Épül a világ egyik legnagyobb DRAM gyártó komplexuma

Széll Zoltán, 2006. december 10. 19:23
Az Elpida Memory és Powerchip Semiconductor Corporation (PSC) bejelentette, hogy együtt közös vállalatot alapítottak, amelynek feladata nagy sebességű DRAM lapkák tömeggyártása lesz. Ennek érdekében megkezdték a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártó komplexumának építését.
Az új gyár Taiwan Központi Tudományos Parkjában (CTSP) épül fel és tervezett teljes kapacitása 240000 darab 12 hüvelykes szilíciumszelet/hónap. Más szavakkal: amikor a gyár majd teljes kapacitással üzemel, havonta 240000 darab szilíciumszelet feldolgozására lesz képes. A két a vállalat abban is megegyezett, hogy a következő generációs DRAM gyártás-technológiát közösen fejleszti.

 Mind a két vállalat kiváló pozícióban van a DRAM piacon, és a DRAM iparban. Az új komplexum teljes költsége eléri az 1,2 milliárd dollárt. A PSC-nek az újtól nem messze már épül egy 12 hüvelykes DRAM gyára. A vállalat emberi erőforrásokat is áthelyez az Elpida céggel közös gyárba, ahol a két cég szakemberei közösen fejlesztik a következő generációs DRAM gyártás technológiát.

 A CTSP-ben felépülő Elpida és PSC Taiwan JV (közös vállalat) négy 12 hüvelykes DRAM gyártó üzemet foglal magába, amelyek együttes kapacitása 240000 szilíciumszelet/hónap. Jelenleg az első üzem építése közel áll a befejezéshez - kapacitása 60000 darab szilíciumszelet/hónap - ahol az ú.n. „tiszta- szoba” üzembe-helyezése ebben a hónapban megkezdődött.

 A jövő év második negyedében helyezik üzembe a gyártó berendezéseket és a litográfiai rendszereket. A DRAM lapkák gyártása 70nm-es technológiával a harmadik negyedévben indul. Az üzem kezdeti kapacitása 30000 darab 12 hüvelykes szilíciumszelet/hónap.

 A négy üzem együttes területe 196000m2. Egy üzem kezdeti kapacitása 30000 szilíciumszelet/hónap, maximális kapacitása 60000 szilíciumszelet/hónap. A teljes gyár – 4 üzem együtt - maximális kapacitása 240000 szilíciumszelet/hónap. A DRAM lapkák tömeggyártása 2007. harmadik negyedévben indul.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érik a forradalom az alkalmazásfejlesztésben

Az IT-szektorban tomboló munkaerőhiány nem új keletű probléma: miközben jelenleg az USA-ban közel 1 millió betöltetlen pozíció van a területen, a hazai GDP csaknem 20%-át adó digitális gazdaság a kivándorlással, a kisadózó vállalkozásokat érintő szigorításokkal és az alapfokú oktatás kapcsolódó hiányosságaival küzd. Mindezt tetézi a járvány alatt pánikszerűen felpörgő digitalizációs igény, hiszen nagyságrendileg ötször több megrendelés érkezik manapság a fejlesztő cégekhez. 

2022. október 4. 17:08

Angliában is zöldülnek az ingatlanok

A tervek szerint 2022. év végén adják át az Egyesült Királyság első, a UK Green Building Council (UKGBC) nettó zéró károsanyagkibocsátási keretrendszere alapján tervezett kereskedelmi ingatlanát, a The Forge-ot. A mintegy 13 ezer négyzetméteres klímabarát épületegyüttesben az elérhető legmodernebb intelligens épületmenedzsment és energiagazdálkodási megoldásokat alkalmazzák majd az üzemeltetéskor, de már az építés során sikerült 25 százalékkal csökkenteni a CO2 kibocsátást egy hasonló volumenű beruházáshoz képest.

2022. október 4. 12:41

Innováció mentén szakad ketté a hazai vállalati szektor

Az RnD Strategy Kft. közösen a Kantar – Hoffman nemzetközi piackutató céggel az elmúlt 20 év legátfogóbb innovációs kutatását végezte el 2022 júliusában. A kutatás a soft kvóta régióra és fő nemzetgazdasági ágazatokra vonatkozva zajlott; ezek a mezőgazdaság, az ipar, a kereskedelem és a szolgáltatás.

2022. október 2. 14:18

Több év kihagyás után sem lehetetlen visszatérni a munkaerőpiacra

Több éves kihagyás után gyakran egy konferenciahívás elindítása sem magától értetődő a munka világába visszatérők számára, megkopik a szakmai és nyelvtudás. Ebben segít a Morgan Stanley Return to Work – Lendülj újra munkába! programja, amelyet hetedik éve hirdet meg Budapesten a globális pénzintézet. A 16 hetes képzés azoknak segít, akik legalább egy év kihagyás után szeretnének visszatérni a munkaerőpiacra. A programra 2022. október 30-ig lehet jelentkezni.

2022. október 2. 11:51

Tajvani eszközökkel innoválják a magyar energiaipart

A világ egyik vezető ipari informatikai berendezéseket gyártó és fejlesztő vállalata, a tajvani székhelyű Moxa szeptemberben legnagyobb magyarországi partnereihez látogatott, hogy bemutassák legújabb fejlesztéseiket, amelyeket elsősorban a transzformátor-alállomásokon keletkezett igények és a megújuló energiaforrások egyre szélesebb körű elterjedése inspirált.

2022. október 1. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jól szerepeltek a magyar diákok a juniorok informatikai diákolimpiáján

2022. szeptember 26. 18:20

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2022. szeptember 21. 13:46

Hatalmas siker a tudományos Európa Bajnokságon

2022. szeptember 19. 18:00

’Az Év Honlapja’ pályázat 21. alkalommal keresi a legjobb honlapokat, applikációkat és digitális megoldásokat

2022. szeptember 7. 11:38