DAT 2006 és a digitális kreatív iparágak

Kovács Attila, 2006. november 21. 14:12
"A digitális kreatív iparágak szerepe Magyarországon" mottóval került sorra ma Budapesten a DAT 2006 konferencia. A rendezvényen idén már 16. alkalommal vitatták meg teendőiket és lehetőségeiket e gazdasági húzóágazat meghatározó szereplői, a magyar és idegen nyelvű digitális tartalmak alkotói, terjesztői, valamint felhasználói. A szervező Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ), valamint tagszervezetei, szakmai partnerei az Nemzeti Fejlesztési Terv 2. kapcsán emlékeztettek: az informatika és a digitális tartalmak előállítása a fejlett gazdaságok növekedésének meghatározó tényezője, amely egyszerre növeli a hatékonyságot és bővítheti az értékteremtő foglalkoztatást.
Az idei tanácskozás központi témája a digitális kreatív iparágak (a kreativitáson alapuló tartalomipari ágak) magyarországi helyzetének elemzése és megvitatása volt. A hazai kreatív iparágak teljesítménye ma már meghaladja a GDP 10-11 %-át, az összes foglalkoztatottak száma 300 ezer főre becsülhető. Nemzetközi összehasonlításban a hazai kreatív iparágak teljesítménye alapján Magyarország az EU tagországok élmezőnyében foglal helyet.

A megjelent mintegy 130 résztvevő összesen 29 előadást és egy kerekasztal-beszélgetést hallgatott meg. Az eseményt Szlankó János (KFKI), a MATISZ elnöke nyitotta meg, a házigazda nevében pedig Straub Elek, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója üdvözölte a megjelenteket. Kijelentette, ma már az országban 3 és 4 millió közötti számú ember használja az internetet. Hangsúlyozta, jelentős lesz a közeljövőben a Magyar Telekomnál a tartalom irányába történő elmozdulás. Rab Árpád, az ITTK kutatója a digitális tartalomipar magyarországi fejlődési irányairól szóló előadásában többek között az alábbi megállapításokat tette: a tartalomipar három fő ága: audiovízuális ipar, nyomtatott kiadványok, elektronikus publikációk; magyar nyelvű publikációkkal nem lehet kilépni a nemzetközi porondra; számunkra a fejlesztések elsődleges kulcsterületei: szoftverfejlesztés, online internetes és mobil játékpiaci termékek, földrajzi információs (GIS) rendszerek. Az előadó az időről időre megismételt mérések fontosságát is kiemelte. A plenáis ülés zárásaként Magyar Bálint, a Fejlesztéspolitikai Tanácsadó Testület alelnöke beszélt a kreatív ipar NFT 2-beni lehetőségeiről.

A délutáni előadások 6 szekcióban (versenyképes tartalomipar 1 és 2, gazdaság-vezérelt informatikai szakképzés, látványtárak/múzeumok, befogadó információs társadalom, könyvtárak digitális világa) kerültek sorra. "Versenyképes tartalomipar - versenyképes gazdaság" című előadásában Hámori Ferenc (Magyar Telekom) egyebek mellett utalt rá, hogy a szélessávú infrastruktúra elterjedésének általánossá válása minden eddiginél kedvezőbb új lehetőségeket kínál a tartalomipar fejlődéséhez, új tartalomszolgáltatások megjelenéséhez. Hozzátette: a versenyképesség záloga a folyamatos innováció. Az innovációs képesség kialakítására és fenntartására államilag támogatott eszközök is állnak a tartalomipari vállalkozások rendelkezésére.
Kulcsszavak: konferencia MATISZ

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Johannesnek nincs több kérdése

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

2019. december 16. 20:42

125 millió 25 televíziónak

Huszonöt televízió kap közel 125 millió forintos támogatást a rendszeresen jelentkező hírműsorok, közéleti és kulturális magazinműsorok készítését támogató pályázat második fordulóján. E heti ülésén – többek között – erről döntött a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa. A grémium ezen kívül a Keszthely 93,4 MHz közösségi használatára a Mária Rádió szolgáltatóját hirdette ki a pályázat nyertesének, továbbá nyilvántartásba vette egy szombathelyi és egy szentesi frekvencia pályázati felhívását. A testület elfogadta a négy társszabályozó szakmai szervezet félévi beszámolóit is.

2019. szeptember 18. 19:53

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

Négyéves a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szélessávú szolgáltatásokat összehasonlító portálja, a Szélessáv.net, amely az elmúlt egy évben 211 kihelyezett mérőeszközzel több mint 1,3 millió mérést végzett el. Ezzel kapcsolatban a hatóság egy reprezentatív felméréséből az is kiderült, hogy 2018-ban az internetezők – 58 százaléka – leginkább az otthoni internetes telefonálásra panaszkodott, amit a videotelefonálásra (56%) és az online filmnézésre (52%) vonatkozó elégedetlenség követett.

2019. augusztus 19. 09:35

Gyorsabb lesz a net néhány baranyai iskolában

Közel féltucat baranyai iskolában lesz nagysebességű internetkapcsolat ősztől a Vannet technológiájával. Az állami fejlesztési program célja a digitális tananyagok elterjesztése és az oktatási célú WIFI-hálózatok elérése.

2019. július 15. 10:33

A Balatonra is megérkezett az 5G

A Vodafone Magyarország számára kiemelten fontos a balatoni régió, így a szolgáltató az utóbbi években folyamatosan fejleszti hálózatát a térségben. 

2019. június 2. 13:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás