Ösztöndíj diákoknak: A jövő Nobel-díjas fizikusa

forrás Prim Online, 2006. december 9. 13:00
“A jövő Nobel-díjas fizikusa” címmel ösztöndíjat hirdet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézete és a Pázmány-Eötvös Természettudományi Információs Alapítvány. A kezdeményezés célja az ország tehetséges középiskolai tanulóinak ösztönzése a kutatói pálya választására. Az ösztöndíj értéke a 2007-2008-as tanév során összesen 1 millió forint, amelyet a legjobb pályamunkát benyújtó, az ELTE Fizika BSc szakára első helyen jelentkező középiskolás nyerhet el.  A pályázat beadási határideje 2007. május 31.
Lehetőség a világszínvonalú kutatómunkára

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézete a magyar fizikusnevelés legfontosabb műhelye, az elmúlt évszázad során számos kiválóságot adott hazánk és a világ tudományának. Az ELTE TTK az egyetemi rangsorok alapján ma Magyarország legtehetségesebb hallgatóit képzi a természettudományos, műszaki és informatikai képzést folytató egyetemi karok közül. A Fizikai Intézet végzős fizikus hallgatóinak vannak a legszélesebb lehetőségei doktori témájuk kiválasztására, vagy kutatóként való elhelyezkedésre a hazai és külföldi multinacionális vállalatok és bankok hazai kutatási egységeinél. A hallgatókat az ország legkiválóbb fizika professzorai oktatják, akik közül eddig tízen szerepeltek a Mindentudás Egyetemének programjában.
 
Az utóbbi évtizedek gazdasági-társadalmi változásai megnehezítették, hogy a legtehetségesebb fiatalok a kutatói pályát válasszák, és a tudomány nagy és fontos kérdéseivel foglalkozzanak. Európai Uniós csatlakozásunkkal hazánk visszaintegrálódott a fejlett országok közösségébe, mely a következő évtizedekben megteremti a most felnövekvő nemzedék számára annak a lehetőségét, hogy hazánkban világszínvonalú kutatómunkát végezzen, és tehetsége révén elnyerje a világ legfontosabb tudományos elismerését, a Nobel-díjat.

Kiből lehet a jövő magyar Nobel-díjas fizikusa?

Fontos, hogy a hallgatók és tudósok e kiválósági centruma maga is előremutató célokat tűzzön ki ebben a folyamatban. Ennek első lépése az ELTE Fizikai Intézet és a Pázmány-Eötvös Természettudományi és Információs Alapítvány részéről indított kezdeményezés. „A jövő Nobel-díjas fizikusa” ösztöndíj célkitűzése, hogy felkeltse a kutatói pálya iránti érdeklődést a pályaválsztás előtt álló diákok körében, és motiválja őket már az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt. Az ösztöndíjra jelentkezni egy tudományos kutatási tervvel, vízióval, ötlettel lehet, amelynek témája a fizika, illetve határterületei, mint például az informatika, a biológia és a kozmológia. A pályamunka legyen rövid, tömör és lényegretörő, maximum 3 oldal terjedelemben vázoljon egy elképzelt tervet arra vonatkozóan, hogy a pályázó milyen tudományos téma iránt érdeklődik, a természet mely titkát szeretné felderíteni, milyen kutatást szeretne végezni, amiért egyszer majd akár Nobel díjat kaphat.

A beérkező pályaműveket az ELTE Fizikai Intézet professzoraiból álló bizottság olvassa és bírálja el. A legjobb pályamunkát benyújtó diák összesen 1 millió forint értékű ösztöndíjat kap a 2007/2008-as tanév során. A pályázatnak legkésőbb 2007. május 31.-ig meg kell érkeznie az Alapítvány címére, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.
A pályázat benyújtásának feltételei a http://fizika.elte.hu honlapon találhatók.

Sajtóközlemény
Kulcsszavak: tudomány oktatás ELTE

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megállapodott a Vodafone és az AMCNI

Fontos hazai és nemzetközi sportmérkőzéseket és a legkedveltebb ismeretterjesztő és szórakoztató csatornák tartalmait élvezhetik továbbra is zavartalanul a Vodafone Magyarország televíziós előfizetői, mert az AMC Networks International ("AMCNI ") népszerű hazai csatornái a Sport1, Sport2, AMC, Spektrum, Spektrum Home, TV Paprika, Minimax, JimJam, FilmCafe, FilmMania megmarad a szolgáltató televíziós előfizetői kínálatában. A két cég megállapodott a terjesztési szolgáltatás hosszútávú folytatásáról. 

2022. október 3. 20:01

Új klímatechnológiai befektetési alap jön létre

A portugáliai Lisszabonban megrendezett szeptemberi esemény, a The Business Booster keretein belül bejelentették, hogy a Santander Asset Management (Santander AM) és az EIT InnoEnergy összefogásával új kockázati tőkealapot hoznak létre, amelyen keresztül a jövőben az energiaátállást segítő induló vállalkozásokat kívánják támogatni.

2022. október 3. 18:22

Már nincs messze, hogy kriptovalutában kapjuk a jutalompontokat

A kereskedelem régóta jól bevált marketingeszközei a vásárlások után járó jutalompontok, hűségpontok, kuponok. Hamarosan azonban könnyen lehet, hogy a matricák és vonalkódos cetlik helyett kriptovalutát kaphatnak majd az emberek. Legalábbis ezen dolgozik a Crypto Chip Token (BVC) csapata, felhasználva az elérhető legmodernebb blokklánctechnológiát és a nagyforgalmú webshopon történő tesztelés lehetőségét.

2022. október 3. 16:47

Miért éri meg NVMe SSD-re váltaniuk a vállalatoknak és a tartalomgyártóknak?

A digitális átállással világszerte exponenciálisan nő a használatban lévő technológiai eszközök száma és az online tevékenység mértéke, különösen a felhőben. Ezzel a növekedéssel párhuzamosan erősödik a digitális szolgáltatások iránti kereslet, valamint az igény a nagyobb adatfeldolgozási teljesítményre és a fejlettebb adattárolási protokollokra, hiszen a kezelt adatmennyiség bővülése fokozódó nyomást gyakorol az üzleti környezetre. 

2022. október 3. 15:01

A nyár végével sincs megállás a lakossági klíma-piacon

Nincs idő pihenésre a nyári főszezon után a klímás cégeknél – folyamatosan érkeznek a megrendelések annak ellenére, hogy betört az országba a hideg időjárás. A szakemberek arra számítanak, hogy egész ősszel érkeznek majd megkeresések és sokan már téli telepítéseket is beírtak a naptárba. A jelenség kialakulásában többek között a rezsiárak emelkedésének és a kedvezményes H tarifának van szerepe.

2022. október 3. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38