Civilek a hírgyártásban - Internet Hungary 2006

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 19. 08:51
A Tihanyban zajló Internet Hungary 2006 konferencia szerdai programjai sorában többek közt a Civilek a hírgyártásban elnevezéssel rendeztek fórumot.
Információk sokasága kerül ki a civil szférából is, de nem tudni, van-e a nem hagyományos forrásból származó hírekre fogadókészség a szerkesztőségekben és a hírügynökségeknél - fogalmazott vitaindítójában a beszélgetés moderátora.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) Zrt. nyitott ebben a kérdésben, de rögtön hozzá kell tenni, hogy egy hírügynökségnek törvényben meghatározott kötelessége a megbízhatóság - mondta a fórumon Vince Mátyás, az MTI elnöke. Hozzátette: a civil forrásokból érkező információkat ezért "háromszoros óvatossággal" kell kezelni.

Kulcsszó tehát az ellenőrzés - hangsúlyozta Vince Mátyás, aki arra is rámutatott: az MTI nem egyszerűen csak nyitott ebben a témában, hanem másfél éve már létre is hozta azt a központi szerkesztőségét, amelynek egyik feladata éppen az, hogy fogadja azokat az információkat is, amelyeket nem a hivatásos újságírók "szállítanak".

A hírügynökség honlapján szerepel továbbá a Van egy hírem az MTI
 számára feliratú ikon is, amelyen keresztül bárki információt küldhet a szerkesztőségeknek - hívta fel a figyelmet egy különleges lehetőségre az MTI elnöke.

Vince Mátyás kiemelte, hogy az interneten olvasható blogokat - vagyis folyamatosan vezetett szubjektív naplókat és kommentárokat - már most is pásztázzák, megvizsgálva, van-e a bennük közölteknek hírértéke, de szerinte a jövőben "a lehetséges szakértők körébe bejön majd a blogíró is". Megjegyezte: még nem tartunk ott, mint Amerika, de szerinte eljutunk oda, hogy lassan erőfeszítéseket kell tennünk azért, hogy "kvázi plusz tudósítóink legyenek a blogolók személyében".

Weyer Balázs, az Origo internetes újság főszerkesztője csatlakozva Vince Mátyáshoz szintén azt hangsúlyozta: a blogírás új lehetőség arra, hogy valaki "szakértővé építse fel magát".

Közlése szerint az interneten nem lenne értelme a saját tudósítói hálózat kiépítésének, viszont a világ szinte minden országában meg lehet találni ott élő magyarok blogjait, s inkább tőlük vesznek át híreket. A blogírók néha "direkt megrendelésre is dolgoznak" - jegyezte meg a főszerkesztő.

Kert Attila, a Magyar Televízió (MTV) hírigazgatója is fontosnak nevezte, hogy a közlésről az döntsön: tudják-e ellenőrizni a nem saját forrásukból érkezett információt. Szerinte a helyzet egyébként ugyanaz, mint tíz éve: akkor is kaptak információkat névtelen levélben vagy telefonon, most pedig ezek mellé a források mellé a névtelen e-mailek is csatlakoztak. Hozzátette: számukra is döntő jelentőségű az ellenőrzés, s ha beérkezik hozzájuk például egy felvétel, az az első feladatuk, hogy megállapítsák: valódi-e az vagy hamisítvány.

Az MTV hírigazgatója emlékeztetett arra, hogy az augusztus 20-ai fővárosi viharral kapcsolatosan számos amatőr felvételt, de neki - mint mondta - e korszak nyitányát a 2004. augusztus 6-ai törökbálinti lőszerraktár felrobbanása jelentette, amikor is pillanatokon belül mintegy ötven képpel jelentkeztek civilek az MTV-nél.

Mióta a telefont és a kamerát egy szerkezetben, a mobiltelefonban egyesítették, azóta 3-4 millió ember sétál fotófelszereléssel, kamerával a zsebében, ezért egyre közelebb van az, hogy minden fontos történés minden egyes adott pillanatáról felvétel készüljön - mondta az Internet Hungary 2006 tihanyi fórumán az MTV hírigazgatója.

Az Internet Hungary 2006 konferencián Tihanyban egy másik fórumon arról is szó esett, hogy a hagyományos médiabiznisz már az online környezetben is helyet kér magának. A témáról szóló fórum moderátora Nagyistók Tibor (MTV) volt, a beszélgetésben részt vett Mucsányi Mariann (InfoRádió), Nyirő András (Ringier) és Schönléber Zoltán (RTL Klub).

Nagy érdeklődést váltott ki a Hálózat gyermekei - gyermekek a hálózaton, valamint a Fizetések mobillal elnevezésű fórum. Szó volt az RRC06-os konferencián szerzett digitális frekvenciák sorsáról, illetve arról, hogy az eurót vagy a digitális televíziózást vezetik-e be hamarabb Magyarországon.

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás