Telefonvonalon érkező túlfeszültség

forrás Prim Online, 2006. augusztus 23. 15:44
Gondolt-e már valaha arra, hogy mekkora károkat okozhat egy egyszerű villámcsapás? Mi van akkor, ha zivataros az idő, és épp az ön háza vagy lakása közelében (vagy éppen a házába) csap be egy villám? Ha arra gondol, hogy ez soha nem történhet meg önnel, téved.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) érzékeny berendezésekkel figyeli a légköri elektromosságot, a földre lecsapó és a felhők közötti villámok mennyiségét és kialakulását. Adataik szerint hazánkban a nyári hónapokban van a legtöbb zápor, zivatar, és ezek az esőzések a legtöbb esetben erőteljes villámlással járnak. Évente átlagosan kb. 350 ezer villám keletkezik Magyarország légterében, és ebből körülbelül 30 ezer a földre is lecsap, ami azt jelenti, hogy könnyedén elérhet házat, autót is.

Ez történt nemrégiben F. Zsuzsa könyvelővel is, aki éppen otthon tartózkodott tárnoki házában, amikor egy nyári napon (a villámok szempontjából a legkritikusabb évszak a nyár), zivataros időben villámcsapás érte otthonát. "Állítólag a telefonvonalon érkezett a villám okozta túlfeszültség, és mindent tönkretett. Hatalmas kárunk keletkezett, több mint félmillió forint. Tönkrement a hifi, a telefonok, a fax, a notebookom, a számítógép és a DVD lejátszó, sőt a töltőre dugott mobiltelefon is " - mondta el a történtekkel kapcsolatban F. Zsuzsa. "A problémának csak egy része, hogy a számítógép hardvere tönkrement, de sokkal súlyosabb anyagi kárral jár az elveszett adatok pótlása, valamint a javíttatás és az új készülékek beszerzése, a rengeteg utánajárás. Azt gondoltam korábban, hogy ha van földelés a házamban, akkor mindent megtettem a villámok ellen, és nem érhet meglepetés" - tette hozzá Zsuzsa.

A túlfeszültség-védelem a villámhárítónál, a központi elosztószekrénybe épített elektronikánál és a földelésnél kezdődik, de nem itt ér véget. Többfokozatú villámvédelemre van ugyanis szükség: a villámhárítónak az a feladata, hogy biztonságos becsapódási pontot kínáljon fel a villámnak, majd a villám áramát a földbe vezesse annak érdekében, hogy az épületet ne érje kár. A villámok egy része azonban az elektromos és a telefonhálózatot is eléri, ezek ellen pedig a csak a másodlagos túlfeszültség-védelem tud védelmet biztosítani.

"A lakosság általában alábecsüli a másodlagos villámvédelem fontosságát, pedig a másodlagos hatások ellen is lehet védekezni, méghozzá túlfeszültség-védelmi eszközökkel. Ezek a berendezések védik az otthoni és irodai eszközöket a túlfeszültség ellen, áruk minden esetben eltörpül a villámlás és a túlfeszültség okozta kár - tönkrement házimozi, televízió, számítógép - értéke mellett" - mondta el Bíró Viktor, az egyebek mellett modern túlfeszültség-védelmi eszközöket is kínáló APC délkelet-európai regionális managere. "Ha az említett könyvelő a házában az elsődleges villámvédelem mellett túlfeszültség-védelemi berendezéseket is használt volna (például az APC Surge Arrest sorozatának valamelyik tagját), akkor azok minden bizonnyal megvédték volna az értékes elektronikai berendezéseket a telefonvonalon érkező túlfeszültség ellen" - tette hozzá Bíró Viktor.

Az APC túlfeszültség ellen védő eszközei megakadályozzák, hogy a feszültségesések, a hirtelen lökések vagy a túl magas feszültség kárt tegyenek az értékes elektronikai készülékekben. Az APC Surge Arrest termékcsaládjának tagjait arra tervezték, hogy védelmet biztosítsanak az áramellátással kapcsolatos esetleges károk ellen. Egyes modellek megoldást biztosítanak a hang- és adatátviteli vonalak megóvására is. Az Essential sorozat személyi számítógépeknek és szórakoztatóelektronikai készülékeknek, a Home/Office sorozat az otthoni és kisirodai berendezéseknek, a Performance sorozat pedig nagy teljesítményű számítógépeknek és elektronikai eszközöknek nyújt védelmet.
Kulcsszavak: APC

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09