Szakmai konzultáció indult a digitális műsorszórásra való átállásról

OTS - Cégvonal, 2006. október 9. 08:29
Nagyobb műsorválaszték, minőségi szolgáltatások és alacsonyabb árak - ezt  jelenti majd a digitális átállás mindenki számára. Az Európai Unió elvárása értelmében 2012-ig valamennyi tagországban megszűnik a hagyományos televíziós műsorszórás, helyébe a lényegesen több csatorna átvitelére alkalmas digitális technológia lép.
A digitális átállás forgatókönyve és ütemezése csak akkor lehet teljes, ha az az érintett piaci szereplők és civil szervezeteik véleményét figyelembe véve készül el, ezért a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) szakmai konzultációra bocsátotta a televíziózás és a rádiózás digitális átállásáról szóló stratégiai dokumentumot. A most indított konzultációs folyamat lezárását, illetve a végleges stratégia elfogadását követően a MeH - uniós mintára - széles körű, a fogyasztókat érintő valamennyi részletre kiterjedő lakossági tájékoztatást tervez a digitális átállás ügyében.

A földfelszíni digitális sugárzás elindulását követően a jelenleg kizárólag a 3 országos csatorna vételére képes háztartások is akár tucatnyi csatorna közül választhatnak majd. A digitális átállás a nézők számára nemcsak kibővített műsorválasztékot jelent, hanem jobb adásminőséget és idővel új, interaktív szolgáltatások igénybevételének lehetőségét is. A digitális átállás erősíti a versenyt a műsorszolgáltatók és a műsorterjesztők piacán, ami a fogyasztók számára a minőségi műsorválasztékban és a kedvezőbb árakban jelentkezik majd.

A digitális televíziózás nem ismeretlen Magyarországon, hiszen a műholdas szolgáltatók mellett már néhány kábeltelevízió is digitalizálta szolgáltatását, és hamarosan a távközlési szolgáltatók is megjelennek az internet-alapú televíziós szolgáltatással. A háztartásoknak a digitálisan terjesztett műsorok vételéhez dekóderre van szükségük. Ez kisebb beruházással, digitális átalakító - úgynevezett set-top box - segítségével is megoldható, amely a hagyományos tévét is alkalmassá teszi a digitális adás vételére, de természetesen olyan készülékkel is vehető lesz az adás, amelybe ezeket már gyárilag beépítették.

A televíziózás és a rádiózás digitális átállásáról szóló konzultációs dokumentum a Miniszterelnöki Hivatal honlapján érhető el. Az elektronikus formában a www.meh.hu/szolgaltatasok/dtv honlapról is letölthető dokumentummal kapcsolatos észrevételeket, esetleges kérdéseket a MeH 2006. november 11-ig várja e-mailben a digitalis.atallas@meh.hu címre, a honlapról szintén letölthető fedlap kitöltésével.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Két OPPO termék is "Best Product" elismerést kapott

Az OPPO okoseszköz gyártó két kategóriában is megkapta a Best Product elismerést a világ legrangosabb audiovizuális és mobilelektronikai szakmai médiumainak díjátadóján. Idén a márka csúcskategóriás zászlóshajója, az OPPO Find X5 Pro nyerte el a Best Product díjat Advanced Smartphone kategóriában, az OPPO Enco X2 bluetooth fülhallgatót pedig a legjobb hallójárati fülhallgatónak találta a nemzetközi szakértőkből álló zsűri.

2022. augusztus 17. 15:32

Iskolakezdés okosan

A nyárból már alig van hátra, és beindult az iskolaszezonos vásárlás is: mindenki szalad új táskáért, tornazsákért, füzetekért és tollakért. Ezzel együtt érdemes elgondolkodni azon, hogy mennyi mindenre lehet a játékon és filmezésen túl használni az okostelefonokat. Ha már a gyerekek egyre többet lógnak rajtuk, célszerű lehet figyelni arra, hogy milyen hasznos alkalmazások érhetőek el Android készülékeken.

2022. augusztus 17. 14:01

Mobilpiac: a legolcsóbb díjcsomagok drágultak, de többet is nyújtanak érte

A mobilszolgáltatók díjcsomagjainak 2022 első félévében lezajlott változásait vizsgálta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az elemzésből kiderül: elsősorban a legolcsóbb díjcsomagok ára emelkedett, amik ugyanakkor minden esetben többletszolgáltatást is tartalmaztak.

2022. augusztus 16. 18:43

Milyen fülhallgatót használj, ha nincs a mobilodon jack csatlakozó?

Szűk egy évtizede még szinte minden telefonon ott volt a szabványos 3,5 mm-es jack csatlakozó, ami azért volt remek, mert így voltaképpen bármilyen fülhallgatót használhattunk a mobilunkhoz. 

2022. augusztus 11. 11:16

A Galaxy Z sorozat új tagjai megváltoztathatják az okostelefonokhoz való viszonyt

A Samsung bejelentette az összehajtható okostelefonok következő generációját: megérkezett a Galaxy Z Flip4 és a Galaxy Z Fold4. A készülékek testreszabható, elegáns külsővel és továbbfejlesztett teljesítménnyel érkeznek. A Galaxy Z sorozat, ahogy eddig is, szakít a hagyományokkal, a negyedik generációs készülékek új lehetőségeket hoznak el a mindennapi kapcsolattartásba.

2022. augusztus 10. 16:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Indul a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. augusztus 15. 12:31

Új HR vezérigazgató-helyettes a Yettelnél

2022. augusztus 11. 11:21

Most lesz csak igazán fontos érteni az energiacímkéket

2022. július 31. 12:17

Hetedik éve sikeres az ABB női esélyegyenlőséget célzó mentorprogramja

2022. július 25. 12:40