Távközlés: fókuszban a tartalom és a fogyasztói magatartás

Kovács Attila, 2006. szeptember 14. 15:54
"Mozgásban a szolgáltatások és az előfizetők" mottóval rendezte ma meg Budapesten a X. Telecom Liberalizáció Konferenciát a Central European Business Centre (CEBC). Az egész napos eseményen a mintegy 60 résztvevő hat előadást és két kerekasztal-beszélgetést hallgatott meg. 
Bevezetőt Bárányné dr. Sülle Gabriella (Magyar Telekom), az esemény moderátora tartott. Gondolataiból idézünk. Szélessáv, mobilitás, növekvő sebességek – ezek jellemzik ma a mobil- és internetszolgáltatások kínálatát. Alig egy évtized alatt az internet által digitalizált világban a beszélgetéseken kívül már az adatkommunkáció is mobil lett. A kényelmes és megfizethető továbbítási sebesség mellett az internethálózat közvetlenül elérhető és azonnali kapcsolat formájában mindenféle kommunikáció és tartalom elsődleges közvetítőjeként működik a használók sokasága számára. Megújulnak a tartalomszolgáltatások maguk is, amint megjelennek a jeltovábbítás új formái, mint például az IP TV és a mobil tv. A távközlés liberalizációs szabályozása mostanra a gazdasági átalakítási törekvések egyik motorja lett, s várhatóan az is marad, ha megújulása a piaci megoldásokat részesíti előnyben, vagyis bátorítja a versenyt, az innovációt és a befektetéseket. Ilyen környezetben, a piaci versengésben választódik ki a sikeres szolgáltató. Idehaza is évtizedes tapasztalatok alapján döntenek az előfizetők, és adott esetekben elvándorolnak egy előnyösebb szerződésért vagy barátságosabb szolgáltatásért. A piaci, fogyasztói magatartások változása jelenti ma is a folyamatot. A legfontosabb alkalmazás a telefónia maradt, az idén év végére jelzett 2,5 milliárd mobiltelefon használó 8-10 éven belül 4 milliárdra növekedhet, akik majd évente a jelenleginél kétszer több percet beszélgetnek. A verseny és a liberalizáció hatására az árak a maiaknál sokkal alacsonyabbak lesznek. Nagy feladat mindeközben a felhasználók felé a kezelés, használat egyszerűségének megoldása, miközben állandóan újabb, bonyolultabb funkciók jelennek meg. A hálózatok a tartalom terén fejlődnek leginkább. Ugyanakkor azt is észre kell venni, hogya jeltovábbítás  jobban fejlődik napjainkban, mint  a tartalom. Ezért a tartalom fejlesztése az elsőrendű fókusz.

Tóth László, az NHH stratégiai igazgatója az EU Bizottságnak a szabályozási keretrendszer változásaira irányuló javaslatait, prioritásait (frekvenciagazdálkodás, piacelemzés, közösségi piacok fejlesztése, fogyasztói érdekképviselet, a bizottság hatáskörének erősítése, dereguláció, SMS beemelése a mobil végződtetési piacba) mutatta be.

Szathmári Géza, a GTS-Datanet vezérigazgatója "Ellenség vagy lehetőség" című előadásában az alternatív szolgáltatók szempontjai szerint elemezte a hazai távközlési liberalizáció legfontosabb lépéseit, eredményeit. Megállapította, amelyik piacon már van szabályozás, ott csökkentek a szolgáltatások árai. A kábeltévé piacon nincs szabályozás, ez az egyetlen terület, ahol nőttek az előfizetési díjak. Viszont az IP TV és más új szolgáltatások, mint "versenytársak" miatt a következő időszakban itt is csökkenés várható.

Molnár-Bíró György, a Kende Ügyvédi Iroda ügyvédje a digitális műsorszórás és műsorterjesztés újraszabályozásának okairól beszélt. A műsorterjesztés jelenlegi magyarországi szabályozása nem felel meg a modern kor szellemének. A távközlés + informatika valamint a médiaipar konvergenciája egységes szabályozást kíván. Fontosnak tarja, és reméli, hogy a közeljövőben elkezdődjék a Digitális Átállás Stratégia kormányszintű konzultácója.

A két konferencia kerekasztal-beszélgetésének témái a következők voltak. Szabályozási kerekasztal: szabályozás-innováció-befektetések: a versenyképesség kulcsai; illetve szolgáltatói és fogyasztói kerekasztal, avagy mit is ad az internet-hírközlés a tartalomhoz; továbbá a mobilitásról; továbbá az ügyfélszerződések hazai gyakorlatáról.  

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára

2023. június 1-től a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 ügyfelei a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatát használják, így az előfizetők jelentősen nagyobb, csaknem országos lefedettséget élvezhetnek – mindehhez a DIGI 2023. december 31-ig garantálja a korábbi előfizetésekben szereplő kedvező, 4 forint/perces tarifát. Az érintett ügyfeleknek nem kell kicserélniük SIM-kártyájukat az új hálózatra való átálláshoz, azonban az adatroaming bekapcsolására, illetve egyes készülékeken a manuális hálózatválasztásra is szükség lehet.

2023. június 8. 17:08

A QNAP továbbfejlesztette mobilos biztonsági mentési megoldását

A QNAP Systems, Inc. kiadta a Qfile Pro mobilalkalmazást iOS-hez, a már meglévő Qfile mobilalkalmazás továbbfejlesztett verzióját.

2023. június 8. 11:27

Exkluzív betekintést adnak három hősies hivatás munkájába a HUAWEI P60 Pro-val készített fényképek

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti. 

2023. június 7. 20:41

Divatfotózás a HONOR csúcskategóriás készülékével

A fotózás a kezdetektől fogva a divatipar elengedhetetlen része. A folyamatosan változó trendeket és stílusokat ugyanis meg kell örökíteni, elvégre meghatározzák az egyes korszakokat. A fotótechnológia fejlődése jelentős szerepet játszott a divatfotózás alakulásában is, exkluzív művészeti formából a személyes stílus médiumává alakítva azt. A HONOR Magic5 Pro egy forradalmi okostelefon, amely új szintre emeli a fotózást. Egy olyan eszköz a divatrajongók számára, amely ideális hogy, segítségével felfedezzék és kiaknázzák kreatív lehetőségeiket.

2023. június 7. 15:54

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39