Élő, internetes forgalmidugó-figyelő rendszer Újbudán

forrás Prim Online, 2006. szeptember 3. 11:58
Újbuda honlapján – a UPC hálózatát felhasználva – elérhető annak a 10 kamerának (úgynevezett IP network kameráknak) a képe, amely a kerület 10 legforgalmasabb útvonalát mutatja.
Így indulás előtt mindenki otthonról vagy a munkahelyéről láthatja, hogy éppen milyen a forgalom a XI. kerület több főútján. A rendszer segítségével elkerülhetjük a dugókat, azaz alternatív, sokkal gyorsabb útvonalat választhatunk. Láthatjuk azt is, hogy a nagyobb forgalom merre halad, hiszen, ha a Budaörsi úton van például dugó, várható, hogy a BAH csomóponton is az lesz nemsokára.

A rendszer Újbuda legnagyobb forgalmú és ezért leggyakrabban forgalmi dugókkal sújtott főútjait, az M1-M7-es ki- és bevezető szakaszát, a Budaörsi út–Nagyszőlős utca kereszteződését, a Kosztolányi Dezső teret, a Fehérvári út–Etele út sarkát, az Október huszonharmadika utcát, a BAH csomópontot, a Móricz Zsigmond körteret, az Egér utat, a Petőfi híd budai hídfőjét és a Szerémi út-Prielle Kornélia utcai kereszteződését figyeli.

A beruházás költsége 10 millió forint volt. Az ötlet a polgármestertől, Molnár Gyulától származik. A kivitelezőt pályázaton választotta ki az önkormányzat. A nyertes a SeE Enterprise e-Solutions Kft. lett.

A kamerák nem térfigyelőként üzemelnek, hanem csak a forgalmat figyelik. A személyiségi jogokat maximálisan figyelembe véve, az üzemelés során a rendszámok nem olvashatók, a személyek nem ismerhetők fel, és a rendszer a képet sem rögzíti. A rendszer nyilvános, azaz bárki elérheti.

A kamerák forgathatóak, így több útvonal forgalmának a helyzetét is képesek felölelni. A rendszer üzemeltetője kézzel is képes a kamerák pozícióját interneten keresztül befolyásolni, de alaphelyzetben azok egy előre beállított program szerint mozognak.

A rendszer egyik lényeges tulajdonsága, hogy az általa „sugárzott” képek olyan minőségűek, hogy azok alkalmasak a kerületben működő Újbuda TV-ben való megjelenítésre. A helyi kábeltévé műsorszerkezetében a forgatott, illetve élő műsorok mellett új fejlesztésű képújság látható a nap túlnyomó részében. A forgalomfigyelő rendszer a képújság szerves része lesz.

A www.ujbudaidugohuzo.hu címre kattintva a kamerák képei mellett minden, az autósok számára lényeges egyéb információ is megtalálható, így ezen keresztül is tájékozódhatunk az útviszonyokról, forgalmi korlátozásokról, időjárásról, üzemanyagárakról. A térkép segítségével megtalálhatjuk a célunkhoz vezető legegyszerűbb útvonalat, és a BKV menetrendjét is tanulmányozhatjuk.
Kulcsszavak: közigazgatás UPC

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Esztétikus magas teljesítményű asztali számítógép - igenis létezik!

Ebben a cikkben azt szeretnénk hangsúlyozni, hogy igenis reális elképzelésnek számíthat egy olyan asztali számítógép beszerzése, amelyik nemcsak teljesítményben, hanem az esztétikumot tekintve is elsőrendű vételnek számít. Következzenek tehát a részletek!

2022. február 15. 18:06

Hogyan ne válj a hackerek áldozatává másodpercek alatt?

Elképzelhetetlen ma már az élet internet nélkül. Munkához, tanuláshoz, de sokan még a heti bevásárlást is a világhálóra fellépve oldják meg.

2022. január 31. 09:19

Mit kell tudni az okosotthonokban megtalálható szenzorokról és érzékelőkről?

Amikor egy okosotthon kialakítása mellett döntünk, érdemes végiggondolni annak koncepcióját. Mindezt annak érdekében, hogy élhessünk az okosotthon egyik legnagyobb előnyével, a bővíthetőséggel.

2022. január 25. 09:45

6 tipp, hogy ne kelljen idő előtt cserélni a mobiltelefon akkumulátorát

A mobiltelefon akkumulátora egy olyan alkatrész, amin a legtöbbet tudnak aggódni az emberek. Amint kézbe veszik az újonnan vásárolt készüléküket, sokan máris azon kezdenek el agyalni, hogy vajon meddig bírja majd az akksija? 

2021. december 17. 11:12

Volt nincs, buli van

Idén a járvány miatt elmaradt a Telekom VOLT Fesztivál, a szervezők azonban nem hagyják magukra a fesztiválhangulatra vágyó fiatalokat. A soproni gigarendezvény helyett a VOLT és a Telekom olyan Minifesztiválok megvalósítását támogatja, ahol ugyan szűkebb körű a részvétel, ám az exkluzív fellépők mellett a hamisítatlan VOLT-feelinget és az élmények megosztását fejlett digitális megoldások is segítik.

2021. július 22. 12:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24