Feltörték az iTunes másolásvédelmét

Milkovits Gábor, 2006. október 25. 20:33
A DVD Jon néven közismert hacker, Jon Lech Johansen sikeresen feltörte az iPod lejátszókkal egyedül kompatibilis iTunes fájlok FairPlay másolásvédelmi (DRM) rendszerét.
A hordozható zenelejátszók piacának oroszlánrészét birtokló Apple iPod/iTunes páros hegemóniájának egyik oka éppen az, hogy az iPod-on csak az Apple zeneáruházból letöltött fájlok játszhatók le, és megfordítva, az iTunes fájlok is kizárólag csak az iPod készülékeken szólalnak meg. Johansen a FairPlay feltörése után nem óhajt ölbe tett kezekkel ülni: DoubleTwist nevű cégén keresztül a készülékgyártóknak szeretné értékesíteni a másolásvédelmet megkerülő szoftvert. A gyártók a kódok segítségével olyan lejátszókat forgalmazhatnak, amelyek kompatibilisek az iTunes-ről letöltött zenékkel, valódi konkurenciát támasztva az iPod-oknak. Ugyanígy, a rivális zeneáruházak tartalmai ezentúl elvileg az iPod-on is lejátszhatók lehetnek. A DoubleTwist illetékese szerint az Apple ugyan okozhat nekik kellemetlenségeket, ám a cég ügyvédjei mégis zöld utat adtak a szerintük legális kezdeményezésnek. Európában több helyen, például Franciaországban és több skandináv országban is felmerült hivatalos intézkedések kezdeményezése az iPod/iTunes kizárólagos kompatibilitással szemben, amely sokak szerint monopolhelyzetbe hozza az Apple-t.

Eddig is több a FairPlay DRM szoftvert megkerülő program tűnt már föl az interneten, többek között Johansen révén is, ám a hacker most azt állítja, hogy ezúttal a másolásvédelmi megoldás alapkódját sikerült felgöngyölítenie. Ez azért fontos különbség, mert előbbiek a FairPlay frissítésével időről időre hatástalaníthatók, az új szoftver esetében azonban ez nem ilyen egyszerű. Az Apple egyelőre nem kommentálta a hírt.

Johansen még 15 évesen lett híres azáltal, hogy megírta és ingyenesen terjesztette DeCSS nevű programját, amely a DVD lemezen tárolt tartalmak másolásvédelmét törte föl. Az azóta DVD Jon néven elhíresült hacker eredeti célja az volt, hogy a filmeket Linux számítógépén is lejátszhassa. A norvég hatóságok eljárása után a bíróságok végül felmentették, és legálisnak minősítették a DVD filmek általa végzett dekódolását.
Kulcsszavak: hacker

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09