Oroszország: harc a vadprivatizációiban elvesztegetett vagyon visszaszerzéséért

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 13. 08:13
Oroszországban hol nyíltabb, hol meg - ezúttal - burkoltabb formában folytatódik a kormány harca a kilencvenes évek vadprivatizációiban elvesztegetett vagyon visszaszerzéséért. A legújabb: az AFK Sistema vegyes konglomerátum vette meg az országos távközlési holding, a Szvjazinveszt 25 százalékát plusz egy részvényét két magánszemély, az Egyesült Államokban élő Leonard Blavatnik és a moszkvai illetőségű Viktor Vekszelberg befektetési alapjától.
Az eladók kedden megerősítették az eladás tényét, azzal, hogy 1,3 milliárd dollárt kaptak a részesedésükért. A piaci elemzők hétfőn 1,4 milliárd dollárhoz közeli árat valószínűsítettek. Az AFK Sistema részesedése vétójogot ad, de a cég "Kreml-barát" társaságként ismeretes, írta a Reuters hírügynökség hétfőn.

A Szvjazinveszt 75 százaléka mínusz egy részvénye állami tulajdonban van. A Szvjazinveszthez tartozik a legnagyobb moszkvai vezetékes szoltáltató, az MGTS 28 százaléka, továbbá hét körzeti szolgáltató és a távolsági beszélgetésekre monopólummal rendelkező Rostelecom. Az AFK Sistema távközlési részlege, a Comstar hat körzeti szolgáltatót vásárolt már Oroszországban tavaly október óta, és az MGTS 67 százalékát is megszerezte, piaci vásárlásokkal.

A Szvjazinveszt negyedét 1997-ben Soros György vásárolta meg, de 2004-ben az általa fizetett ár harmadáért, 625 millió dollárért eladta a Blavatnik-Vekszelberg-féle társaságnak. Soros akkor úgy nyilatkozott, hogy "ez volt életem legrosszabb befektetése".

A Szvjazinveszt jövőjéről számtalan híresztelés terjed Moszkvában. Annyi bizonyos, hogy az orosz kormány régóta halogatja a további privatizációt, amelyre az AFK Sistema-Comstar az egyik fő várományos, legalábbis e társaság saját korábbi közlése szerint. Lehet, hogy a Szvjazinveszt holdingot egyesítik a leányvállalataival, és a csoportban 51 százalékig terjedő részt tartana meg a kormány. De az is lehet, hogy nem privatizálják tovább a Szvjazinvesztet: erre az eshetőségre is célzott German Gref orosz gazdasági miniszter még a nyár végén.

Az AFK Sistemát pedig a maga részéről a Deutsche Telekommal is hírbe hozták: sajtójelentések szerint szóba került, hogy az AFK Sistema átadja orosz távközlési érdekeltségeit a Deutsche Telekomnak, és cserébe akár 20 százalékot is kaphatna a német távközlési cégből, amely a legnagyobb Európában. A német gazdasági miniszter azonban november végén azt mondta, hogy tudomása szerint nem zajlanak ilyen tárgyalások.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A munkahely elhelyezkedése a legfontosabb, amikor állást keresünk

Hogyan befolyásolja az álláskeresésünket és munkahely választásunkat a lakhelyünk? A Profession.hu friss felmérésének válaszadóinak 69,4 százalékával előfordult már, hogy csak azért nem jelentkeztek egy állásra, mert hosszú időt vett volna igénybe az ingázás a munkahely és az otthonuk között. Az állásportál most egy szerencsés álláskereső rezsijét és lakbérét egy teljes évre átvállalja egy budapesti új építésű társasházban, így segítve a könnyebb elhelyezkedést.  

2020. január 24. 11:10

Ezekre a techológiai trendekre érdemes most figyelnie cégvezetőként!

2020 talán minden eddiginél nagyobb kihívások elé állítja a magyar vállalkozásokat a digitalizáció terén, hiszen a technológia soha nem látott ütemben alakítja át a vállalatok működését. Akár kisvállalkozásról, akár közepes méretű- vagy nagyvállalatról van szó, az aktuális tech trendekkel minden cégvezetőnek érdemes tisztában lennie. Ennek érdekében az itthon nagyvállalati szoftverek fejlesztésével foglalkozó Stylers Group informatikai cégcsoport szakértője egy csokorba gyűjtötte azokat a technológiai megoldásokat, melyek várhatóan meghatározók lesznek a vállalatok digitális transzformációja terén 2020-ban.

2020. január 23. 18:05

HONOR szelfikutatás: Az európaiak évente közel 600 szelfit készítenek magukról

A Honor okostelefon márka Európa több országában készített kutatása alátámasztja, hogy a szelfik népszerűsége továbbra is töretlen. A márka folyamatos fejlesztéseinek középpontjában a kamerák fontos helyen szerepelnek, a szelfikamerákon keresztül is igyekszik támogatni a felhasználókat a vizuális történetmesélésben és az önkifejezésben. A szelfikutatáson keresztül pedig igyekszik még jobban megismerni a felhasználói igényeket és a szelfizés aktuális trendjeit.

2020. január 23. 13:12

Folyamatos növekedés a mobilfizetésben

Az előző évhez viszonyítva 2019-ben is tovább növekedett a mobilparkolási és mobilfizetéssel megváltott autópálya-matrica, HU-GO TopUp és viszonylati jegy tranzakciók száma. A 2019. június 3-án elindított közlekedési mobiljegyet az első hét hónapban már (2019. június 3 - 2019. december 31. között) közel 100 ezer alkalommal vették igénybe a felhasználók. A 2014-ben elindított Nemzeti Mobilfizetési Rendszeren országosan elérhető szolgáltatásokat már 2,6 millióan használják.

2020. január 23. 11:58

Accenture kutatás: Innovációs szakadék hátráltatja a növekedést

Miközben a vállalatvezetők többsége megbízik jelenlegi informatikai (IT) rendszerében, sokan mégsem nem tudják elérni azt az innovációs szintet, amely ösztönözné a növekedést és növelné az árbevételt – állapította meg az Accenture globális tanulmánya.

2020. január 23. 10:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás