Az EU sürgeti a digitalizálást

Genda Csongor Zoltán, 2006. augusztus 26. 17:09
Az Európai Bizottság felszólította az unió tagállamait, hogy hatékonyabban vegyenek részt a nagy Európai Digitális Könyvtár megvalósításában.
"Célunk egy mindenki számára elérhető többnyelvű kulturális portál létrehozása" - nyilatkozta Viviane Reding, az EU információs társadalom és médiaügyi biztosa egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Jelen pillanatban a tervezett mennyiségnek még csak töredéke van digitális formában, az EU-biztos pedig úgy véli, hogy egy együttes összefogásra van szükség ahhoz, hogy minél előbb elérhetővé tehessük a világhálón a múlt századokból ránk maradt irodalmi műveket és különböző tudományos tartalmakat. Az EU ütemterve szerint 2008-ig mintegy kétmillió könyv, számtalan videófájl és kép, valamint egyéb kézzel írott történelmi dokumentumok fogják majd gazdagítani a kontinens online könyvtárának az adatbázisát. Ezt követően aztán 2010-ig rohamléptekben kell haladnia a projektben részt vevő országoknak, hogy addigra hatmillióra növeljék az internetes bibliotékában fellelhető kulturális tartalmak mennyiségét. Reding szerint ez igenis megvalósítható, ugyanis pár éven belül valószínűleg minden egyes archívum és múzeum képes lesz majd rögzített anyagokat szállítani a közös webhelyre.
Kulcsszavak: EU

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38