Megkezdte működését Európa legnagyobb szuperszámítógépe

Széll Zoltán, 2006. december 13. 16:10
A francia Bull cég bejelentette, hogy a CCRT-nél (Center for Research and Technology Computing, Franciaország) üzembe helyezték Európa legnagyobb és a világ ötödik legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépét, amelynek átlagos teljesítménye több mint 43 TFLOPS. Az Itanium 2 processzor alapú szuperszámítógépet a Bull mérnökei tervezték és építették.
A CCRT tagjai a szuperszámítógép hatalmas teljesítményét tudományos és ipari számításokhoz használják olyan területeken, mint a repülés- energia-, élet- és környezet-kutatás.

Az új CCRT szuperszámítógép Bull NovaScale szerverekből felépített fürt. A NovaScale szerverek kétmagos Intel Itanium 2 processzoron alapulnak. A teljes rendszer 848 feldolgozó csomópontot és 26 I/O és rendszer adminisztráció csomópontot tartalmaz. Minden egyes csomópont négy kétmagos Intel Itanium 2 processzort foglal magába. A rendszer HPC platformon keresztül működik, amelyet a Bull az új környezethez optimalizált és olyan jellemzőket foglal magába, mint a Linux operációs rendszer, a ’Master’ rendszeradminisztrációs szoftver, az Intel fejlesztő-környezet és a Lustre fájl-rendszer.

A NovaScale szerverek a nagy sávszélességű InfiniBand hálózaton (Voltaire szállította) keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Az adattároló infrastruktúra – szintén a Bull tervezte és integrálta – 420TB merevlemez tároló kapacitást biztosít.

A szuperszámítógép teljesítménye a jövőben a következő generációs Intel Itanium processzorokkal tovább fokozható. A rendszer teljesítményét 2008.-ban a Montvale Itanium 2 processzorral 100 TFLOPS-ra, majd két évvel később a Poulson Itanium processzorral 1PFLOPS-ra növelik.

A CCRT szuperszámítógép rendszeres, üzemszerű használata 2007 elején kezdődik.
Kulcsszavak: szuperszámítógép Bull

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Így válassza ki a megfelelő vezeték nélküli technológiát

A vezeték nélküli technológia ma már az emberek és a vállalkozások mindennapi életének szerves részét képezi. Csakúgy, mint mondjuk az elektromosság esetében, akkor döbbenünk rá a vezeték nélküli technológia fontosságára, amikor probléma adódik a hálózatunkkal. Éppen ezért most minden eddiginél fontosabb, hogy a szervezetek úgy alakítsák vezeték nélküli megoldásaikat, hogy azok megfeleljenek az üzletük sajátos igényeinek és elvárásainak.

2023. március 29. 11:21

A Kingston FURY tovább színesíti a DDR5 termékcsalád megjelenését

A memóriatermékek és technológiai megoldások terén globális piacvezető Kingston Technology Company, Inc. nagy teljesítményű memóriatermékeket gyártó részlege, a Kingston FURY fehér hőelosztóval ellátott modellekkel egészítette ki díjnyertes Kingston FURY DDR5 memóriamodul-családját, még több lehetőséget biztosítva azok számára, akik minden szempontból kiemelkedő rendszert kívánnak építeni.

2023. március 28. 15:04

Új Dell eszközök hibrid munkavégzéshez

A Dell Technologies bemutatta legújabb üzleti portfólióját, amely a hibrid munkavégzéshez nyújt a végfelhasználóknak megoldásokat. 

2023. március 28. 11:21

Kkv-kra szabott vállalatirányítási rendszert mutatott be az SAP

A GROW with SAP célzottan kis- és középvállalkozások számára kínál felhőalapú vállalatirányítási rendszert, amely gyorsaságot, kiszámíthatóságot és folyamatos innovációt tesz lehetővé. A gyorsan üzembe helyezhető GROW with SAP ügyfeleit ugyanazok a jó gyakorlatok segítik, amelyek a világ iparági vezetőit is támogatják döntéseikben.

2023. március 27. 20:06

Itt az AGON 5 gaming monitor legújabb tagja

Az AGON by AOC bemutatja az AGON 5 gamer monitor sorozat következő modelljét. A 31,5 hüvelykes (80 cm) AGON AG325QZN/EU Fast VA panellel rendelkezik, amely villámgyors 240 Hz frissítési rátával képes üzemelni. 

2023. március 25. 13:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak a digitális marketingről szóló legjobb szakdolgozatok

2023. március 27. 12:43

Az Alzánál egyszerűbb lett az áruvisszaküldés és a reklamáció

2023. március 21. 09:59

Töretlennek tűnik a csaló e-mailek és SMS-ek terjedése – van megoldás

2023. március 14. 20:32

IT Akadémiát indított a BME VIK és a Qualysoft

2023. március 9. 14:08