SMS-sel a hallássérültekért

forrás Prim Online, 2006. szeptember 14. 12:36
Intelligens megoldás teszi lehetővé, hogy a pályaudvarokon, repülőtereken, illetve bármilyen nyilvános helyszínen elhangzó közlemények a mobiltelefonon írásban is megjelenjenek.
Az IBM brit szoftverlaboratóriumában egyetemi hallgatók olyan mobiltelefon-rendszert fejlesztettek ki, amelynek célja, hogy elősegítse a halláskárosult emberek tájékoztatását vasúti pályaudvarokon, repülőtereken, a vállalatoknál, vagy egyéb nyilvános helyeken.

A LAMA (Location Aware Messaging for Accessibility) nevű megoldást alkalmazó helyszínre belépve a mobiltelefon felismeri a rendszert, s egy OK-t követően a felhasználó automatikusan szöveges üzenetben kapja meg a hangszórókon elhangzó közleményeket, figyelmeztetéseket.

A LAMA rendszert az elkövetkezendő hónapokban kísérleti jelleggel az Egyesült Királyság egész területén bevezetik.

Ez különösen a halláskárosult embereknek hasznos, mivel lehetővé teszi számukra, hogy szöveges üzenetek formájában jussanak hozzá fontos információhoz, vagy akár a vészhelyzeti figyelmeztetésekhez, tűzjelzéshez és biztonsági utasításokhoz.

Néhány példa azokra a helyszínekre, ahol a LAMA technológia előnyösen
használható:

  • vasúti pályaudvarok: menetrendi információk, pályaudvari létesítményekre, vonatkésésekre, járattörlésekre és peronszám változásokra vonatkozó értesítések
  • munkahelyek: tűzjelzési üzenetek, hangosbemondón keresztüli közlemények
  • sportesemények: a stadion létesítményeinek helyszínére, vészkijáratokra, biztonsági közleményekre, eredményekre és cserékre vonatkozó üzenetek
  • bevásárló központok: áruházi akciók, hangosbemondón közölt információk, vevőtájékoztatás.

A rendszer felszereléséhez csupán az szükséges, hogy az adott helyszínen beépítsék a LAMA hardvert és szoftvert a meglévő információtechnikai (IT) és kommunikációs infrastruktúrába. Ennek révén lehetővé válik, hogy a LAMA rendszerbe bekapcsolt mobiltelefonok közvetlen kapcsolatba lépjenek az adott helyszín LAMA rendszerével, hogy hozzáférhessenek az adott helyszínre vonatkozó információkhoz és értesítésekhez. A LAMA a Bluetooth és a GPRS technológiákat alkalmazza és beállítható a WiFi és a GSM hálózatokkal való együttműködésre.
Kulcsszavak: SMS

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09