Elmaradottnak ítéli az információtechnológia hazai színvonalát a magyar lakosság

forrás Prim Online, 2006. augusztus 22. 09:24
A magyar lakosság még mindig elmaradottnak érzi technikai ellátottságát Nyugat-Európához képest - derül ki a Szonda Ipsos infokommunikációs felméréséből. A legnagyobb különbséget az internetellátottságban érezzük, de a hazai vezetékes és mobiltelefon-hálózat kiépítettségét és elérhetőségét is csak közepesnek ítéljük meg. A kutatás szerint továbbra is a nyugati országok technológiai ellátottságának idealizáltsága figyelhető meg, amelyhez képest a magyarok mind az ország, mind saját környezetük lehetőségeit meglehetősen gyengének gondolják.
Az elmúlt évek technológiai fejlődésének következtében anyagi lehetőségeitől függően ma már gyakorlatilag Magyarországon is bárki használhat vezetékes vagy mobiltelefont és internetet, ugyanakkor a magyar közvélemény Nyugat-Európához képest még mindig elmaradottnak ítéli meg a hazai telekommunikációs környezet adta lehetőségeket - erősíti meg a Szonda Ipsos felmérése, amelyben összesen 1500 nagykorú válaszadó mondott véleményt közvetlen környezete, Magyarország és a nyugat-európai országok vezetékes-, mobiltelefon-, illetve internetellátottságáról.

A kutatás eredményei szerint az emberek úgy érzik, hogy összességében saját környezetük technikai ellátottsága a leggyengébb, bár közvetlen környezetüket csak némileg érzik lemaradásban az országos átlaghoz képest. Ezzel szemben a megkérdezettek Nyugat-Európa telekommunikációs ellátottságát még mindig sokkal fejlettebbnek tartják a hazainál, összességében a magyarországinál másfélszer jobbnak ítélték az európai hozzáférési lehetőségeket.

A válaszadók a kutatásban szereplő három terület közül saját környezetükben és Magyarországon is a mobilellátottságot érezték a legjobbnak, a válaszadók 59,7%-a értékelte a saját környezete mobiltelefon ellátottságát kedvezőnek. A mobilellátottság megítélése abból a szempontból is kedvezőbb, hogy a magyarok ezen a területen érzékelték a legkisebb különbséget a hazai és az európai infokommunikációs ellátottságban (az előbbit 68,1%, az utóbbit 87,1% sorolta a fejlett kategóriába).

A felmérésben a hazai vezetékes telefonhálózat kiépítettsége és használata közepes értékelést kapott, minden harmadik válaszadó (33,9%) értékelte saját környezetét a vezetékestelefon-ellátottság szempontjából fejlettnek. A kutatásban résztvevők véleményében elenyésző különbség mutatkozott a szűkebb környezet és az országos ellátottság megítélésében (33,9% vs. 40,8%), de itt is a saját környezet telefonhálózata kapta a leggyengébb osztályzatot, míg a válaszadók a nyugati országok vezetékes telefonhálózatát lényegesen jobbnak ítélték a hazainál, a megkérdezettek 82,1%-a ítélte fejlettnek.

A lakosság Magyarországhoz és Nyugat-Európához képest is saját környezetének internet ellátottságát találta a legelmaradottabbnak, itt csak a megkérdezettek 23,5%-a észleli úgy, hogy környezete fejlett ebben a vonatkozásban. Míg a megkérdezettek saját környezetüket minimális lemaradásban érzékelték az országos átlaghoz képest (23,5% vs. 29,9%), addig a nyugat-európai internetpenetrációt 85,9%-ban tartják fejlettnek, vagyis lényegesen jobbnak ítélték szűkebb környezetük eredményével.

Különösen érdekesek ezek az adatok annak fényében, hogy a valóságban a lakosság milyen arányban veszi igénybe ezeket a kommunikációs módokat. A vezetékestelefon-ellátottság megítélése például láthatóan elválik a vezetékes telefon használatától, hiszen a válaszadók közel 2/3-a él olyan lakásban, ahol van vezetékes telefon, de csupán egyharmaduk nyilatkozott kedvezően a vezetékestelefon-ellátottság vonatkozásában. A kutatásból az is kiderül, hogy bár a vezetékes telefon a legrégebben használt technológia, penetrációját és szerepét a mobiltelefon- és az internetellátottsághoz képest alulértékeljük.

A kutatásban részt vevők közül az adott kommunikációs lehetőséget használók minden esetben pozitívabban ítélték meg mind saját környezetük, mind Magyarország ellátottságát a nem használók táborához képest. A közvetlen környezetük internetellátottságát a diplomás budapestiek értékelték a legjobbra, míg Magyarország helyzetét a megyeszékhelyeken élők látták legkedvezőbben. Összességében az is elmondható, hogy a megyeszékhelyek lakói és az érettségizettek, illetve diplomások látják kedvezőbbnek környezetük és Magyarország információtechnológiai ellátottságát.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Három dokucsatornát nyit meg nyár végén a UPC Direct

A UPC Direct a Viasat World médiavállalat három csatornáját is elérhetővé teszi minden előfizetőjének 2020. augusztus 14. és 31. között, így az adrenalinfüggők a Viasat Explore, a múlt kedvelői a Viasat History, a természetkedvelők pedig a Viasat Nature műsoraival – köztük számos premierrel – búcsúztathatják a nyarat. 

2020. augusztus 15. 10:12

Magyarországon forgatott Jeremy Wade

Folyami szörnyek felkutatása után a világhírű biológus, extrém horgász és műsorvezető, Jeremy Wade most a folyóvizek csúcsragadozóinak váratlan eltűnése után nyomoz. A világ hat legismertebb folyóját vizsgálja, így járt utána annak is, mi történhetett a Duna nagy uszonyos szörnyetegeivel, a vizával és a galócával.

2020. augusztus 12. 13:36

Úttörő technológiák, melyek megváltoztatják a világot

30 évvel ezelőtt még nagyon kevesen gondolták volna, hogy egy átlag polgár a mobiltelefonján rendelje házhoz a vacsoráját, online fizesse be a számláit, vagy interneten keresztül hódoljon szerencsejáték kedvtelésének, mint amire többek között a LightCasino is lehetőséget ad. Az internetnek és a digitális fénykornak köszönhetően szinte felfoghatatlan mennyi adattal dolgozunk a másodperc törtrésze alatt és a minket körülvevő kütyük mennyi feladatot látnak el helyettünk a nap minden órájában, folyamatosan. Az automatizáció, a digitalizáció és az IoT megjelenése hihetetlen mértékű fejlődést produkált az életünkben, de vajon melyek lesznek a következő lépcsőfokok a fejlődésben?

2020. augusztus 11. 07:38

Hivatalosan is megnyitotta a nyarat a Budai Szabadtéri Színház

Csütörtökön délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be a Budai Szabadtéri Színház vezetősége, hogy idén nyáron egy hónappal később, júliusban indult el a nyári szezon, s egészen szeptember végéig tart majd.

2020. július 31. 16:36

Mennyire biztonságos az online kaszinó játék?

Ha még nem játszottál online kaszinóban, vagy teljesen ismeretlen terület számodra, akkor biztosan merülnek fel benned kérdések, mint például az, hogy mennyire érezheted biztonságban a pénzed, vagy mennyire fair módon fizetik ki egy-egy nagyobb nyereményedet az online kaszinó szolgáltatók? Ezek a kérdések talán a legrelevánsabb területeket feszegetik, melyeket igyekszünk kicsit mélyebben megvizsgálni a következő sorokban.

2020. július 23. 14:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Early Bird kedvezménnyel indul ‘Az Év Honlapja’ pályázat

2020. augusztus 13. 14:58

Az EU rendkívüli forrásokat biztosít a SZTAKI vezetésű nemzetközi COVID-projektre

2020. augusztus 13. 12:16

Új energiacímkék jönnek a háztartási gépekre

2020. augusztus 4. 16:36

Online sportfogadás Magyarországon

2020. július 23. 20:39
online sportfogadás