Oroszország: harc a vadprivatizációiban elvesztegetett vagyon visszaszerzéséért

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 13. 08:13
Oroszországban hol nyíltabb, hol meg - ezúttal - burkoltabb formában folytatódik a kormány harca a kilencvenes évek vadprivatizációiban elvesztegetett vagyon visszaszerzéséért. A legújabb: az AFK Sistema vegyes konglomerátum vette meg az országos távközlési holding, a Szvjazinveszt 25 százalékát plusz egy részvényét két magánszemély, az Egyesült Államokban élő Leonard Blavatnik és a moszkvai illetőségű Viktor Vekszelberg befektetési alapjától.
Az eladók kedden megerősítették az eladás tényét, azzal, hogy 1,3 milliárd dollárt kaptak a részesedésükért. A piaci elemzők hétfőn 1,4 milliárd dollárhoz közeli árat valószínűsítettek. Az AFK Sistema részesedése vétójogot ad, de a cég "Kreml-barát" társaságként ismeretes, írta a Reuters hírügynökség hétfőn.

A Szvjazinveszt 75 százaléka mínusz egy részvénye állami tulajdonban van. A Szvjazinveszthez tartozik a legnagyobb moszkvai vezetékes szoltáltató, az MGTS 28 százaléka, továbbá hét körzeti szolgáltató és a távolsági beszélgetésekre monopólummal rendelkező Rostelecom. Az AFK Sistema távközlési részlege, a Comstar hat körzeti szolgáltatót vásárolt már Oroszországban tavaly október óta, és az MGTS 67 százalékát is megszerezte, piaci vásárlásokkal.

A Szvjazinveszt negyedét 1997-ben Soros György vásárolta meg, de 2004-ben az általa fizetett ár harmadáért, 625 millió dollárért eladta a Blavatnik-Vekszelberg-féle társaságnak. Soros akkor úgy nyilatkozott, hogy "ez volt életem legrosszabb befektetése".

A Szvjazinveszt jövőjéről számtalan híresztelés terjed Moszkvában. Annyi bizonyos, hogy az orosz kormány régóta halogatja a további privatizációt, amelyre az AFK Sistema-Comstar az egyik fő várományos, legalábbis e társaság saját korábbi közlése szerint. Lehet, hogy a Szvjazinveszt holdingot egyesítik a leányvállalataival, és a csoportban 51 százalékig terjedő részt tartana meg a kormány. De az is lehet, hogy nem privatizálják tovább a Szvjazinvesztet: erre az eshetőségre is célzott German Gref orosz gazdasági miniszter még a nyár végén.

Az AFK Sistemát pedig a maga részéről a Deutsche Telekommal is hírbe hozták: sajtójelentések szerint szóba került, hogy az AFK Sistema átadja orosz távközlési érdekeltségeit a Deutsche Telekomnak, és cserébe akár 20 százalékot is kaphatna a német távközlési cégből, amely a legnagyobb Európában. A német gazdasági miniszter azonban november végén azt mondta, hogy tudomása szerint nem zajlanak ilyen tárgyalások.

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Elkészült a tömeg-lélegeztetőrendszer prototípusa az Óbudai Egyetemen

Teljesült az ARDS betegek hatékony gyógyításához szükséges tömeg-lélegeztetőrendszer fejlesztése az Óbudai Egyetemen. A berendezés lehetővé teszi egyszerre 5-10-20 vagy akár még több ember lélegeztetését is, valamint kórházi környezeten kívül, ad-hoc táborokban, csarnokokban üzemeltethető, kórházi infrastruktúra hiányában is védi az egészségügyi dolgozókat. A projekt megvalósítása sok súlyos állapotú koronavírusos fertőzött életének megmentését teheti lehetővé világszerte. 

2021. április 23. 11:12

Taroltak a Corvinus diákjai az IAB Hungary szakdolgozat-pályázatán

Megszületett az IAB Hungary összevont, 2019-2020-as Legjobb szakdolgozat a digitális marketingről pályázatának eredménye.

2021. április 23. 09:59

Vezetőváltás a hazai Siemensnél

2021. május 1-jétől Jeránek Tamás veszi át a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját. Dale A. Martin tizenegy, kiemelkedően sikeres év után, alapos előkészítést követően, saját döntésére köszön el a vállalattól.

2021. április 22. 18:09

Napelemes rendszerek: így spórolhat villanyszámláján velük

A 0 forintos villanyszámla és a napelemek használata évtizedeken keresztül olyan dolog volt, amiről a legtöbben csak álmodoztak, ám ahogy egyre elterjedtebb a technológia, olcsóbbá is vált, a legújabb napelemes állami támogatásokkal pedig jóval kedvezőbben juthatunk hozzá. Cikkünk megmutatja, miért érdemes most váltani!

2021. április 22. 16:44

Világszerte egyedülálló beszédfelismerő rendszert fejlesztettek

A Nextent Informatika Zrt. által vezetett konzorcium a Széchenyi 2020 „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” (GINOP 2.2.1) című felhívásra 2017-ben benyújtott pályázatával 607,63 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült. A kutatás-fejlesztési projekt célja a magyar call centerek számára készült hangbányászati rendszer nemzetköziesítése volt, intonált kifejezések azonosítására alkalmas technológia kifejlesztésével. A megvalósításban részt vett az Xdroid Kft., a SCI-Hálózat Zrt., és a Szegedi Tudományegyetem is.

2021. április 22. 14:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05