Szűkül a háló az illegális szoftvert használó vállalkozások körül

forrás Prim Online, 2006. október 4. 11:45
Az illegális szoftverhasználat visszaszorítására egyszerre több kezdeményezéssel is jelentkezik a BSA. Október első felében nagyszabású médiakampányt indít annak tudatosítására, hogy egyre nagyobb kockázatot vállal az a vezető, aki - akár szándékosan, akár gondatlanságból – hagyja, hogy cégénél illegális szoftvereket használjanak. A törvényi rendelkezések értelmében a cég első számú vezetője felelős a cég törvényes működéséért, beleértve a szoftverhasználat jogszerűségét is.
A rendőrség tavaly több mint 37,000 esetben indított nyomozást a szellemi tulajdon megsértése miatt. Idén - az ORFK legfrissebb statisztikája alapján - már az év első 5 hónapjában 15,572 szerzői joggal kapcsolatos bűncselekmény vált ismertté, ami nagyon jelentős, 50 százalékos növekedést jelent az elmúlt év hasonló időszakához képest. Mivel a rendőrség, az adóhatóság, valamint a vám- és pénzügyőrök egyre fokozottabb figyelmet szentelnek a szoftverek jogtisztaságának ellenőrzésére, így egyre kisebb az esélye annak, hogy az illegális szoftverhasználat észrevétlen és büntetlen marad. A BSA abban bízik, hogy a médiakampány révén is egyre többen ismerik fel, hogy a növekvő kockázat miatt nem éri meg illegális szoftvereket használni.”

Jelentős elemmel bővül a BSA online szolgáltatásainak köre is. A BSA honlapján október közepétől elérhető tanácsadó révén minden cég saját maga ellenőrizheti majd szoftverhasználatát, diagnosztizálhatja a helyzetet és személyre szabott tanácsokat kaphat. Ennek révén egy cégvezető viszonylag egyszerűen felmérheti vállalkozásának az esetleges illegális szoftverhasználatból fakadó kockázatait is.

További jelentős lépésként a BSA országos szintre terjeszti ki az egy éve indított Nagyvizit kampányt, amelynek keretében a szervezet eddig több száz magyarországi kis- és középvállalatot látogatott meg és amelynek keretében értékes tapasztalatokat szerzett a magyarországi kis- és középvállalatok szoftverhasználati szokásairól. A látogatások során a szervezet szakértői elsősorban a kis – és középvállalatok, valamint kiválasztott intézmények szoftvergazdálkodási gyakorlatával kapcsolatban tesznek fel kérdéseket, tájékoztatják a vállalatvezetőket az illegális szoftverhasználattal járó kockázatokról, és a hiányosságok esetén javaslatokat tesznek azok kijavítására.

A szervezet az eddigi tapasztalatokat több száz látogatás és vállalatvezetői interjú, valamint közel 3.000 kielemzett szoftvernyilvántartás alapján vonta le. A kis – és középvállalatok vezetőinek többsége nincs tisztában a legális szoftverhasználatot szabályozó magyarországi törvényekkel, rendelkezésekkel, nem ügyel arra, hogy a vállalat belső rendelkezései megakadályozzák az alkalmazottak illegális szoftverhasználatát, és – bár 40 százalékuk nyilvántartja a licencelt szoftvereit – a megvizsgált 2.800 szoftvernyilvántartásból mindössze 0,5 % fel meg a törvényi előírásoknak és a nemzetközileg elfogadott normáknak. A sikeresebb és nagyobb körültekintéssel vezetett cégek a szoftverrel kapcsolatos kérdéseket is jobban kezelik, és ők támogatják leginkább, hogy a BSA határozottan lépjen fel az illegális szoftvert használó cégekkel szemben.

A látogatások következő hullámában a BSA elsősorban azon vállalatok szoftverhasználati szokásaira lesz kíváncsi, akik eddig nem válaszoltak a szervezet megkeresésére, teljessé téve ezzel a felmérésbe eddig bevont vállalatok körét. A látogatások ezentúl az ország egész területére kiterjednek.

Magyarországon a 42 %-os szoftverillegalitási arány az iparágnak évente több mint 22 milliárd forint kárt okoz, 10 %-kal történő csökkentése pedig 155 milliárd forint bevételt eredményezne a gazdaság számára. A csökkentés több mint 100 milliárd forinttal növelné az iparág forgalmát, további 31 milliárd forint adóbevételt jelentene az államnak, valamint közel 2.500 új számítástechnikai munkahelyet teremthetne.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ismét lehet pályázni a Magyar Innovációs Nagydíjra

2020. december 1. 14:57

Hazánkban elsőként továbbított röntgenfelvételt egy diák 5G-n keresztül

2020. november 24. 12:01

A virtuális térben is nagyszabású startup találkozót szervezett a Hiventures

2020. november 21. 10:18

Robbanhat itthon év végén az e-kereskedelmi forgalom

2020. november 12. 15:52
online sportfogadás