A legújabb Itanium processzorral ellátott szervereket árul az Intel

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 24. 20:03
Az Intel olyan márkajelzés nélküli, úgynevezett „white box” szervereket árusít a számítógépgyártóknak, amelyek a legújabb, kétmagos „Montecito” Itanium processzorokat tartalmazzák.
A szerverek alapkonfigurációval, illetve memóriával és merevlemezzel együtt egyaránt forgalomba kerülnek az idei negyedik negyedévtől, hogy aztán a gyártók saját nevük alatt, kiegészítő funkciókkal vagy azok nélkül adják őket tovább a vásárlóknak. A kétprocesszoros SR9000MK4U kilenc, a négyprocesszoros SR9000WG2U pedig 18 cm vastag, rekeszbe illeszthető modellek. Mindkét szerver a Hitachi lapkakészletét használja a CPU és az alrendszerek összehangolására, mivel az Intel, legalábbis átmenetileg, felfüggesztette saját Itanium lapkakészletei gyártását.

Szakértők szerint az Intel a „white box” szerverek forgalmazásával olyan lépést tett, amely egyszerre hozhat számára előnyöket és hátrányokat, a kérdés csak az, hogy melyek lesznek a jelentősebbek. Egyes gyártók ugyanis nem veszik szívesen a konkurenciát saját processzor-beszállítójuktól, másrészt viszont az Intel számára létszükséglet az Itanium lapka szélesebb körű elfogadtatása. A cég csúcsszerverekbe szánt processzorát ugyanis ezidáig a négy legnagyobb gyártó közül csupán a HP építette be termékeibe, a sikerhez pedig ezen nyilvánvalóan változtatni kell. A most bemutatott Montecito rendszerek első ismert megrendelője a francia Bull. Korábban a Dell és a Fujitsu is vásárolt Intel Itanium „white box” szervereket, a Dell azonban később felhagyott a gyakorlattal.
Kulcsszavak: szerver Intel

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24