Ígéretes új memóriachipeken dolgozik az IBM, a Macronix és a Qimonda

Széles Csongor, 2006. december 13. 10:03
A képérzékelők pixelszáma jelentősen nő, és bár ez többé nem jelent komoly előnyt főleg a kompakt digitális fényképezőgépeknél, mindenképpen komoly igényeket támasztanak a nagyobb kapacitású és gyorsabb, nem-felejtő memóriachipek iránt. Nem-felejtő memóriachipet használnak a népszerű memóriakártyák gyártásához, ugyanis a számítógép memóriájától eltérően ennek nincs szüksége áramellátásra, így nagyon sokáig megőrzik az adatokat. Az IBM, a Macronix és a Qimonda egy új típusú memóriát mutatott be, amely potenciális utódja lehet a flash típusú memóriának.
Az új "fázisváltó" chipek rendkívül kis méretűek lesznek, és emellett sebességük ötszázszorosa lesz a jelenlegi flash memóriáknak, ráadásul feleannyit fognak fogyasztani. De a konkurrencia sem alszik: a Sharp is bejelentette az új generációs nem-felejtő memóriachipjeinek terveit, amely a jelenleg kapható flash memóriáktól százszor gyorsabbak. Bár egyelőre jó sokat kell várni az új technológiára, a gyártók - ha minden jól megy - csak a következő évtizedben hozzák forgalomba az ígéretes újítást.

Ez nagy fejlődést jelenthet nemcsak az asztali számítógépek, a digitális archívumok, hanem a digitális fényképezés szempontjából is, hisz a zársebességet nem számítva a sorozatfelvételek készítésének egyik legnagyobb korlátja épp a kis puffer, valamint a relatíve lassú memóriachipek. Az sem mindegy, hogy egy hosszabb kiránduláson mekkora energiát használ el a fényképezőgép a képfájlok írásakor, ugyanis a kevesebb áramfelvétel több fényképet jelent. Szinte mindennyian voltunk kínos helyzetben amiatt, hogy lemerült az fényképezőgépünk akksija. Reméljük, hogy mihamarabb beérik a technológia és a következő étvtizedben gyakorlat lesz az, ami ma még ígéret csupán: a jó felbontású kép "kis helyen" is elfér.

Az érdeklődők megnézhetik a videóbemutatót itt.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kiszivárogtak az orosz Yandex keresőmotor forráskódjai

Egy korábbi alkalmazott kiszivárogtatta a világ 4. legnagyobb keresőmotorjának forráskódjait, köztük annak 1922 rangsorolási tényezőjét. Feltételezések szerint politikai indokok vezethették a kiszivárogtatót.

2023. január 30. 11:27

Az UltiMaker bemutatta az új S7 3D nyomtatót

Az új UltiMaker S7 nyomtató a gyártó díjnyertes S-szériájára épít, azonban integrált Air Manager búrát és rugalmas nyomtatótálcát kapott.

2023. január 28. 15:51

Az AOC bemutatja a nagy teljesítményű P3 üzleti monitorcsaládot

A kijelzőspecialista AOC bejelenti a professzionális P3 termékcsaládot, amely hét új monitort tartalmaz három különböző méretben (a 24 hüvelyk/60,4 cm képátlójú 24P3CW, 24P3CV és 24P3QW modelleket, a 27 hüvelyk/68,6 cm képátlójú Q27P3CW, Q27P3CV és Q27P3QW modelleket, valamint a 34 hüvelyk/86,4 cm képátlójú ultraszéles CU34P3CV modellt). 

2023. január 27. 17:04

A Zyxel multi-gigabites intelligens menedzselt switche felkészíti a jövőre a KKV-hálózatokat

A biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások szállítója, a Zyxel Networks piacra dobta új XMG1930 sorozatú Multi-Gigabites Lite-L3 Smart Managed Switch eszközét. Az XMG1930 sorozat a kis- és középvállalkozások, rendszerintegrátorok, felügyelt szolgáltatók és kisebb internetszolgáltatók számára kínál ideális megoldást a WiFi 6, WiFi 6E és WiFi 7 által támasztott növekvő sávszélesség-igények kielégítésére.

2023. január 27. 11:19

Az új, okosabb Lenovo oktatási megoldások inspirációt jelentenek a tanulás jövőjének

A Lenovo a Future of Education Technology Conference (FETC) 2023 konferencián jelentette be új hardver-, szoftver- és szolgáltatási megoldásait, amelyek célja, hogy a világon bárhol inspirálják és lehetővé tegyék a tanulást. A Lenovo legújabb oktatási portfóliója új, Windows 11 vagy ChromeOS operációs rendszert futtató laptopokat tartalmaz, amelyek úgy alakítottak ki, hogy segítsék a diákokat és a tanárokat a hibrid tanulás következő szintjén. 

2023. január 26. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak ‘Az Év Honlapja’ 2022 díjazottjai!

2023. január 27. 09:47

Látássérülteknek fejlesztett eszköz nyerte az LG versenyének fődíját

2023. január 26. 14:02

Közeleg a 31. Magyar Innovációs Nagydíj felhívás beadási határideje

2023. január 16. 18:51

A Bullitt műholdas szolgáltatása lefedettlenség esetén is biztosítja az üzenetküldést

2023. január 9. 15:46