Sun Rock processzor 16 maggal

Széll Zoltán, 2006. december 9. 20:13
A Sun következő generációs nagy teljesítményű processzora – ’Rock’ kódnéven ismert – 16 CPU magot tartalmaz és az év vége előtt „tape out” (gyártásra kész) fázisba kerül. A Sun ezzel a szerverprocesszor kategóriában a magok számát tekintve megelőzi a két legnagyobb mikroprocesszor gyártót (Intel és AMD), valamint az IBM-et.
A Sun Rock kódnevű lapka kétszer több magot tartalmaz, mint a 2005-ben kibocsátott UltraSparc T1 generáció. Az utóbbi ’Niagara’ néven is ismert. A hír szerint a Sun Rock mikroprocesszor tervezői december 31.-én tesznek pontot a munka végére és a lapka ezen a napon lesz gyártásra kész (tape out) állapotban.

A 16 magos Rock processzor határkő a Sun mikroprocesszorainak történetében. Bár az új processzor 2007 elején már gyártható lesz, tömeggyártása csak 2007 második felében indul és az első Rock alapú szerverek valamikor 2008-ban érkeznek, öt évvel azután, hogy a Sun a processzor terveit először publikálta.

A Sun a processzor, illetve a mag architektúrájára és teljesítményére vonatkozóan még nem hozott nyilvánosságra semmiféle adatot. Teljesítményére csak abból lehet következtetni, hogy a legerősebb szerverekben használják majd. A 2008-ban bemutatkozó Rock olyan processzorokkal találja szembe magát a piacon mint az AMD négymagos Opteron, a Intel négymagos ’Tukwila’ Itanium és az IBM kétmagos Power6. Látható, hogy a magok számát tekintve egyik nagy processzorgyártó lapkái sem versenyezhetnek a Rock processzorral. Ezen a téren mindössze az Azul Systems előzi meg a 48 magos Vega CPU-val, amelyet elsősorban a Java alkalmazásokhoz fejlesztettek.
Kulcsszavak: szerver processzor Sun

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC összállította ünnepi ajándékkalauzát

Legyen szó ambiciózus vagy alkalmi játékosokról, felfedezőkről, stratégiai lángelmékről, kalandorokról vagy profi e-sportolókról: Az AOC monitorai fokozzák a játékkalandot, így ideális társat jelentenek az ünnepi időszakban. Íme az AOC ajándékkalauza.

2023. december 6. 17:41

Tippek a biztonságos online karácsonyi vásárláshoz

Évről évre egyre nagyobb az e-kereskedelmi üzletek forgalma a novemberi és decemberi időszakban. Ilyenkor több százezres nagyságrendben vásárolnak termékeket a fogyasztók, ami akár 35 százalékos növekedést is jelenthet az év többi időszakához képest. Ez a növekedés nem csak az online kereskedőknek jelent jó lehetőséget, de a kiberbűnözőknek is, hiszen számukra a több vásárló több célpontot jelent. A BlueVoyant kiberbiztonsági vállalat szakértői összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat ahhoz, hogy a vásárlók biztonságban tudhassák pénzüket és adataikat.

2023. december 6. 16:04

Fókuszban a kiberbiztonság: Célegyenesben az új követelményekre való felkészülés

A kiberbiztonsági törvény számos cég számára új követelményeket támaszt az elektronikus információs rendszereik üzemeltetésével kapcsolatban. Az érintett szervezeteknek 2023 végéig maradt idejük felkészülni, hogy megfeleljenek az új szabályoknak. 

2023. december 6. 14:29

Komoly kötelezettségekkel járnak a cégek számára az új kiberbiztonsági szabályok

A NIS2 irányelv magasabb szintre emelte a korábbi uniós kiberbiztonsági szabályozást és számos új kötelezettséget vezetett be. Az irányelv szabályainak túlnyomó részét már átültették a magyar jogba, így a jövő év folyamán 2500-3000 hazai közép- és nagyvállalatnak kell a szigorú szabályoknak megfelelni, továbbá az ellátási láncuk biztonságát megteremteni – emelte ki dr. Szabó Gergely Gábor, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners Ügyvédi Iroda szabályozási ügyekért felelős vezető ügyvédje.

2023. december 5. 20:31

Kiemelten kezeli a KKV-k hálózati biztonságát a Zyxel

A Zyxel Networks, a világ egyik vezető biztonságos és felhőalapú hálózati megoldásokaz szállító vállalata, egy különleges promóciót indított, melynek keretében a vásárlók egy erőteljes teljesítményű tűzfalat kapnak ajándékba. Mostantól minden hároméves UTM GOLD biztonsági licenc vásárlása mellé jár egy USG FLEX tűzfal is. A promóció 2023. december 31-ig érvényes, és a hivatalos Zyxel forgalmazókon keresztül vásárolt UTM GOLD licenszekre vonatkozik.

2023. december 5. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

December 15. éjfélig lehet nevezni Az Év Honlapja pályázatra!

2023. december 5. 10:06

A magyar cégek fele nem tud pályázni EU-s támogatásokra

2023. november 30. 10:01

Mutatunk 10 tippet, amivel kivédhetjük a csalásokat a Black Friday és a Cyber Monday idején

2023. november 21. 19:10

Tovább erősíti magyarországi jelenlétét a világ egyik vezető szoftverfejlesztő vállalata

2023. november 16. 14:27