A biztonsági fenyegetések 2007-es tízes listája

forrás Prim Online, 2006. december 2. 10:28
A McAfee közzétette a McAfee Avert Labs adataira alapozott, a 2007-es évre vonatkozó biztonsági fenyegetések top tízes listáját, amely több mint 217 000 különböző ismert és több ezer eddig azonosítatlan fenyegetést tartalmaz. Ebből világosan látszik, hogy a hivatásos és szervezett bűnözők egyre nagyobb számban terjesztik rosszindulatú programjaikat.
A McAfee Avert Labs által előre jelzett top tízes biztonsági fenyegetések a következők, nem feltétlenül veszélyességük sorrendjében:

  • A népszerű online szolgáltatásokat – mint amilyen az eBay – megcélzó, hamis belépési oldalakkal dolgozó, jelszavak lopására szakosodott weboldalak számának növekedése.
  • A spamek, különösen a sávszélességet jelentős mértékben lecsökkentő képes spamek száma további növekedést mutat.
  • A webes videómegosztás népszerűsége elkerülhetetlenné teszi, hogy a hackerek az MPEG fájlokat célozzák meg a rosszindulatú kódok terjesztésének eszközeként.
  • A mobileszközök egyre „okosabbá” válásával, valamint azáltal, hogy egyre gyakrabban rendelkeznek netes kapcsolattal, a mobiltelefont célzó támadások egyre elterjedtebbek lesznek.
  • A nem kívánatos kereskedelmi programok (Potentially Unwanted Programs – PUP) növekedésével a reklámprogramok is csatlakoznak a főáramhoz.
  • Az identitáslopás és az adatvesztés továbbra is napirenden maradnak – ezen bűncselekmények gyökere általában a számítógéplopásokban, a biztonsági másolatok elvesztésében és a megfertőzött információs rendszerekben keresendő.
  • A hackerek által kedvelt botok és automatizált feladatokat ellátó egyéb programok növekedése várható.
  • Visszatérnek a meglévő fájlokat módosító rosszindulatú programok és vírusok.
  • A rootkitek száma a 32-bites platformokon növekedni fog, csakúgy, mint az ezek elleni védelmet és orvoslást nyújtó eszköztár.
  • A sérülékenységek továbbra is aggodalomra adnak majd okot, amit csak növel a sérülékenységek feketepiaci keresettsége.

„A számítógépek rövid időn belül mindennapi életünk lényeges és alapvető részévé váltak, ezáltal rendkívüli lehetőségek nyíltak a rosszindulatú programok íróinak a pénzszerzésre” – mondja Jeff Green, a McAfee Avert Labs termékfejlesztési vezető alelnöke. „A kifinomultabb technikák térnyerésével az egyszerű felhasználók számára egyre nehezebb beazonosítani és elkerülni a rosszindulatú programfertőzéseket.”

2006 júliusában a McAfee bejelentette az adatbázisában szereplő kétszázezredik fenyegetéssel szembeni védelem hivatalos közzétételét. A vállalat 2006. január 1. óta körülbelül ötvenezer új fenyegetéssel bővítette adatbázisát, az ismert fenyegetések száma az év végére meghaladhatja a kétszázhuszonötezret is. A jelenlegi tendenciákat figyelembe véve a McAfee arra számít, hogy 2007 végére az azonosított fenyegetések száma eléri a háromszázezret, bizonyítva ezzel növekedési potenciálját.
Kulcsszavak: security McAfee

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ultraszéles gaming képernyő az AOC-tól

A képernyő-specialista AOC piacra dobja a 88,98 cm (35 hüvelyk) képátlójú AOC AGON AG353UCG modellt, amely a követező generációs AGON 3 sorozat tagja és a széles körben elismert AG352UCG6 ultraszéles monitor továbbfejlesztett változata. 

2020. február 24. 15:01

Újabb termékek a Dell Technologies kínálatában

A Dell Technologies új peremhálózati megoldásokat jelentett be, melyek segítenek a vállalatoknak feldolgozni és értékes információvá alakítani a legváltozatosabb helyekről származó, több milliárd eszközben rejlő adathalmazt. A bővített portfólió olyan innovációkat tartalmaz mint a kompakt edge szerver, egy kisméretű moduláris adatközpont, továbbfejlesztett telemetriafelügyelet és egy streamelemző platform.

2020. február 24. 09:24

A Cisco megjósolta mi várható 2023-ra

A Cisco legújabb Annual Internet Report előrejelzése szerint 2023-ra a világ mobilkapcsolatainak több mint 10%-át teszik majd ki az 5G kapcsolatok, amelyek átlagos sebessége 575 Mbp/s lesz, vagyis 13-szor gyorsabb, mint egy átlagos mobil kapcsolat. Ez a teljesítmény lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (AI), valamint a különböző IoT-alkalmazások elterjedését, beleértve többek között az önvezető autókat, az okosvárosokat és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközöket. 

2020. február 23. 10:51

Rangos díjat kapott az Epson két nyomtatója

A Seiko Epson Corporation bejelentette, hogy a Surecolor SC-P7500 és a Surecolor SC-P9500 nagy formátumú nyomtatói nyertek az iF Design Award 2020 versenyen, amelyet a hannoveri iF International Forum Design GmbH rendez.

2020. február 22. 11:00

Társasjáték a biztonságos internetért

A biztonságos internet megteremtésében kiemelt prioritás, hogy már a legkisebbek is tisztában legyenek az online tér kockázataival és azzal, hogy milyen módon kerülhetik el a rájuk leselkedő veszélyeket. A Biztonságos Internet Napján a Microsoft Magyarország olyan offline társasjátékot mutatott be, amely játékos módon tanítja meg a gyerekeket arra, hogyan kell biztonságosan közlekedni a virtuális térben.

2020. február 20. 17:44

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03
online sportfogadás