Az AMD után az Intel is megnyitja processzorcsatlakozó-platformját

Milkovits Gábor, 2006. szeptember 28. 21:01
Az Intel az AMD „Torrenza” nevű kezdeményezésére válaszul szintén megnyitja a különféle technológiai cégek előtt szerverprocesszorai csatlakozóplatformját, miáltal lehetséges lesz társlapkák Xeon csatlakozón keresztül történő működtetése.
A közvetlenül az előoldali busz interfészt (FSB) használó processzorcsatlakozó-technológia jóval gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé a PC-konfiguráció egyes elemei között, mint a jelenleg alkalmazott PCI Express, ami nyilvánvaló előnyt jelent az összes érdekelt fél számára. Az Intel azt is bejelentette, hogy szintén az AMD nyomdokain haladva, licencdíj fejében elérhetővé teszi lapkakészlet-platformját is. A vezető csipgyártó fő célja, hogy megfelelő alternatívát kínáljon az AMD Opteron környezetet oly népszerűvé tevő HyperTransport adatátviteli technológiával szemben, amely a Torrenza kezdeményezés részeként néhány hónapja már nyitva áll a külső cégek számára. Az FSB platform megnyitásával egy időben az Intel lépéseket tesz a memória-kontrollerek közvetlenül a processzorokra történő integrálására, ami már évek óta működik az AMD Opteron CPU-k esetében.

Az AMD egy hete jelentette be, hogy a májusban beindított Torrenza kezdeményezés keretében, licencdíj ellenében más csip- és számítógépgyártók rendelkezésére bocsátja processzorcsatlakozó-technológiáját. Ennek keretében az egyébként az Opteron, vagy Athlon CPU-khoz kifejlesztett processzorcsatlakozót hozzáférhetővé teszi a számítógépekhez kiegészítő (például grafikus vagy speciális kalkulációkra tervezett) csipeket gyártó cégek számára. Az AMD jövő évre ígéri az első társprocesszoros rendszerek megjelenését, amelyek kezdetben valószínűleg speciális feladatokra épített szerverek lesznek.
Kulcsszavak: Intel processzor AMD

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59