Az internet, mint a tudomány új ága

MTI Sajtóadatbank, 2006. augusztus 18. 10:04
Tim Berners-Lee, a WWW, vagyis az internet feltalálója úgy véli: a világháló 16 évvel ezelőtti feltalálása óta ugyan elképesztő méretűre növekedett, de még korántsem használta ki lehetőségeit: a tudós most a beszédet felismerő és megértő internet létrehozásán dolgozik.
Berners-Lee 1994 óta a Massachusetts Institute of Technology (Cambridge) munkatársa, és néhány esztendeje az internet új generációjának kifejlesztésével is foglalkozik. Az úgynevezett "szemantikus web" révén a komputerek megértenék, amit a felhasználók mondanak, vagyis a végső cél a tökéletes beszédfelismerés. Ha ez sikerül, elég lesz megkérdezni szóban a számítógépet, hogy például mikor lehet olcsón Párizsba repülni, s az válaszol majd a kérdésre.

A kutató egyébként most más tudósokkal együtt azon dolgozik, hogy kialakítson egy új tudományágat, amely az internettel foglalkozik: ez a komputertudomány, a fizika és az élettel foglalkozó tudományok örtvözete lenne.

A tudósok a "Creating a Science of the Web" címmel közölték cikküket a Science című tudományos magazinban. A cikkben a tudomány fogalmát a klasszikus természettudományos értelemben és a komputertudományok értelmében egyaránt használják, vagyis a makroszkopikus törvényszerűségeket és az új nyelvek és algoritmusok által létrejövő képességeket egyaránt figyelembe vevő új gondolkodásmódot sürgetnek.

A webtudomány célja az, hogy az ember megértse azokat az elveket, amelyek alapján fejlődik az Internet. Másrészt olyan hatékony és hatásos eszközöket kell megalkotni, amelyek révén a világháló még nagyobb teljesítményre képes. Ehhez kell az interdiszciplináris gondolkodás, amelynek révén új média, adatforrások és további kapcsolódási pontok alakíthatók ki.

Végső soron az egész társadalomnak élveznie kell az internet hasznát, megtartva az eredeti alapelveket, a szabadságot, az univerzalitást és az átláthatóságot - véli Berners-Lee és négy tudóstársa.
Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38