé tehető likvid eszköz - jegyezte meg a gyorsjelentés.

A Graphisoft részvényei a Budapesti Értéktőzsde A kategóriájában forognak. A papír szerdán 1.888 forinton, az előző napinál 10 forinttal drágábban zárt, árfolyama az elmúlt 12 hónapban 1.462 és 2.090 forint között mozgott.
Kulcsszavak: +céginfo Graphisoft

Megjelent a Xiaomi első klímapolitikai jelentése

A Xiaomi nyilvánosságra hozta első hivatalos jelentését a klímaváltozás elleni intézkedéseiről (White Paper on Climate Action). A dokumentum a vállalat azon erőfeszítéseit tárgyalja, amelyekkel a klímaváltozást igyekeznek megfékezni. Az Alain Lam Sai-wai, a Xiaomi alelnöke és pénzügyi igazgatója által jegyzett jelentést Dubajban adták ki, ahol jelenleg is zajlik az év legfontosabb klímarendezvénye, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye résztvevőinek konferenciája (Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change – COP28).

2023. december 7. 18:58

Konyhai és háztartási gépeket adományoztak rászorulóknak

Konyhai kisgépeket adományozott a Sencor magyarországi képviselete a Magyar Református Szeretetszolgálatnak. Az adomány több mint 40 konyhai és háztartási gépet tartalmaz, amelyek összértéke meghaladja az egymillió forintot.

2023. december 7. 17:30

Advanced SystemCare Free 17.1.0.157

Komplett rendszerkarbantartó és javító program, mely az elhasznált, több sebből vérző rendszereket is képes helyreállítani. Kijavítja a registry-ben levő hibákat, a gépre települt spyware és adware programokat eltávolítja, a Temporary és Startup fájlokat kitakarítja, a rendszer védelmét növeli. Összességében gyorsítja és biztonságosabbá teszi a számítógép működését. Mindehhez nem szükséges a beállításokkal vesződni, mivel egy gombnyomással teljes helyreállítás végezhető.

2023. december 7. 17:03

Daradics Kinga az eMAG Magyarország új ügyvezetője

2023. decemberétől Daradics Kinga tölti be az eMAG Magyarország ügyvezető igazgatói pozícióját. Céljai között szerepel a vállalat piacvezető pozíciójának megerősítése, az ügyfelek vásárlási élményének fokozása, valamint a magyar kereskedelmi partnerek támogatása a 35 millió potenciális ügyfelet kínáló régiós piac elérésében. 

2023. december 7. 15:59

Értékálló és tetszetős ajándékok a fa alá

Egy karóránál nem nagyon létezik időtállóbb és stílusosabb karácsonyi ajándék. A megfelelő választáshoz azonban nem árt ismerni a megajándékozott ízlését és az órákkal kapcsolatos elvárásait. A könnyebb választás érdekében a Casio idén is összegyűjtötte a legnépszerűbb karórákat, amelyekkel karácsonykor biztosra lehet menni.

2023. december 7. 14:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27