Lezárult a nemzetközi programozóverseny közép-európai regionális döntője

OTS - Cégvonal, 2006. november 21. 10:00
2006. november 17-19. között - immár harmadik alkalommal - a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME) került megrendezésre az ACM  ICPC(Assiociation for Computing Machinery International Collegiate Programming Contest) nemzetközi programozóverseny közép-európai regionális döntője.
A versenyt először 1970-ben rendezték meg a texasi Baylor egyetem helyi rendezvényeként, és azóta a világ legnagyobb programozóversenyévé nőtte ki magát: idén 84 országból több mint 5600 csapat nevezett be rá. A 2007 tavaszán, Tokióban megrendezésre kerülő döntőben a világ 75 legjobb csapata vehet részt. A közép-európai regionális döntő lebonyolítását az előző évekhez hasonlóan a Magyar Villamosmérnök- és Informatikushallgatók Egyesülete (MAVE) segítette, a verseny helyszíne a BME Hallgatói Számítógép Központja (HSZK) volt. A szükséges szervereket a BME Számítástudományi és Információelméleti Tanszéke biztosította, a technológiai háttér zavartalan működéséért Golda Bence és a HSZK munkatársai feleltek. A rendezvény szakmai támogatója a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT).  A két főszervező az előző évekhez hasonlóan idén is Benedek Balázs és Haidegger Tamás volt.

Az idei regionális döntőben 63 csapat vett részt, amelyek tagjai a környező országokból: Ausztriából, Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból, Szerbiából, Szlovákiából, Szlovéniából, valamint Magyarországról érkeztek. A meghívott csapatok a saját egyetemi és országos válogató versenyeken legjobban szereplők közül kerültek ki. 2006. október 29-én négy helyszínen párhuzamosan rendezték meg a magyar országos előválogatót. A központi helyszín a BME-n volt, a szervezési munkákat szintén a MAVE segítette. Az országos nyertes a 45 induló csapatból az ELTE egyik egysége lett, megelőzve négy BME-s társaságot.

A verseny szabályai mindhárom fordulóban megegyeznek: a háromfős csapatoknak 5 óra áll rendelkezésükre a 8-12 angol nyelven megfogalmazott algoritmuselméleti feladat megoldására. A megoldásokat egy külön erre a célra készített számítógépes rendszeren keresztül kell beküldeniük, amely azonnal ellenőrzi ezek helyességét. Azonban minden csapatnak csak egyetlen számítógép áll rendelkezésére, ez tovább nehezíti a versenyzők dolgát. A cél minél több feladatot minél rövidebb idő alatt helyesen megoldani, ugyanis a feladatbeadásig eltelt időt is figyelembe veszik az értékeléskor. A csapatok az esetleges versennyel kapcsolatos kérdéseiket is ezen a
rendszeren keresztül tehetik fel a zsűrinek.

A 31. regionális döntő november 17-én délután kezdődött a regisztrációval. Másnap 10 órakor került sor a hivatalos megnyitó ünnepségre a BME E épületében. Dr. Péceli Gábor, a Villamosmérnöki és Informatikai Kar dékánja és az NJSZ elnöke köszöntötte a vendégeket. A versennyel párhuzamosan megrendezésre kerülő 2. Közép-európai Innovációs Találkozó keretében ezután a Holografika Kft. és a Graphisoft Zrt. képviselőinek ismeretterjesztő előadásai hangzottak el. 12 és 13 óra között a BME R épületében próbaversenyre került sor, amelynek során a versenyzők megismerkedhettek a feladat beadására és belső kommunikációra szolgáló keretrendszerrel. A délután során dr. Schmideg Iván professzor, illetve a Morphologic Kft. és a SZTAKI képviselői további érdekes témákról tartottak előadásokat. November 20-án reggel pontosan 9 órakor kezdődött a verseny. Az automatizált kiértékelő-rendszernek köszönhetően a csapatok edzői és kísérőtanárai a számukra fenntartott különteremben folyamatosan nyomon követhették a verseny állását. A feladatokat idén is dr. Marx Dániel, a zsűri vezetője dolgozta ki.

Vasárnap este a Hotel Milleniumban került sor az ünnepélyes eredményhirdetésre és díjkiosztóra. Az első helyen a varósi egyetem egyes számú csapata végzett (Warsaw Eagles), 10 példát oldottak meg helyesen a 11-ből a rendelkezésre álló öt óra alatt. A varsói egyetem másik két csapata futott be még a dobogóra, azonban a szabályok értelmében (egy egyetemről csak egyetlen csapat juthat tovább) az első és a 4. helyezett wroclawi egyetem (UniWroc1) csapata utazhat tavasszal Tokióba a döntőre. A legeredményesebb magyar csapat az ELTE egyes számú egysége volt (A), akik a 12. helyezést érték el. A legjobb BME-s csapat 16. lett.

Az eseményről bővebb információ
Kulcsszavak: verseny BME

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Leáldozott az emeltdíjas hívásokkal való visszaéléseknek?

Se szeri se száma azoknak az eseteknek, amikor valaki furcsa számokról hívást kap, és ezeket felvéve a telefonszámlája az egekbe szökik. Az alapvető óvatosság mellett, – hogy ne fogadjunk olyan hívásokat, amik egzotikus országhívószámokról érkeznek – mostantól a törvény is véd bennünket. Az ilyen csaló hívások számlái ugyanis a jövőben a szolgáltatót terhelik – hívja fel a figyelmet a téma két szakértője, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda és dr. Bocsák Attila ügyvéd. 

2020. július 12. 15:10

Új területeken hódít a DIGIMobil

Újabb 32 településen tette elérhetővé mobil telekommunikációs szolgáltatásait a DIGI, így összesen már 579 városban és községben tesztelhetik a DIGIMobil szolgáltatást a cég ügyfelei.

2020. július 12. 12:07

Digitális képességekkel a munkanélküliség ellen

A digitális képességek fejlesztése lehet a leghatékonyabb módja, hogy olyan embereket segítsünk vissza a munka világába, akik a közelmúltban valamilyen okból kiszorultak a munkaerőpiacról. A hátrányos helyzetű álláskeresőket karolja fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Incorpora projektje, amelyhez a Microsoft Magyarország is csatlakozott – digitális kompetenciafejlesztő tréninggel.

2020. július 12. 10:03

Kezd újraindulni az élet a járműiparban

Komoly következményekkel járt a koronavírus miatti leállás, amelyhez hasonlót még a 2008-as gazdasági világválság idején sem tapasztalt a járműipar. A COVID-19 nem várt kihívások elé állította az autógyárak beszállítóit is; fennmaradásuk érdekében gyorsan alkalmazkodniuk kellett az új helyzethez. Már megkezdődött a fellendülés, igaz a cégek teljes kapacitásának visszaállásáig még hosszú hónapokat kell várni.

2020. július 11. 14:55

A virtuális tárgyalóban is fontos a személyesség

Sokan fognak visszatérni a munkahelyükre a járvány után, de még többen lesznek azok, akik továbbra is a távolból, vagy részben távolról fognak dolgozni – ez derül ki a Microsoft friss, már a járvány után készített, globális felméréséből. Az elmúlt hónapok tapasztalatai azt bizonyították: minél személyesebb és életszerűbb a találkozás a virtuális térben, annál hatékonyabb az értekezlet. A Teams sci-fi-be illő fejlesztésekkel siet az új ügyféligények elébe.

2020. július 11. 11:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás