Az internet, mint a tudomány új ága

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 18. 10:04
Tim Berners-Lee, a WWW, vagyis az internet feltalálója úgy véli: a világháló 16 évvel ezelőtti feltalálása óta ugyan elképesztő méretűre növekedett, de még korántsem használta ki lehetőségeit: a tudós most a beszédet felismerő és megértő internet létrehozásán dolgozik.
Berners-Lee 1994 óta a Massachusetts Institute of Technology (Cambridge) munkatársa, és néhány esztendeje az internet új generációjának kifejlesztésével is foglalkozik. Az úgynevezett "szemantikus web" révén a komputerek megértenék, amit a felhasználók mondanak, vagyis a végső cél a tökéletes beszédfelismerés. Ha ez sikerül, elég lesz megkérdezni szóban a számítógépet, hogy például mikor lehet olcsón Párizsba repülni, s az válaszol majd a kérdésre.

A kutató egyébként most más tudósokkal együtt azon dolgozik, hogy kialakítson egy új tudományágat, amely az internettel foglalkozik: ez a komputertudomány, a fizika és az élettel foglalkozó tudományok örtvözete lenne.

A tudósok a "Creating a Science of the Web" címmel közölték cikküket a Science című tudományos magazinban. A cikkben a tudomány fogalmát a klasszikus természettudományos értelemben és a komputertudományok értelmében egyaránt használják, vagyis a makroszkopikus törvényszerűségeket és az új nyelvek és algoritmusok által létrejövő képességeket egyaránt figyelembe vevő új gondolkodásmódot sürgetnek.

A webtudomány célja az, hogy az ember megértse azokat az elveket, amelyek alapján fejlődik az Internet. Másrészt olyan hatékony és hatásos eszközöket kell megalkotni, amelyek révén a világháló még nagyobb teljesítményre képes. Ehhez kell az interdiszciplináris gondolkodás, amelynek révén új média, adatforrások és további kapcsolódási pontok alakíthatók ki.

Végső soron az egész társadalomnak élveznie kell az internet hasznát, megtartva az eredeti alapelveket, a szabadságot, az univerzalitást és az átláthatóságot - véli Berners-Lee és négy tudóstársa.
Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A VOLTra készül Sopron

A hagyományok szerint július 1-től a VOLT színeibe öltözik Sopron elsőszámú jelképe, a Tűztorony. Ez az a nap ugyanis, amikor az eredeti tervek szerint 28. alkalommal indult volna el a város másik jelképének számító esemény, a Telekom VOLT Fesztivál. Az idei VOLT elmarad ugyan, július 4-re azonban egy nagyszabású filmbemutatóval készülnek a szervezők. A “Lesz VOLT” című alkotást szombat este Sopronban és Budapesten szabadtéren vetítik, vasárnbap pedig országos TV-premierként az M2-Petőfi TV tűzi műsorára.

2020. június 29. 15:50

Kutatás: mire vágynak a magyarok az ágyban

Az, hogy mi számít normálisnak a szexuális fétisek közül vagy hogy mennyi az ideális életkor a szüzesség elvesztésére, a szakembereket és a társadalmat is megosztja. Évről-évre születnek a témával foglalkozó felmérések, tudományos kutatások, leggyakrabban azonban kénytelenek vagyunk beérni nemzetközi adatokkal. Ezúttal azonban a legnagyobb hazai szexpartner kereső weboldal, a Szexrandi.hu készített egy nagy országos felmérést, melyen közel 1400-an vettek részt és amin keresztül beláthatunk most a többiek fejébe: azaz ki, mire izgul, ha szexről van szó. Gondolta volna például, hogy a szexpartnert kereső nők egyharmada biszexuális és a férfiaknál is 10% ez az arány? 

2020. június 9. 23:32

Mégis van mozi! Autósmozi nyílik a budapesti Árkád tetején

Jó hírünk van azok számára, akik már a Grease és a Szeretném, ha szeretnél óta tudják, meg akarják tapasztalni az autós mozizás varázsát. Június 13-tól a PANAM autósmoziban forgathatják vissza az idő kerekét. Az autósmozi érintésmentes eszközökkel vár, így a koronavírus ideje alatt sem maradunk biztonságos szórakozás nélkül. A helyszínt a budapesti Árkád bevásárlóközpont tetőtéri parkolója biztosítja, ahol a tervek szerint hosszútávon élvezhetjük majd a szabadtéri filmnézést.

2020. május 26. 10:33

Home office és a mögötte rejlő nehézségek

Manapság egyre több ember végez különféle munkákat otthonról, ami gyökeresen megváltoztatott számos munkamenetet és szokást. Valójában ennyire egyszerű technikailag a home office, és milyen előnyei, illetve hátulütői vannak?

2020. május 20. 13:52

Állati találkozások

Az emberi kíváncsiság az állatvilágra is kiterjed: igyekszünk minél közelebb férkőzni hozzájuk, hogy mindent megtudjunk róluk, és közben olyan felvételeket is készíthessünk, amelyek több száz like-ot érnek majd a közösségi oldalakon. A Viasat Nature természetcsatorna ezúttal vadállatokról elkapott, hihetetlen egyedi képeket mutat be kedden este 8-tól az Elképesztő állati találkozásokban. Soha nem tapasztalt légyottoknak lehetünk szemtanúi ember és állat, állat és állat között, amelyek hol szívszorító, hol győzedelmes véget érnek. És íme néhány dolog, amit jó tudni, ha valaki vadállatok lesére indulna!

2020. május 19. 10:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás