Az internet, mint a tudomány új ága

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 18. 10:04
Tim Berners-Lee, a WWW, vagyis az internet feltalálója úgy véli: a világháló 16 évvel ezelőtti feltalálása óta ugyan elképesztő méretűre növekedett, de még korántsem használta ki lehetőségeit: a tudós most a beszédet felismerő és megértő internet létrehozásán dolgozik.
Berners-Lee 1994 óta a Massachusetts Institute of Technology (Cambridge) munkatársa, és néhány esztendeje az internet új generációjának kifejlesztésével is foglalkozik. Az úgynevezett "szemantikus web" révén a komputerek megértenék, amit a felhasználók mondanak, vagyis a végső cél a tökéletes beszédfelismerés. Ha ez sikerül, elég lesz megkérdezni szóban a számítógépet, hogy például mikor lehet olcsón Párizsba repülni, s az válaszol majd a kérdésre.

A kutató egyébként most más tudósokkal együtt azon dolgozik, hogy kialakítson egy új tudományágat, amely az internettel foglalkozik: ez a komputertudomány, a fizika és az élettel foglalkozó tudományok örtvözete lenne.

A tudósok a "Creating a Science of the Web" címmel közölték cikküket a Science című tudományos magazinban. A cikkben a tudomány fogalmát a klasszikus természettudományos értelemben és a komputertudományok értelmében egyaránt használják, vagyis a makroszkopikus törvényszerűségeket és az új nyelvek és algoritmusok által létrejövő képességeket egyaránt figyelembe vevő új gondolkodásmódot sürgetnek.

A webtudomány célja az, hogy az ember megértse azokat az elveket, amelyek alapján fejlődik az Internet. Másrészt olyan hatékony és hatásos eszközöket kell megalkotni, amelyek révén a világháló még nagyobb teljesítményre képes. Ehhez kell az interdiszciplináris gondolkodás, amelynek révén új média, adatforrások és további kapcsolódási pontok alakíthatók ki.

Végső soron az egész társadalomnak élveznie kell az internet hasznát, megtartva az eredeti alapelveket, a szabadságot, az univerzalitást és az átláthatóságot - véli Berners-Lee és négy tudóstársa.
Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20