Móron és környékén is az Albacomp fejlesztheti a szélessávú internetes hálózatot

forrás Prim Online, 2006. december 18. 14:51
Az Albacomp újabb régióban – ezúttal a Móri Többcélú Kistérségi Társulás területéhez tartozó településeken – több mint 600 háztartás számára kezdi meg még ez év decemberében a szélessávú internet-kapcsolat bekötését lehetővé tevő informatikai hálózat kiépítését. A mintegy nettó 168 millió forint értékű beruházás a második nagy értékű kivitelezői munka, amelyről rövid időn belül a vállalat nyílt közbeszerzési tender győzteseként írhatott alá szerződést: a cég két héttel korábban hasonló összegű megbízást kapott a Koppány-völgyi régió informatikai rendszerének megvalósítására.
A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) novemberi gyorsjelentése szerint Magyarországon a szélessávú hozzáférések száma szeptember végén közel 789 ezer volt, az egy hónappal korábbi 760 ezer után. Ezen belül közel 17 ezerrel – 537 ezerre – emelkedett az ADSL, és 12 ezerrel – 252 ezerre – nőtt a kábelmodemes szélessávú hozzáférések száma.

Az Albacomp a most aláírt szerződés értelmében a Társuláshoz tartozó hat településen – Bakonykuti, Balinka, Mór-Felsődobos, Nagyveleg, Pusztavám és Sőréd községekben – kiépíti a szélessávú internet eléréshez szükséges infrastruktúrát – többek között 15 kilométer optikai kábelt és számos egyéb hálózati eszközt –, illetve mindezeket az országos gerinchálózathoz csatlakoztatja. A projekthez az Albacomp a tervezésen, a megvalósításon és az engedélyeztetésen kívül 5 évre szóló garanciát, rendszertámogatást és hibaelhárítást is vállalt.

A projekt megvalósításának határideje 2008 január 31., a hat település lakosai számára legkésőbb ekkor elérhetővé válik a világháló. Az Albacomp a projekt megvalósításában a Komtel Kft.-vel működik együtt.

Mór önkormányzata jelentős lépéseket tesz annak érdekében, hogy a környék lakosainak megfelelő internetes tartalmat és szolgáltatásokat biztosítson. Ennek érdekében már megtörtént az önkormányzati intézményhálózat elektronikus kapcsolatrendszerének kiépítése, több nyelven elérhető a városi honlap és egy kistérségi portál is készült. Az Önkormányzat jelenleg azon dolgozik, hogy megvalósítsa a biztonságos elektronikus ügyintézést, a közérdekű és közhasznú információkat interaktív módon jelenítse meg, valamint az önkormányzati közigazgatás tevékenységét, költségeit és dokumentumait nyilvánossá tegye a weboldalon. Az önkormányzat emellett azt tervezi, hogy a város közművelődési intézményeiben és más közösségi helyeken nyilvános internet-hozzáférési pontokat hoz létre.

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ABB harmadik negyedéves eredményei

Erős, a jövőbeni üzleti növekedést megalapozó teljesítményről számol be az ABB 2020. harmadik negyedéves pénzügyi jelentése.

2020. október 26. 18:35

Covid-díj a pedagógusok munkájának elismerésére

„Kedvenc Online Tanárom” különdíjra várja a jelöléseket a MOL Alapítvány a MESTER-M program keretében. Azokat a tanárokat és edzőket szeretnék elismerni, akik a tavaszi COVID-19 járvány során kimagasló munkát végeztek az online oktatásban. 

2020. október 26. 16:21

Lányok ötleteit várja a Microsoft az MI felhasználására

Elindult a Microsoft DigiGirlz AI Challenge 2020 verseny, amely kifejezetten a digitális világ és a mesterséges intelligencia iránt érdeklődő lányoknak szól. A kvíz-kihívás már elérhető a Logiscool honlapján. Az első akadályt teljesítők 2021 májusáig adhatják be ötleteiket arról, hogy a mesterséges intelligencia miként segítheti a gyermekek életét. A legjobbak díja egy fantasztikus online élménynap a Microsoft Magyarország szervezésében és egyéb értékes nyeremények is gazdára várnak.

2020. október 26. 14:48

A Galaxy Buds Live a Samsung hét ideje alatt Misztikus Kék színben is elérhető

A Samsung legújabb Galaxy Buds Live fülhallgatói korlátozott ideig egyedi Misztikus Kék színben is elérhetővé válnak a vállalat legújabb promóciójának részeként. A Galaxy Buds Live divatos kiegészítő, amely kiváló hangminőséget biztosít a felhasználóknak, az új színnel pedig még többen fejezhetik ki a saját stílusukat.

2020. október 26. 13:26

Az Atlassian ledobta a cloud-bombát

A nagyvállalatok IT fejlesztéseihez leggyakrabban használt szoftver gyártója elbúcsúzik az “on-premise” termékektől és a jövőben kizárólag a felhőben futó szoftvereit kínálja ügyfeleinek. 

2020. október 26. 12:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Van még idő jelentkezni az „Az Év Honlapja” pályázatra!

2020. október 15. 12:15

EasyBID – Header Bidding megoldás az Adverticumtól

2020. október 8. 15:45

A Bosch új koronavírus tesztje 39 perc alatt ad megbízható eredményt

2020. szeptember 30. 14:58

A vírusveszély miatt idén online rendezik meg a cégvezetők csúcskonferenciáját

2020. szeptember 21. 10:11
online sportfogadás