Hálójog - A szolgáltatók felelőssége a túlterheléses támadás?

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 14. 09:06
Egy brit jogásznő szerint az internetes szolgáltatók felelőssé tehetők azért, ha ügyfeleiket nem védik meg a forgalom-túlterheléses (Denial of Service, DOS) támadásoktól: a szakértő a brit Kereskedelmi és Ipari minisztérium hétfőn kezdődött konferenciáján szándékozik részletesen kifejteni nézeteit - adta hírül a The New Scientist című brit tudományos folyóirat online kiadásában.
A túlterheléses támadás lényege, hogy a támadó számítógépes vírust készít, mellyel irányítása alá von sok tízezer világhálóra kapcsolódó számítógépet, a távvezérelt gépek parancsra egy adott időpontban egyszerre fordulnak kiszolgáláskéréssel a megtámadott világhálós helyszín felé, és ettől annak túlterhelt rendszere a világ számára elérhetetlenné válik.

Lilian Edwards internet-jogász (University of Southampton, UK) szerint addig nem születnek megoldások a felhasználók védelmére, amíg törvényben nem szabják meg a felelősség határait. Edwards szerint jelenleg az internet szolgáltatókat semmi sem kötelezi arra, hogy figyeljék, milyen adatokat továbbítanak ügyfeleik felé, de erre kormányrendelettel kötelezhetők lennének.

Londonban a brit Kereskedelmi és Ipari minisztérium (Department of Trade and Industry) hétfőtől konferencián vitatja meg, hogyan lehetne megakadályozni a világhálón mind gyakoribb túlterheléses támadásokat ("Blocking Denial of Service Attacks on the Internet").

A konferencia elnöke Ian Brown (Communication Research Network, Cambridge, UK) elmondta, hogy jelenleg 50 ezer dolláros váltságdíjakat fizetnek a világhálós szerencsejátékokat üzemeltető cégek, ha DOS támadással fenyegetik őket. Az eBay online aukciós háznál 4 ezer dollárét ajánlkoznak olyan testre szabott vírus írására, amely két hétig garantáltan minden vírusvédő programot kijátszik, ezzel előkészítve a talajt egy DOS támadáshoz.

A világon már léteznek a kivédéshez szükséges szoftverek, amelyek a hálón közlekedő csomagok mélyebb elemzésével meg tudják mondani, hogy például internetes telefonálás vagy videoletöltés folyik-e éppen. A speciális típusú csomagok forgalmának hirtelen emelkedéséből pedig következtetni lehet a támadásra.

A csomagok tartalmának mélyebb elemzése egyébként sokat vitatott kérdés, mert lehetővé tenné, hogy ügyfél, szolgáltató és szolgáltatás alapján változtassa az adatátviteli sebességet, és ezzel megsértené a világháló semlegességének elvét. Az internet-szolgáltatók szerint inkább azt kell megakadályozni, hogy idegen gépeket "zombivá" lehessen változtatni.

A túlterheléses támadást nagyon nehéz megkülönböztetni a valódi túlterheléstől. Például a múlt héten Athénban rendezet Internet Irányítási Fórum (Internet Governance Forum) nyilvános blog szervere nem bírta a terhelést, pedig senki sem támadta meg.

Ollie Whitehouse , a vírusellenes szoftvereket fejlesztő Symantec cég brit képviselője szerint azért is reménytelen a szolgáltatókra hárítani a felelősséget, mert a DoS támadások szervezői titkosíthatják csomagjaikat, és az erős védekezés csak rafináltabb, nehezebben kivédhető támadásokra sarkall - olvasható a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.
Kulcsszavak: ISP security jog internet

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

LEO-műholdak: zsákutca vagy forradalom a szélessávú internetben?

A LEO-műholdak a világ minden szegletébe elhozhatják a nagy sebességű internetet – ha nem állnak egymás útjába. A Deloitte TMT Predictions 2020-as jelentése így fogalmazott: az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak konstellációi vagy forradalmat hoznak el a szélessávú szolgáltatásokban, vagy egy nagy rakás űrszemét keletkezik. Három évvel később még mindig nem teljesen egyértelmű, melyik szcenárió jön be, sok vállalat azonban továbbra is az előbbire szavaz.

2023. március 24. 09:56

Egyre többen ismerik fel Elon Musk “Starlink” technológiájának előnyeit

A gyenge internetkapcsolat miatti kellemetlenségeket senkinek nem kell bemutatni, és bár az informatika az elmúlt 5 évben robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, az említett probléma rengeteg embernek okoz bosszúságot napjainkban is, legyen szó akár magáncélú, akár üzleti felhasználóról. Ennek hamarosan vége lehet: 2023-ban már Magyarországon is elérhető és megfizethető megoldás a Starlink szatellit alapú internet-szolgáltatás, ami hamarosan nagy hatással lehet az egész hazai távközlési piacra.

2023. február 17. 15:27

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

A Széchenyi István Egyetem hallgatói ismerkedhettek meg elsőként Elon Musk műholdas rendszerével

Az Elon Musk nevéhez kötődő amerikai SpaceX űrkutatási vállalat több ezer alacsony pályás műhold segítségével létrehozott globális internetszolgáltatása a Starlink, amelynek terminálját és annak tesztelését – a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH) való együttműködés keretében – a hazai felsőoktatásban elsőként a győri Széchenyi István Egyetemen mutatták be. Ez a program is bizonyította, hogy az intézmény hallgatói a legmodernebb technológiák segítségével naprakész tudást szerezhetnek akár az űrtávközlés területén is.

2023. február 13. 09:58

Internetszolgáltatás: már nem a sebesség, a minőség számít

Új fejlődési szakaszba lépett az internet-hozzáférési szolgáltatások piaca: már nem a sebesség a meghatározó tényező egy ajánlatnál, hanem a megbízhatóság. A Deloitte 2022-es szélessávú internethasználat fogyasztói felmérése arra kereste a választ, hogy mi alapján döntenek a fogyasztók.

2022. december 15. 17:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39