Élő, internetes forgalmidugó-figyelő rendszer Újbudán

forrás Prim Online, 2006. szeptember 3. 11:58
Újbuda honlapján – a UPC hálózatát felhasználva – elérhető annak a 10 kamerának (úgynevezett IP network kameráknak) a képe, amely a kerület 10 legforgalmasabb útvonalát mutatja.
Így indulás előtt mindenki otthonról vagy a munkahelyéről láthatja, hogy éppen milyen a forgalom a XI. kerület több főútján. A rendszer segítségével elkerülhetjük a dugókat, azaz alternatív, sokkal gyorsabb útvonalat választhatunk. Láthatjuk azt is, hogy a nagyobb forgalom merre halad, hiszen, ha a Budaörsi úton van például dugó, várható, hogy a BAH csomóponton is az lesz nemsokára.

A rendszer Újbuda legnagyobb forgalmú és ezért leggyakrabban forgalmi dugókkal sújtott főútjait, az M1-M7-es ki- és bevezető szakaszát, a Budaörsi út–Nagyszőlős utca kereszteződését, a Kosztolányi Dezső teret, a Fehérvári út–Etele út sarkát, az Október huszonharmadika utcát, a BAH csomópontot, a Móricz Zsigmond körteret, az Egér utat, a Petőfi híd budai hídfőjét és a Szerémi út-Prielle Kornélia utcai kereszteződését figyeli.

A beruházás költsége 10 millió forint volt. Az ötlet a polgármestertől, Molnár Gyulától származik. A kivitelezőt pályázaton választotta ki az önkormányzat. A nyertes a SeE Enterprise e-Solutions Kft. lett.

A kamerák nem térfigyelőként üzemelnek, hanem csak a forgalmat figyelik. A személyiségi jogokat maximálisan figyelembe véve, az üzemelés során a rendszámok nem olvashatók, a személyek nem ismerhetők fel, és a rendszer a képet sem rögzíti. A rendszer nyilvános, azaz bárki elérheti.

A kamerák forgathatóak, így több útvonal forgalmának a helyzetét is képesek felölelni. A rendszer üzemeltetője kézzel is képes a kamerák pozícióját interneten keresztül befolyásolni, de alaphelyzetben azok egy előre beállított program szerint mozognak.

A rendszer egyik lényeges tulajdonsága, hogy az általa „sugárzott” képek olyan minőségűek, hogy azok alkalmasak a kerületben működő Újbuda TV-ben való megjelenítésre. A helyi kábeltévé műsorszerkezetében a forgatott, illetve élő műsorok mellett új fejlesztésű képújság látható a nap túlnyomó részében. A forgalomfigyelő rendszer a képújság szerves része lesz.

A www.ujbudaidugohuzo.hu címre kattintva a kamerák képei mellett minden, az autósok számára lényeges egyéb információ is megtalálható, így ezen keresztül is tájékozódhatunk az útviszonyokról, forgalmi korlátozásokról, időjárásról, üzemanyagárakról. A térkép segítségével megtalálhatjuk a célunkhoz vezető legegyszerűbb útvonalat, és a BKV menetrendjét is tanulmányozhatjuk.
Kulcsszavak: közigazgatás UPC

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

A maximumot várja magától a Team Black Jack

Már csak néhányat kell aludniuk a vitorlássport szerelmeseinek, hogy július 22-én elstartoljon a sportág legendás hazai eseménye, az 53. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj. A versenynek nagy reményekkel vág neki a több évtizedes tapasztalattal rajthoz álló Team Black Jack, mely 2021-ben a Wallis Motor teljes támogatásával törhet a dobogó tetejére. A BMW és a MINI vezető hazai márkakereskedője ebben a csapatban mindent megtalált, amire az üzleti életben értékként tekint: eltökéltséget, kitartást, versenyszellemet és mindenekelőtt győzni akarást. A közös cél: elsőnek lenni.

2021. július 21. 15:59

Töltőkábelek – mi történik, ha megrágta a kutya?

Ma már szerencsére minden eszközhöz, amit tölteni szükséges, tudunk vásárolni extra töltőkábelt, ha esetleg véletlenül elvágnánk vagy megrágná a házi kedvencünk. Találunk a piacon egyedileg az eszközünkre szabott kábelt, de léteznek már univerzális megoldások is.

2021. június 14. 15:56

Megkérdőjezelődött a trójai faló mítosza

A trójai faló legendáját szinte mindenki ismeri: egy gigantikus, fából készült építménybe katonák bújnak, hogy az éj leple alatt kimásszanak a Trója falai mögé bevontatott „ajándékból”, majd társaikat beengedve percek alatt eldöntik a tíz évig húzódó csata menetét. De vajon valóban így történt? Tényleg egy lovat formált az építmény, a valóságban is így dőlt el a csata, vagy mindez csak mítosz? A Viasat History legújabb, A trójai faló rejtélye című dokumentumfilmje 2021. május 23-án vasárnap 21 órától szakértők segítségével igyekszik megfejteni a rejtélyt és felgöngyölíteni Homérosz költeményeinek valódi jelentését.

2021. május 22. 10:31

Jár neked a legjobb! - Nézzük, mi újdonság van a napelem piacán!

Rengeteg újdonságot láthatsz, hiszen a megújuló energia fejlődése nem egyszerűen csak biznisz, hanem egy lehetőség arra, hogy elkerüljük a klímaválságot és megőrizzük a fenntartható, élhető bolygónkat a jövő generációk számára.

2021. május 13. 11:09

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20