Hullanak a fejek az AOL-nál az adatvesztés miatt

Genda Csongor Zoltán, 2006. augusztus 22. 19:03
Az America Online (AOL) internetes szolgáltatótól három személynek kell távoznia a közelmúltban történt adatvesztési botrány miatt.
Maureen Govern, a technológiai részleg vezetője az egyik érintett, aki felelőssé tehető a mintegy 650 000 internetező keresési adatainak a nyilvánosságra hozataláért. Govern a kivizsgálást követően benyújtotta a lemondását, amit Jonathan Miller, a cég vezérigazgatója el is fogadott. (Megint más források arról számolnak be, hogy a részleg vezetőjét elbocsátották, és nem önként távozott posztjáról.) Rajta kívül azonban még egy menedzsertől és egy kutatótól is megvált az AOL, mert azok is felelőssé tehetőek a történtekért.

A cég a március és május között begyűjtött információkat egy a kutatók számára létrehozott webhelyen raktározta, azonban néhány blogger ráakadt a titkos fájlokra, és megkezdték azok letöltését, valamint terjesztését is. Ezen adatok egy tudományos elemzést végző kutatócsoport munkáját segítették volna. A keresési naplókat anonimizálták, azonban biztonsági szakemberek mégis úgy vélik, hogy ez édeskevés, ugyanis a részletek alapján következtetni lehet az ügyfelek kilétére. Sokan például saját nevük vagy éppenséggel társadalombiztosítási számuk után kutattak, ám fegyverek, gyermekpornó, illetve drogok iránt érdeklődő személyek is akadnak a felhasználók között.
Kulcsszavak: AOL

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38