Lezárult a nemzetközi programozóverseny közép-európai regionális döntője

OTS - Cégvonal, 2006. november 21. 10:00
2006. november 17-19. között - immár harmadik alkalommal - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) került megrendezésre az ACM  ICPC(Assiociation for Computing Machinery International Collegiate Programming Contest) nemzetközi programozóverseny közép-európai regionális döntője.
A versenyt először 1970-ben rendezték meg a texasi Baylor egyetem helyi rendezvényeként, és azóta a világ legnagyobb programozóversenyévé nőtte ki magát: idén 84 országból több mint 5600 csapat nevezett be rá. A 2007 tavaszán, Tokióban megrendezésre kerülő döntőben a világ 75 legjobb csapata vehet részt. A közép-európai regionális döntő lebonyolítását az előző évekhez hasonlóan a Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete (MAVE) segítette, a verseny helyszíne a BME Hallgatói Számítógép Központja (HSZK) volt. A szükséges szervereket a BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszéke biztosította, a technológiai háttér zavartalan működéséért Golda Bence és a HSZK munkatársai feleltek. A rendezvény szakmai támogatója a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).  A két főszervező az előző évekhez hasonlóan idén is Benedek Balázs és Haidegger Tamás volt.

Az idei regionális döntőben 63 csapat vett részt, amelyek tagjai a környező országokból: Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, valamint Magyarországról érkeztek. A meghívott csapatok a saját egyetemi és országos válogató versenyeken legjobban szereplők közül kerültek ki. 2006. október 29-én négy helyszínen párhuzamosan rendezték meg a magyar országos előválogatót. A központi helyszín a BME-n volt, a szervezési munkákat szintén a MAVE segítette. Az országos nyertes a 45 induló csapatból az ELTE egyik egysége lett, megelőzve négy BME-s társaságot.

A verseny szabályai mindhárom fordulóban megegyeznek: a háromfős csapatoknak 5 óra áll rendelkezésükre a 8-12 angol nyelven megfogalmazott algoritmuselméleti feladat megoldására. A megoldásokat egy külön erre a célra készített számítógépes rendszeren keresztül kell beküldeniük, amely azonnal ellenőrzi ezek helyességét. Azonban minden csapatnak csak egyetlen számítógép áll rendelkezésére, ez tovább nehezíti a versenyzők dolgát. A cél minél több feladatot minél rövidebb idő alatt helyesen megoldani, ugyanis a feladatbeadásig eltelt időt is figyelembe veszik az értékeléskor. A csapatok az esetleges versennyel kapcsolatos kérdéseiket is ezen a
rendszeren keresztül tehetik fel a zsűrinek.

A 31. regionális döntő november 17-én délután kezdődött a regisztrációval. Másnap 10 órakor került sor a hivatalos megnyitó ünnepségre a BME E épületében. Dr. Péceli Gábor, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja és az NJSZ elnöke köszöntötte a vendégeket. A versennyel párhuzamosan megrendezésre kerülő 2. Közép-európai Innovációs Találkozó keretében ezután a Holografika Kft. és a Graphisoft Zrt. képviselőinek ismeretterjesztő előadásai hangzottak el. 12 és 13 óra között a BME R épületében próbaversenyre került sor, amelynek során a versenyzők megismerkedhettek a feladat beadására és belső kommunikációra szolgáló keretrendszerrel. A délután során dr. Schmideg Iván professzor, illetve a Morphologic Kft. és a SZTAKI képviselői további érdekes témákról tartottak előadásokat. November 20-án reggel pontosan 9 órakor kezdődött a verseny. Az automatizált kiértékelő-rendszernek köszönhetően a csapatok edzői és kísérőtanárai a számukra fenntartott különteremben folyamatosan nyomon követhették a verseny állását. A feladatokat idén is dr. Marx Dániel, a zsűri vezetője dolgozta ki.

Vasárnap este a Hotel Milleniumban került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra. Az első helyen a varósi egyetem egyes számú csapata végzett (Warsaw Eagles), 10 példát oldottak meg helyesen a 11-ből a rendelkezésre álló öt óra alatt. A varsói egyetem másik két csapata futott be még a dobogóra, azonban a szabályok értelmében (egy egyetemről csak egyetlen csapat juthat tovább) az első és a 4. helyezett wroclawi egyetem (UniWroc1) csapata utazhat tavasszal Tokióba a döntőre. A legeredményesebb magyar csapat az ELTE egyes számú egysége volt (A), akik a 12. helyezést érték el. A legjobb BME-s csapat 16. lett.

Az eseményről bővebb információ
Kulcsszavak: verseny BME

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Facebook-nak ki kell fizetni az 1,2 milliárdos büntetést Magyarországnak

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Facebook Ireland Ltd. jogsértő magatartást tanúsított azzal, hogy szolgáltatását éveken át ingyenesen hirdette. Bár a fogyasztóknak a szó szoros értelmében nem kell díjat fizetniük a szolgáltatás igénybevételéért, azonban megadott és felhasználói aktivitásukból nyert adataik jelentős üzleti hasznot generálnak a vállalkozás számára, tehát tulajdonképpen adatainkkal fizetünk a szolgáltatásért. A GVH rekordméretű, 1.2 milliárd Ft összegű bírságot szabott ki a Facebook-ra, az esetet Dr. Bitai Zsófia reklámjogász elemzi. 

2019. december 13. 18:56

MKB Karácsonyi Gyermekgála

December 15-én, vasárnap délelőtt már 22. alkalommal szervezi meg a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) az MKB Karácsonyi Gyermekgálát, amelynek programja idén is a klasszikus, karácsonyi hangulatot idéző mesebalett, „A diótőrő” Csajkovszkijtól. A kezdetek óta közel 27 000 gyermek részesülhetett már ebben a maradandó élményben.

2019. december 13. 17:18

Hátrány helyett esély: hallássérülteket tanít kódolni a Microsoft

Az informatika és a digitalizáció új lehetőségeket nyit. A digitális képességek, azon belül is a programozás a legpiacképesebb tudás, amely a hátránnyal élők előtt is új távlatokat nyit. A Microsoft és a Digitális Tudásért Alapítvány kezdeményezése hallássérültek előtt tárja föl a digitális jövőt.

2019. december 13. 15:40

A félautomatizálás az új varázsszó a logisztikában

Mit tesz egy logisztikai szolgáltató, ha egy fontos megrendelője másnaptól 50%-al több árut tárolna a raktárában, és gyorsabb kiszolgálási sebességet vár el? A helyzetét csak tetézi a munkaerőhiány, a változást pedig tovább motiválja a folyamatok során előforduló hibalehetőségek százalékos arányának javítási igénye. 

2019. december 13. 13:35

Stabil és tovább növekszik a BILK Logisztikai Központ kihasználtsága

10 200 m2 raktár és irodaterület, továbbá 6 000 m2 szabadtéri tároló terület bérletének további 3 évre szóló meghosszabbításáról kötött a napokban bérleti szerződést a BILK Logisztikai Nyrt. Az idén ezzel együtt összesen 13 900 m2 terület bérletének a meghosszabbítására történt megállapodás, míg további 6500 m2 raktár- és irodaterület új partner részére került értékesítésre. 2019-ben a logisztikai központ 10 százalékára, összesen csaknem 20,5 ezer m2 területre történt bérleti tranzakció.

2019. december 13. 11:47

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23
online sportfogadás