Kóka: az informatika terjedése gyors megtérülést hozhat

MTI Sajtóadatbank, 2006. szeptember 8. 09:05
Az informatika legnagyobb lehetősége ma az, hogy a kormány kénytelen komolyan venni a technológiai modernizációt, ha a közszolgáltatást meg akarja újítani - mondta Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a háromnapos, MENTA-2006 menedzsertalálkozó nyitó előadásában csütörtökön Siófokon.
Az Ágazat - kormányzati párbeszéd: Új lehetőségek az IKT szektor fejlődésében című, 13. alkalommal rendezett találkozón Kóka János leszögezte: "az államot nem fejőstehénnek kell tekinteni", hanem azt kell megvizsgálni, hogy a több fronton történő változtatásokhoz – az egészségügytől a közigazgatásig - hogyan tud az informatika segítséget nyújtani.

A miniszter az MTI-nek példaként említette: ha kiadnák az informatikai szektornak a feladatot, hogy a teljes vényellenőrzést informatizálja, évente több tízmilliárd forintot lehetne megfogni, amely ma láthatatlan módon csordogál ki a gyógyszerkasszából.

A magyar informatika nagy kihívásának nevezte az egyre szélesebbre nyíló piaci lehetőségeket, amelyeket szerinte a felkészült hazai szakemberek ki tudnának használni, csak meg kell találniuk a megfelelő réseket a termékek fejlesztésénél. Közöttük említette az informatikai biztonság, a vírusszűrés, az adatvédelem, az elektronikai dokumentumkezelő továbbfejlesztését.

Hozzátette: tárgyalás folyik egy speciális hitel- és tőkeprogramról, amely az informatikai termékekhez való hozzájutást segítené, alacsony kamattal, nagy türelmi idővel.

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás