A Sun nyílt forráskódúvá teszi a Java technológiát

forrás Prim Online, 2006. november 15. 11:23
A Sun Microsystems, a Java technológia kifejlesztője és legfőbb támogatója bejelentette, hogy GNU Public License licenc (GPLv2) keretében nyílt forráskódúvá teszi a Java technológiát. Mostantól hozzáférhetőek a Java platform Standard Edition (Java SE) forráskódcsomagjának első elemei, illetve a Java Micro Edition (Java ME) implementációja. További részletek a http://www.sun.com/opensource/java címen érhetők el. A Sun emellett GPLv2 licenccel adja ki a Java platform Enterprise Edition (Java EE) változatát is. A Java EE eddig a GlassFish projekt (http://glassfish.dev.java.net) keretében CDDL-licenccel (Common Development and Distribution License) volt elérhető.
A mostani az egyik legnagyobb, a GPL licenc keretében biztosított, forráskód-közzététel (a GNU/Linux operációs rendszert ugyanezzel a licenccel terjesztik). Ezáltal nyílt forráskódúvá válik a piac egyik legjelentősebb és legátfogóbb szoftverfejlesztő platformja. A Java platformot támogató mintegy 3,8 milliárd készülék is a technológia ugrásszerű fejlődését és mind szélesebb körű elterjedését tükrözi. A Java technológia a különböző termékek, a mobiltelefonoktól kezdve az intelligens kártyákon át a nagyvállalati alkalmazásokig és szuperszámítógépekig terjedő, széles palettájához kínál egységes szoftverfejlesztő platformot. A Sun reményei szerint a Java szoftverek nyílt forráskódúvá tételével a Java-technológia még az eddigieknél is jobban behálózza majd mindennapi életünket.

Java SE

A Sun három jelentős szoftverkomponenst tett közzé, amellyel a Java.net közösségben folyamatosan zajló Sun Java SE alapú fejlesztői munkát kívánja támogatni. Ezek: a Java HotSpot technológia, a Java programnyelvi fordító (javac) és a JavaHelp szoftver. Az újrafordításra alkalmas JDK (Java Development Kit) megjelenése a Sun szerint 2007 első felében várható.

A HotSpot technológia a Sun Java virtuális gép (JVM) és a Java futásidejű környezet (JRE) azon alapeleme, amely a Java-programkódot az adott operációs rendszerekhez és processzor architektúrákhoz fordítja le, így a Java-szoftverek minden hardver- és szoftverkörnyezetben zökkenőmentesen futtathatók.

A javac fordító ellenőrzi a Java-forráskód helyességét, és a futtatáshoz megfelelő bájtkódot hoz létre.

A JavaHelp szoftver a JDK-t kiegészítő dokumentációs rendszer.

Az OpenJDK projekt első két eleme révén a fejlesztők kisebb módosításokat hajthatnak végre a fordítóprogramon, új programnyelvi funkciókkal kísérletezhetnek, tanulmányozhatják a világ egyik legjobb virtuális gépének felépítését, hibajavításokat végezhetnek, új memóriakezelési és fordítási algoritmusokat fedezhetnek fel és próbálhatnak ki, valamint a JVM-et új hardverarchitektúrákra és operációs rendszerekre is kidolgozhatják. Az OpenJDK projekt révén a fejlesztők közvetlenül befolyásolhatják a JDK további megvalósításait, és társaikkal, egy nyitott közösségen belül együttműködve, a Java-technológiával eddig érintetlen területekre merészkedhetnek.

Java ME

A Java.net közösségen belül érhető el a Sun Java ME implementációjának forráskódja, annak a platformnak az új generációja, amely jelenleg több mint 1,5 milliárd telefonkészüléken biztosít sokoldalú mobil adatszolgáltatást. A Java ME részeként a TCK-keretrendszer nyílt forráskódja is elérhető, amely a Java ME kompatibilitási tesztjeinek alapjául szolgál. Az év végén a Sun további forráskódokat tesz közzé, ilyen lesz például a Java Device Test Suite keretrendszerének kódja.

Java EE

A Sun bejelentései között szerepel a GlassFish projekt forráskódjának  kettős nyílt forráskódú licencen alapuló közzététele. A CDDL licenc mellett a GlassFish projekt 2007 első negyedévében GPLv2 licenc keretében is elérhetővé válik. A második licenc révén leegyszerűsödik a GlassFish-kódok együttes használata és megosztása más GPL licenccel rendelkező közösségekkel. A Java technológia egyetlen közös licenc keretében történő közzétételével a fejlesztők immár könnyebben megoszthatják egymással a Java SE, EE és ME legfrissebb verzióit.

NetBeans és Sun fejlesztőeszközök

A Sun a forráskódot előre elkészített NetBeans IDE projekt formátumban teszi közre, ezzel is támogatva fejlesztői közösséget. A NetBeans integrált fejlesztőkörnyezetében (IDE) jelentősen leegyszerűsödnek a JDK-fejlesztés kezdeti lépései. A NetBeans IDE mellett a Sun elérhetővé teszi a Sun Studio fejlesztőkörnyezetet is a HotSpot virtuális gépben működő platformspecifikus natív programkód kifejlesztéséhez. A mobil és beágyazott eszközök (Mobile & Embedded) fejlesztőközösségének támogatására a NetBeans Mobility Pack érhető el.

Fejlesztői támogatás és szolgáltatások

A Sun a Java technológia és a Solaris operációs rendszer fejlesztőinek egy sor fejlesztői útmutatót, terméktámogatást és frissítéseket, valamint képzéseket kínál, amelyek a Sun Developer Services program keretében, az alkalmazások teljes életciklusára vonatkozóan – azaz a fejlesztéstől a telepítésig – jelentősen csökkentik az időszükségletet és a járulékos kockázatokat (http://developers.sun.com/services). A fejlesztők számára javasolt, hogy a http://developers.sun.com/register webhelyen történő regisztrálással csatlakozzanak az ingyenes Sun Developer Network fejlesztői hálózathoz.

Kulcsszavak: nyílt forráskód Java Sun

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A konténer a leggyengébb láncszem a biztonságban

A konténerek hatékonyabbá teszik a vállalatok szoftverfejlesztési és működési folyamatait, ezért egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Biztonság szempontjából ugyanakkor kihívást jelentenek, egy friss felmérés szerint ugyanis az IT-döntéshozók ezeket a megoldásokat tartják a leggyengébb láncszemnek a céges informatikai infrastruktúra védelménél. A SUSE szakértői szerint a megfelelő konténerfelügyeleti platform segítséget nyújt a biztonság fenntartásában.

2019. augusztus 14. 13:19

Nincs több türelem GDPR ügyekben

Egy évvel a GDPR türelmi idejének lejárta után nem lesz olyan be nem jelentett adatvédelmi incidenssel kapcsolatos ügy, amelyben nem szab ki bírságot a NAIH – mondta Péterfalvi Attila hatósági elnök a Deloitte MeetingRequest podcastjében. A 2018. május 25-én élesedett jogszabály miatt minden vállalatnak érdemes kiemelten figyelnie arra, hogy teljesítse a jogalkotók elvárásait. 

2019. augusztus 13. 09:12

A Barion felkészült a PSD2 erős ügyfélhitelesítésre Magyarországon

Szeptember 14-én hazánkban is életbe lép a PSD2 EU direktíva részeként az erős ügyfélhitelesítésre (SCA) vonatkozó szabályozás, mely alapjaiban változtatja meg az online bankkártyás fizetések menetét. A Barion az online fizetési szolgáltatók közül Magyarországon elsőként és egyelőre egyedüliként kapta meg a két nagy nemzetközi kártyatársaság megfelelőségi tanúsítványát. Ezzel biztosítva online fizetési rendszerének zavartalan működését az erős ügyfélhitelesítési szabályozás bevezetését követően is.

2019. augusztus 12. 17:38

Néhány éven belül mindenkinek lehet digitális identitása?

Virtuális “énünkkel” szinte minden olyan ügyet elintézhetnénk - akár egy okostelefonon is - , amelyhez eddig ügyfélszolgálatra kellett menni. Ez nem utópia vagy túlzás, a jogi és a technológiai keretek is adottak ahhoz, hogy az eddig papíron zajló, döntően személyes megjelenést igénylő ügyintézést áttereljük a digitális térbe.

2019. augusztus 12. 12:27

Felkészültek az egyetemek: új IT rendszerrel várják a tanév indulását

Új informatikai rendszert vezetett be 15 hazai egyetem. A csaknem 4 milliárd forintos EU-projektnek köszönhetően a felsőoktatási intézmények hatékonyabban tudnak működni.

2019. augusztus 9. 16:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás