Oroszország: harc a vadprivatizációiban elvesztegetett vagyon visszaszerzéséért

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 13. 08:13
Oroszországban hol nyíltabb, hol meg - ezúttal - burkoltabb formában folytatódik a kormány harca a kilencvenes évek vadprivatizációiban elvesztegetett vagyon visszaszerzéséért. A legújabb: az AFK Sistema vegyes konglomerátum vette meg az országos távközlési holding, a Szvjazinveszt 25 százalékát plusz egy részvényét két magánszemély, az Egyesült Államokban élő Leonard Blavatnik és a moszkvai illetőségű Viktor Vekszelberg befektetési alapjától.
Az eladók kedden megerősítették az eladás tényét, azzal, hogy 1,3 milliárd dollárt kaptak a részesedésükért. A piaci elemzők hétfőn 1,4 milliárd dollárhoz közeli árat valószínűsítettek. Az AFK Sistema részesedése vétójogot ad, de a cég "Kreml-barát" társaságként ismeretes, írta a Reuters hírügynökség hétfőn.

A Szvjazinveszt 75 százaléka mínusz egy részvénye állami tulajdonban van. A Szvjazinveszthez tartozik a legnagyobb moszkvai vezetékes szoltáltató, az MGTS 28 százaléka, továbbá hét körzeti szolgáltató és a távolsági beszélgetésekre monopólummal rendelkező Rostelecom. Az AFK Sistema távközlési részlege, a Comstar hat körzeti szolgáltatót vásárolt már Oroszországban tavaly október óta, és az MGTS 67 százalékát is megszerezte, piaci vásárlásokkal.

A Szvjazinveszt negyedét 1997-ben Soros György vásárolta meg, de 2004-ben az általa fizetett ár harmadáért, 625 millió dollárért eladta a Blavatnik-Vekszelberg-féle társaságnak. Soros akkor úgy nyilatkozott, hogy "ez volt életem legrosszabb befektetése".

A Szvjazinveszt jövőjéről számtalan híresztelés terjed Moszkvában. Annyi bizonyos, hogy az orosz kormány régóta halogatja a további privatizációt, amelyre az AFK Sistema-Comstar az egyik fő várományos, legalábbis e társaság saját korábbi közlése szerint. Lehet, hogy a Szvjazinveszt holdingot egyesítik a leányvállalataival, és a csoportban 51 százalékig terjedő részt tartana meg a kormány. De az is lehet, hogy nem privatizálják tovább a Szvjazinvesztet: erre az eshetőségre is célzott German Gref orosz gazdasági miniszter még a nyár végén.

Az AFK Sistemát pedig a maga részéről a Deutsche Telekommal is hírbe hozták: sajtójelentések szerint szóba került, hogy az AFK Sistema átadja orosz távközlési érdekeltségeit a Deutsche Telekomnak, és cserébe akár 20 százalékot is kaphatna a német távközlési cégből, amely a legnagyobb Európában. A német gazdasági miniszter azonban november végén azt mondta, hogy tudomása szerint nem zajlanak ilyen tárgyalások.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kihirdették a „Digitális Esély 2019” pályázat nyerteseit

Az SAP Hungary és a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács idén hatodik alkalommal támogatja hátrányos helyzetű fiatalok infokommunikációs képzését. A „Digitális Esély” pályázat keretében 2019-ben 7 non-profit szervezet között 7,8 millió forintot osztottak szét innovatív, előremutató helyi kezdeményezések megvalósítására.

2019. december 10. 19:03

Optimistább cégvezetők, erősödő beruházási szándék

A Rentasystem immár hatodikkal alkalommal volt kíváncsi a KKV-k és a nagyvállalatok IT és egyéb eszköz-beruházásaira és azok finanszírozási hátterére. A tavalyi évhez hasonlóan továbbra is stagnálnak az IT beruházások, a tartós bérleti konstrukció azonban óriási növekedésnek indult.

2019. december 10. 18:22

Így működik a gyakorlatban az agilis munkamódszer

Talán ez lehetett az agilis munkamódszer egyik kiindulópontja. De hogyan lehet több emeletnyi embert egy multis környezetben csapattá kovácsolni? Valójában kevés multinak célja, hogy összeültesse a nem egy projekten dolgozókat, hogy létrehozzon egy környezetet, ahol mindenki mindenkivel beszél. Pedig óriási előnyökkel jár, ha így tesz. 

2019. december 10. 12:40

Mobilbank-projekt nyert a WirtschaftsWoche versenyén

A svájci Cler Banknál kialakított okostelefonbank-koncepció érdemelte ki a WirtschaftsWoche német gazdasági hetilap Best of Consulting díját „Stratégia” kategóriában. Ezzel a digitalizációs projekttel a Horváth & Partners - amely Magyarországon IFUA Horváth & Partners néven működik - immár kilencedik alkalommal került be a legjobb német tanácsadó cégek közé.

2019. december 10. 11:35

A KPMG kiterjeszti együttműködését a Microsofttal

Az új KPMG innovációk többségéhez a Microsoft felhő és mesterséges intelligencia megoldásai adják majd az alapot, segítve a KPMG ügyfeleit a jobb és precízebb döntéshozatalban, a termelékenység növelésében és nagyobb költséghatékonyság elérésében.

2019. december 10. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

2019. november 26. 11:05

Önvezető autós parkolás először Magyarországon!

2019. november 18. 14:23

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07
online sportfogadás