A Sun nyílt forráskódúvá teszi a Java technológiát

forrás Prim Online, 2006. november 15. 11:23
A Sun Microsystems, a Java technológia kifejlesztője és legfőbb támogatója bejelentette, hogy GNU Public License licenc (GPLv2) keretében nyílt forráskódúvá teszi a Java technológiát. Mostantól hozzáférhetőek a Java platform Standard Edition (Java SE) forráskódcsomagjának első elemei, illetve a Java Micro Edition (Java ME) implementációja. További részletek a http://www.sun.com/opensource/java címen érhetők el. A Sun emellett GPLv2 licenccel adja ki a Java platform Enterprise Edition (Java EE) változatát is. A Java EE eddig a GlassFish projekt (http://glassfish.dev.java.net) keretében CDDL-licenccel (Common Development and Distribution License) volt elérhető.
A mostani az egyik legnagyobb, a GPL licenc keretében biztosított, forráskód-közzététel (a GNU/Linux operációs rendszert ugyanezzel a licenccel terjesztik). Ezáltal nyílt forráskódúvá válik a piac egyik legjelentősebb és legátfogóbb szoftverfejlesztő platformja. A Java platformot támogató mintegy 3,8 milliárd készülék is a technológia ugrásszerű fejlődését és mind szélesebb körű elterjedését tükrözi. A Java technológia a különböző termékek, a mobiltelefonoktól kezdve az intelligens kártyákon át a nagyvállalati alkalmazásokig és szuperszámítógépekig terjedő, széles palettájához kínál egységes szoftverfejlesztő platformot. A Sun reményei szerint a Java szoftverek nyílt forráskódúvá tételével a Java-technológia még az eddigieknél is jobban behálózza majd mindennapi életünket.

Java SE

A Sun három jelentős szoftverkomponenst tett közzé, amellyel a Java.net közösségben folyamatosan zajló Sun Java SE alapú fejlesztői munkát kívánja támogatni. Ezek: a Java HotSpot technológia, a Java programnyelvi fordító (javac) és a JavaHelp szoftver. Az újrafordításra alkalmas JDK (Java Development Kit) megjelenése a Sun szerint 2007 első felében várható.

A HotSpot technológia a Sun Java virtuális gép (JVM) és a Java futásidejű környezet (JRE) azon alapeleme, amely a Java-programkódot az adott operációs rendszerekhez és processzor architektúrákhoz fordítja le, így a Java-szoftverek minden hardver- és szoftverkörnyezetben zökkenőmentesen futtathatók.

A javac fordító ellenőrzi a Java-forráskód helyességét, és a futtatáshoz megfelelő bájtkódot hoz létre.

A JavaHelp szoftver a JDK-t kiegészítő dokumentációs rendszer.

Az OpenJDK projekt első két eleme révén a fejlesztők kisebb módosításokat hajthatnak végre a fordítóprogramon, új programnyelvi funkciókkal kísérletezhetnek, tanulmányozhatják a világ egyik legjobb virtuális gépének felépítését, hibajavításokat végezhetnek, új memóriakezelési és fordítási algoritmusokat fedezhetnek fel és próbálhatnak ki, valamint a JVM-et új hardverarchitektúrákra és operációs rendszerekre is kidolgozhatják. Az OpenJDK projekt révén a fejlesztők közvetlenül befolyásolhatják a JDK további megvalósításait, és társaikkal, egy nyitott közösségen belül együttműködve, a Java-technológiával eddig érintetlen területekre merészkedhetnek.

Java ME

A Java.net közösségen belül érhető el a Sun Java ME implementációjának forráskódja, annak a platformnak az új generációja, amely jelenleg több mint 1,5 milliárd telefonkészüléken biztosít sokoldalú mobil adatszolgáltatást. A Java ME részeként a TCK-keretrendszer nyílt forráskódja is elérhető, amely a Java ME kompatibilitási tesztjeinek alapjául szolgál. Az év végén a Sun további forráskódokat tesz közzé, ilyen lesz például a Java Device Test Suite keretrendszerének kódja.

Java EE

A Sun bejelentései között szerepel a GlassFish projekt forráskódjának  kettős nyílt forráskódú licencen alapuló közzététele. A CDDL licenc mellett a GlassFish projekt 2007 első negyedévében GPLv2 licenc keretében is elérhetővé válik. A második licenc révén leegyszerűsödik a GlassFish-kódok együttes használata és megosztása más GPL licenccel rendelkező közösségekkel. A Java technológia egyetlen közös licenc keretében történő közzétételével a fejlesztők immár könnyebben megoszthatják egymással a Java SE, EE és ME legfrissebb verzióit.

NetBeans és Sun fejlesztőeszközök

A Sun a forráskódot előre elkészített NetBeans IDE projekt formátumban teszi közre, ezzel is támogatva fejlesztői közösséget. A NetBeans integrált fejlesztőkörnyezetében (IDE) jelentősen leegyszerűsödnek a JDK-fejlesztés kezdeti lépései. A NetBeans IDE mellett a Sun elérhetővé teszi a Sun Studio fejlesztőkörnyezetet is a HotSpot virtuális gépben működő platformspecifikus natív programkód kifejlesztéséhez. A mobil és beágyazott eszközök (Mobile & Embedded) fejlesztőközösségének támogatására a NetBeans Mobility Pack érhető el.

Fejlesztői támogatás és szolgáltatások

A Sun a Java technológia és a Solaris operációs rendszer fejlesztőinek egy sor fejlesztői útmutatót, terméktámogatást és frissítéseket, valamint képzéseket kínál, amelyek a Sun Developer Services program keretében, az alkalmazások teljes életciklusára vonatkozóan – azaz a fejlesztéstől a telepítésig – jelentősen csökkentik az időszükségletet és a járulékos kockázatokat (http://developers.sun.com/services). A fejlesztők számára javasolt, hogy a http://developers.sun.com/register webhelyen történő regisztrálással csatlakozzanak az ingyenes Sun Developer Network fejlesztői hálózathoz.

Kulcsszavak: nyílt forráskód Java Sun

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az Ericsson és a Swisscom elindította az első európai kereskedelmi 5G hálózatot

Az Ericsson és Svájc legnagyobb telekommunikációs szolgáltatója, a Swisscom bekapcsolták Európa első nagyszabású, kereskedelmi 5G-hálózatát, támogatva a kereskedelemben kapható okostelefonokat. A hálózat és az ahhoz tartozó 5G szolgáltatások Svájc 54 városában érhetők el, köztük a legnagyobb lélekszámú településeken, Zürichben, Bernben, Genfben, Baselben, Lausanne-ban és Luzernben. 

2019. április 25. 17:30

Még a zavarba ejtő adatainkat sem töröljük a pendrive-jainkról azok kidobása előtt

A felhasználók előszeretettel helyeznek idegen, utcán talált, ismeretlen külső meghajtókat (memóriakártyákat, pendrive-okat) a számítógépükbe, pedig az ESET szakemberei szerint az ilyen USB-meghajtók könnyen tartalmazhatnak kártékony kódokat, kémprogramokat, sőt még az is elképzelhető, hogy éppen nekünk helyezték el azt csaliként. 

2019. április 25. 12:17

Egyre forróbbak az adatközpontok!

Egyre digitalizálódó, online életünk eredményeként szinte vég nélkül termeljük az információt. Az IDC prognózisa szerint a 2018-as 33 zettabájtról így 2025-re 175 zettabájtra nő majd a világszerte előállított adatok mennyisége. Egy zettabájt egytrillió gigabájtnak, vagyis 1021 bájtnak felel meg, és pár éven belül ennek közel kétszázszorosát fogjuk elérni, a növekvő tendencia pedig folytatódik. A tetemes adattömeget tárolni kell, nem beszélve az elemzéséről, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a gyakorlatban alkalmazható információkat nyerjünk ki.

2019. április 24. 16:29

A Dell EMC továbbfejleszti a világ legsikeresebb szerverportfólióját

A Dell EMC bejelentette a világ legsikeresebb szerverportfóliójának legújabb fejlesztéseit. A Dell EMC PowerEdge-szerverek megnövelt felügyeleti lehetőségeket, biztonságot, teljesítményt és skálázhatóságot kínálnak az ügyfelek mindennapi és nagy kapacitásigényű terheléseihez. A PowerEdge-szerverek és az OpenManage rendszerfelügyelet fejlesztései együttesen egy biztonságos, skálázható számítástechnikai platformot alkotnak, amely tökéletes alapot biztosít a felhő alapú, analitikai vagy szoftver alapú adatközponti kezdeményezéseknek. 

2019. április 23. 18:02

Magyar fejlesztés segítségével ismertetik meg a vállalatokkal a támadóikat

Újonnan kifejlesztett rendszernaplózási folyamatok segítik az IT-biztonsági eseménykezelés megelőző és felderítő képességét. Az egyre kiterjedtebb és kifinomultabb támadások már mesterséges intelligencia alapú módszereket alkalmaznak. Ezek hatványozottan növelik az elemzésre váró adatmennyiséget. A védekezéshez egyre több és pontosabb információra van szükség. Erre a megoldás a CTI (Cyber Threat Intelligence), amit Magyarországon fejlesztett ki a Black Cell, RevealedThreats néven. A platformot bűnüldözési és rendvédelmi szerveknek is ajánlják.

2019. április 23. 16:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel 50 millió forint EU-s támogatást kapott a MIDI Mobil ID Innovációs KFT.

2019. április 25. 11:05

2040-re már több elektromos autót helyeznek forgalomba, mint hagyományos járművet!

2019. április 17. 11:04

Van kedvenc webáruházad?

2019. április 9. 12:46

Elindult a jelentkezés a Nagy Digitális Kalandra

2019. április 2. 08:54
cloudappsportal.com