Móron és környékén is az Albacomp fejlesztheti a szélessávú internetes hálózatot

forrás Prim Online, 2006. december 18. 14:51
Az Albacomp újabb régióban – ezúttal a Móri Többcélú Kistérségi Társulás területéhez tartozó településeken – több mint 600 háztartás számára kezdi meg még ez év decemberében a szélessávú internet-kapcsolat bekötését lehetővé tevő informatikai hálózat kiépítését. A mintegy nettó 168 millió forint értékű beruházás a második nagy értékű kivitelezői munka, amelyről rövid időn belül a vállalat nyílt közbeszerzési tender győzteseként írhatott alá szerződést: a cég két héttel korábban hasonló összegű megbízást kapott a Koppány-völgyi régió informatikai rendszerének megvalósítására.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) novemberi gyorsjelentése szerint Magyarországon a szélessávú hozzáférések száma szeptember végén közel 789 ezer volt, az egy hónappal korábbi 760 ezer után. Ezen belül közel 17 ezerrel – 537 ezerre – emelkedett az ADSL, és 12 ezerrel – 252 ezerre – nőtt a kábelmodemes szélessávú hozzáférések száma.

Az Albacomp a most aláírt szerződés értelmében a Társuláshoz tartozó hat településen – Bakonykuti, Balinka, Mór-Felsődobos, Nagyveleg, Pusztavám és Sőréd községekben – kiépíti a szélessávú internet eléréshez szükséges infrastruktúrát – többek között 15 kilométer optikai kábelt és számos egyéb hálózati eszközt –, illetve mindezeket az országos gerinchálózathoz csatlakoztatja. A projekthez az Albacomp a tervezésen, a megvalósításon és az engedélyeztetésen kívül 5 évre szóló garanciát, rendszertámogatást és hibaelhárítást is vállalt.

A projekt megvalósításának határideje 2008 január 31., a hat település lakosai számára legkésőbb ekkor elérhetővé válik a világháló. Az Albacomp a projekt megvalósításában a Komtel Kft.-vel működik együtt.

Mór önkormányzata jelentős lépéseket tesz annak érdekében, hogy a környék lakosainak megfelelő internetes tartalmat és szolgáltatásokat biztosítson. Ennek érdekében már megtörtént az önkormányzati intézményhálózat elektronikus kapcsolatrendszerének kiépítése, több nyelven elérhető a városi honlap és egy kistérségi portál is készült. Az Önkormányzat jelenleg azon dolgozik, hogy megvalósítsa a biztonságos elektronikus ügyintézést, a közérdekű és közhasznú információkat interaktív módon jelenítse meg, valamint az önkormányzati közigazgatás tevékenységét, költségeit és dokumentumait nyilvánossá tegye a weboldalon. Az önkormányzat emellett azt tervezi, hogy a város közművelődési intézményeiben és más közösségi helyeken nyilvános internet-hozzáférési pontokat hoz létre.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt a Microsoft MI-alapú virtuális asszisztense

Épp most lépünk be a mesterséges intelligencia által meghatározott korszakba – egy olyan új világba, amelyben alapvetően változik meg a technológiához való viszonyunk, és az is, hogy milyen előnyöket kínál számunkra a technológia. 

2023. szeptember 24. 15:52

Erre nem számítottunk – megtorpant az online kiskereskedelem

Az idei II. negyedévben mind értékben, mind a vásárlások számában visszaesett az online boltokban bankkártyával fizetett tranzakciók száma az év első három hónapjához képest. Ennek ellenére minden 5. bankkártyával itthon fizetett forintot webshopokban költünk el – derül ki a BiztosDöntés.hu összeállításából.

2023. szeptember 24. 13:20

Kontakt jelnyelvi tolmácsszolgáltatás a Telekomnál

2023. szeptember 24-étől a Magyar Telekom 29 üzletében és telefonos ügyfélszolgálatán jelnyelvi tolmácsszolgáltatás vehető igénybe a hallássérült ügyfelei akadálymentes kiszolgálása érdekében.

2023. szeptember 24. 11:44

MI-vel teszi hatékonyabbá és fenntarthatóbbá a cégek működését a Schneider Electric

Mesterséges intelligencia (MI) megoldással egészíti ki EcoStruxure Resource Advisor megoldását a Schneider Electric, a lépésnek köszönhetően a vállalati döntéshozók még gyorsabban férhetnek hozzá a cégük energiafelhasználási és fenntarthatósági adataihoz. Az új rendszer zártkörű béta tesztje szeptemberben indul és várhatóan az év végén, illetve 2024 elején lesz szélesebb körben is elérhető.

2023. szeptember 24. 10:16

Új közösségi platformmal hóditja meg a magyar milliárdos vállalkozó a világot

2004-ben költözött Írországba, majd a világ számos pontján is élt Joe Bitter, vagyis Bitter József. A 76 országban működő E-commerce vállalkozásairól ismert magyar származású üzletember korai kriptovaluta portfóliójával emelte új dimenzióba a karrierjét. Noha a vállalkozó ma már elégedetten dőlhetne hátra, Bitter Józsefnek mégis van egy szívügye: szeretne luxustermékeket elérhetővé tenni a vásárlók legszélesebb körének, és egyben a legmagasabb profitot garantálni az eladóknak, ezért egy új elveken működő közösségi platformot fejlesztett ki.

2023. szeptember 23. 15:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59