A Nobel-békedíjas Dr. Yunnus nyitja idén az ITU Telecom World konferenciát

Milkovits Gábor, 2006. november 11. 09:34
Az idei Nobel-békedíjban részesült bangladesi Muhammad Yunus mondja majd a megnyitóbeszédet az december 4-8 között Hong Kong-ban megrendezésre kerülő ITU Telecom World 2006 távközlési ENSZ világkonferencián.
Yunnus mondott már nagy nyilvánosság előtt ilyen témájú beszédet, mégpedig a májusi tuniszi informatikai ENSZ-csúcson, amikor éppen az ITU-tól vette át a „World Information Society” díjat. Akkor a még csak leendő Nobel-békedíjas arról beszélt, hogy az informatikai és távközlési cégeknek együtt kellene működniük a kormányokkal annak érdekében, hogy ezeken a területeken munkalehetőségeket és így jövedelemszerzési lehetőséget biztosítsanak a szegények számára. Ehhez szerinte új típusú üzleti modellekre van szükség a vállalatok részéről, mert egyébként az ágazat igen hatékony eszközöket nyújthat az emberek, és különösen a nők felemelésére a szegénysorból. Ucumi Josio, az ENSZ Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) főtitkára elmondta, hogy az idei konferencia fő témája a digitális erőforrások megosztásának koncepciója lesz, amely elősegítheti a globális tudás, a kultúra, és az oktatási eredmények elérhetővé tételét világszerte a fejlődő régiókban. Ucumi szerint Dr. Yunus konkrét gyakorlati tapasztalatokról tud beszámolni ezen a téren.

Muhammad Yunus, az idei Nobel-békedíjas 1976-ban alapította hazájában, Bangladesben a Grameen Bankot, amely elsősorban szegény emberek vállalkozásaihoz nyújtott mikrohitelekre specializálódott. Az elmúlt harminc évben a Grameen Bank 5,1 milliárd dollárnyi filléres hitelt utalt ki 5,3 millió igénylőnek. A vállalkozás sikere világszerte példát mutatott, és úgy a fejlődő világban, mint a fejlett ipari országokban hasonló elven működő pénzintézetek jöttek létre. A bank mikrohitelek mellett lakhatási és öntözési támogatásokat is nyújt, a szegények segítése mellett pedig sokat tett a bangladesi társadalomban elnyomott nők felemelkedéséért is, amit az is jól mutat, hogy hiteleik 96 százalékát asszonyok kapták.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sikeresen átköltöztek a DIGIMobil ügyfelei a Vodafone hálózatára

2023. június 1-től a DIGIMobil és a DIGINet Aktív 50 ügyfelei a Vodafone Magyarország belföldi mobilhálózatát használják, így az előfizetők jelentősen nagyobb, csaknem országos lefedettséget élvezhetnek – mindehhez a DIGI 2023. december 31-ig garantálja a korábbi előfizetésekben szereplő kedvező, 4 forint/perces tarifát. Az érintett ügyfeleknek nem kell kicserélniük SIM-kártyájukat az új hálózatra való átálláshoz, azonban az adatroaming bekapcsolására, illetve egyes készülékeken a manuális hálózatválasztásra is szükség lehet.

2023. június 8. 17:08

A QNAP továbbfejlesztette mobilos biztonsági mentési megoldását

A QNAP Systems, Inc. kiadta a Qfile Pro mobilalkalmazást iOS-hez, a már meglévő Qfile mobilalkalmazás továbbfejlesztett verzióját.

2023. június 8. 11:27

Exkluzív betekintést adnak három hősies hivatás munkájába a HUAWEI P60 Pro-val készített fényképek

Magyar fotográfusokkal együttműködve különleges mobilfotó-sorozattal mutatja be az éjszaka hétköznapi hőseinek életét a Huawei. A Huawei P60 Pro okostelefonnal készített képek exkluzív betekintést adnak három olyan hivatás – kutató-mentők, tűzoltók, polgárőrök – képviselőinek életébe, akik éjszakánként mások biztonságáért, nyugalmáért dolgoznak, akkor is készenlétben állva, amikor a többség az időt pihenéssel, alvással tölti. 

2023. június 7. 20:41

Divatfotózás a HONOR csúcskategóriás készülékével

A fotózás a kezdetektől fogva a divatipar elengedhetetlen része. A folyamatosan változó trendeket és stílusokat ugyanis meg kell örökíteni, elvégre meghatározzák az egyes korszakokat. A fotótechnológia fejlődése jelentős szerepet játszott a divatfotózás alakulásában is, exkluzív művészeti formából a személyes stílus médiumává alakítva azt. A HONOR Magic5 Pro egy forradalmi okostelefon, amely új szintre emeli a fotózást. Egy olyan eszköz a divatrajongók számára, amely ideális hogy, segítségével felfedezzék és kiaknázzák kreatív lehetőségeiket.

2023. június 7. 15:54

Korlátlan belföldi mobilinternetet kínál az új Mobilnet XXL díjcsomag

A megnövekedett adatigényekre reagálva megújítja hordozható eszközökhöz is használt, csak mobilinternetet biztosító SIM-kártyákhoz tartozó lakossági hordozható mobilinternet portfolióját a Vodafone Magyarország. A szolgáltató új díjcsomagja, a korlátlan belföldi adatkeretet kínáló Mobilnet XXL a Mobilnet Start+, a Mobilnet Medium+ és Mobilnet 150 GB csomagokat váltja. 

2023. június 4. 12:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39